Vintern rasar ut...

Klassiska Londonlaget Queens Park Rangers (uttalas kjuu-piii-aaar om nu någon trodde något annat) har i eftermiddag möjlighet att säkra sin återkomst till Premier League efter 15 års frånvaro. En pinne mot Watford idag räcker för laget från Shephard's Bush. Om nu inte FA gör verklighet av sitt hot att frånta QPR 15 poäng på grund av oegentligheter i samband med värvningen av den argentinske mittfältaren Alejandro Faurlin. Cluen är att Faurlin varit ägd av tredje part, vilket inte är tillåtet. Ett liknande case hade vi ju för ett par år sedan då West Ham på ett mycket märkligt sätt lyckades värva såväl Carlos Tevez som Javier Mascherano.

Är per definition inte så förtjust i lirare som har smeknamn på tröjorna och har därför känt en viss motvilja mot Man Uniteds mexikan Javier Hernandez (på vars tröja det alltså står Chicharito, vilket betyder "den lilla bönan"), men jag måste nu ge mig på nåd och onåd. Förutom att killen har ett närmast Gary Linekerskt sinne för att nosa upp målchanser så är han en jävel på att använda sin lilla, till synes späda, kropp för att skydda boll och ta sig till avslut. Ett närmast perfekt komplement till Wayne Rooney och att skytteligaledande Dimitar Berbatov får nöta reservfilt känns helt riktigt.

Funderar förresten på vilken typ av retrokommunikation som jag tilltalas mest av: Alex Fergusons enorma, vita telefon eller José Mourinhos lappskickande à la mellanstadiet...

...och Sverige är aldrig så mycket Sverige som när Systembolaget på Fleminggatan tvingas att be sina kunder att bilda kö utanför butiken, då vårsolen orsakar ett närmast extremt bag-in-box-behov bland medborgarna. En av alkoholmonopolets förkämpar fick stå utanför ingången och vinka in människor enligt vedertagen en-in-en-ut-princip. Det allra mest svenska är förstås att folk (om möjligen med ett lite stressat snett leende...) accepterar detta som den naturligaste sak i världen.

En härlig kväll för oss fotbollsälskare...?

Proportionerna är enorma och lite lätt blasé blir man faktiskt av det närmast makabra intresset för semiduellen mellan Real Madrid och Barcelona, vilken tar sin början om ett par minuter. Med detta sagt så väntar i sann Don Tommaso-anda sannolikt en härlig kväll för oss fotbollsälskare. Lite sköna Don Tommaso-vibbar blir det också med tanke på att matchen ikväll sänds i gamla hederliga trean.

Schalke 04 utmålas med viss rätta som något av den fattige kusinen från provinsen av de kvarvarande semifinallagen (trots att de har en världens modernaste arenor) och i gårdagens match mot Man United var det smärtsamt tydligt att kostymen är något för stor för Gelsenkirchenlaget i det här sammanhanget. Utan demonkeepern Neuer hade det kunnat bli fem eller sex mål i baken.

Efterspelet till den avbrutna matchen Syrianska-AIK fortsätter då självaste Aftonbladet meddelar att den smällare som träffade den assisterande domaren möjligen kan ha kastats av någon som befunnit sig utanför arenan. -Detta rentvår oss helt, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch. Avdelning juridiskt längdhopp i Beamonklass...

Livet är orättvist...

...och idag var det lirarna i Åtvidabergs FF som bittert fick erfara detta. Trots ett massivt spelövertag i andra så lyckades hemmalaget inte göra något åt den 2-1-ledning som Degerfors hade med sig från de första 45. Oväntade och oförtjänta tre poäng för DIF, men nonetheless: Serieledning (även om DIF & ÅFF är de enda lagen som spelat tre matcher)!

Att diverse spelare närmast tävlar om vem som är mest gaddad har vi ju vant oss vid, men nu är tydligen domarna med i racet också. Eftermiddagens rättskipare Lars Olsson bjuckade på armgraffiti som hade fått såväl Ezequiel Lavezzi som Raul Meireles att buga sig i vördnad...

Nedan kan ni förresten beskåda ett av mina taffliga försök att breaka som paparazzifotograf. Gick strax bakom Sladjan Osmanagic (som inte är riktigt så lång som det ser ut i TV) på väg till S:t Eriksplans T-bana. Sladjan pratade i telefon och verkade irriterad som fan (vilket gjorde att jag inte vågade gå så nära och plåta...) på någon/något. Detta accentuerades av att han under samtalet också växlade över från sin softa småländska till vad jag antar var mer kärnfull serbokroatiska...!



Laptopmannen forcerar spärren vid S:t Eriksplan.

En lång fredag (!)

Jaha, långfredag och påskledighet it is, men för egen del befinner jag mig i ett tillstånd av studentsk terrorbalans. Fri och ledig på pappret, javisst, men med begränsad tillgång till avstängningsknappen. Ni som själva läser/har läst vet vad det handlar om...

Ett par timmar i eftermiddag skall det nog ändå gå att stänga av eftersom Degerfors då lirar säsongens tredje seriematch och detta i ett klassiskt bruksmöte mot Åtvidaberg. De blåklädda östgötarna har ju inlett säsongen på bästa sätt med sex poäng och 6-0 i mål på två fighter så en besvärlig uppgift väntar DIF på Kopparvallen. Åtvid, vars själ, hjärta och fötter (Hmm, kanske inte plural ändå), alltjämt finns hos den evigt unge Kristian Bergström.

Förra våren satte jag en hundring på Häckens Mathias Ranegie som allsvensk skyttekung, vilket var bortkastade pengar eftersom han inte började göra mål förrän efter halva säsongen. I år har jag inte satt några pengar, vilket innebär att Ranegie förstås levererar från start. Femte målet kom mot Örebro igår kväll...

Veckans diss: Internationella badmintonförbundets nya regler om kjoltvång för kvinnliga spelare för att göra sporten mer attraktiv. Pardon my french, men är inte detta 20-jävla-11...?

Stilla veckan?

Påskfriden inleds idag med att vi firar (?) dymmelonsdagen (ej att förväxla med askonsdagen som infaller på fastans första dag, det vill säga dagen efter fettisdagen). Traditionen säger att kyrklockornas metallkläppar denna dag skall bytas ut mot träditon (dymmlar...) för att man via den dovare klangen skall förstå att den allvarsamma påskhögtiden är i antågande. På påskdagen skall så blecket tillbaka för att fira frälsarens återuppståndelse.

Ja, ja, det där har ni säkert koll på, men bara för att vi befinner oss i stilla veckan så innebär det inte att det är stiltje i fotbollsvärlden. Cupsemi mellan Milan och Palermo i afton och i cupspelet är faktiskt inte Zlatan avstängd, vilket innebär att han startar ikväll. Vårens El Clasico-serie fortsätter med den spanska cupfinalen på Mestalla i Valencia och på White Hart Lane skall Arsenal försöka ta revansch på Spurs efter den nesliga 2-3-förlusten på Emirates i höstas.

Som om inte detta vore nog: Ikväll lirar Ekerö hemmapremiär mot Boo på Träkan. Sässen inleddes ju med en 2-0-seger mot Turkiska (om än en inte alltför övertygande sådan vad jag har förstått av rapporterna) och ikväll visar förhoppningsvis Oaken varför man är Nordicbets oddsfavorit till att ta hem serien.

Veckans rekommendation annars: Forum för levande historia på Stora Nygatan i Gamla Stan. För närvarande kör de en utställning om rasbiologin i Sverige under 1800- och 1900-tal. Att bli mer medveten om hur även vi i Sverige behandlade vad som sågs som avvikande och oönskade människor är inte bara nyttigt för skolungdomar, utan för oss alla.

Case closed?

Det är en brutal överdrift att påstå att den europeiska ligasäsongen dog i helgen, men sannolikt kan vi efter det gångna veckoslutets resultat utropa mästarlag i åtminstone fyra av de fem stora ligorna. Detta på grund av att:

Sammansvärjningen mot Real Madrid fortsätter. Enligt Mou fick ju inte det misshandlade huvudstadslaget någon möjlighet att mäta sig med Barcelona på lika villkor och den poängen man ändå fick med sig efter dubbla straffmål räcker förstås ingenstans. Möjligheten att ta in åtta poäng på Barcelona på sex omgångar är ju i storleksordningen piss i Nilen eller snöboll i helvetet. Klart alltså.

Dubbla straffar bjöds också på Emirates i Norra London och Arsenalsbossen Wenger var ju inte direkt lyrisk över att Dirk Kuyt gavs möjlighet att utjämna i den 102:a (!) minuten. Fransmannens påpekande om att sanden i timglaset borde varit slut är ok, men när han i samma andetag menade att straffen som Pool tilldömdes är felaktig, ja då blir det hela löjligt i alla fall. Hur många gånger skall det behöva påpekas: Förseelser som motiverar frispark ute på plan motiverar straff när de sker i straffområdet. Hursom: Sex poäng lär inte Gunners ta på Man U som nu dessutom bara krigar på två fronter efter lördagens FA-cup-torsk mot City. Så gott som klart.

Och charmlaget Napoli pallade inte trycket när de så hade lämnats som enda utmanare till AC Milan. Udinese studsade upp efter två raka förluster och vann välförtjänt med 2-1 på San Paolo trots att superduon Di Natale/Sanchez inte kunde komma till spel. Milan har nu sex pinnar ner och därtill ett på pappret skönare restprogram, även om konspirationsteoretikerna (och de finns som bekant i Italien...) kan hävda att varken Inter eller Juventus (Napolis två sista motståndare) kommer att vara särskilt intresserade av att spela hem scudetton till Rossoneri. Finito, säger jag.

Det låter extremt, men enligt uppgift så är 400 000 pers sugna på att se Borussia Dortmunds avslutningsmatch i Bundesliga mot Eintracht Frankfurt. Grejen är förstås att man vill hylla de tyska mästarna på plats. De lyckliga själar som till slut kommer över plåtar behöver nog inte oroa sig för att det hela skall bli en nervpärs. Stabila 3-0 mot Freiburg samtidigt som Ruhrrivalen Bayer Leverkusen kammade noll på Allianz Arena mot Bayern München innebär att de svartgula har åtta pinnar ner med fyra fighter kvar. Konklusion kolon: Alles klar.

Av de fem stora ligorna är det bara i franska Ligue 1 som det är riktigt liv i toppstriden. Lille har länge haft greppet, men efter lördagens hemmakryss mot Bordeaux är det nu bara en poäng ner till fjolårsmästarna Olympique Marseille. Här kan det bli drama hela vägen in...


Avslutningsvis: Har en tid  gått och väntat på att det höjda råvarupriset på kaffe också skall ge utslag på kaffet över disk. Därför blev jag bara lite chockad när Espresso House i Farsta Centrum chargade 30 buck för en kopp brygg i eftermiddags. Well, det är väl bara att vänja sig antar jag...


Ursäkta ordspråket

Under hösten bar Zlatan Ibrahimovic till stora delar fram ett ofta trögt Milan och det är inget snack om att det till stor del var svenskens förtjänst att Rossoneri kunde titulera sig vintermästare i januari. Men: Lika mycket ros som Zlatan fick då, lika mycket ris skall han ha nu. Att effektiviteten framför mål är sämre nu må väl vara hänt, men att den snart 30-årige landslagskapten gång efter annan sätter sina lagkamrater i bekymmersamma situationer är långt ifrån ok. Visst kan det kännas petigt och inkonsekvent med den senaste tidens plötsliga jakt på språklig etikett, men som Skit-Lennart så vist poängterar i Torsk på Tallinn: -Nu är det reglerna. Tycker förresten att Zlatan borde kunna dra till med någon gammal patenterad Rosengårdsglosa i stället för att nyttja någon term från den rikhaltiga italienska (där engelsmännen i stort sett har fuck & cunt så har italienarna ett helt synonymlexikon med elakheter) smutskastningsvokabulären.

Degerfors inledde ju igår S1-liret med en 1-0-seger borta mot Qviding. Skall enligt uppgift inte varit någon sprakande fotbollsunderhållning på Valhalla IP, men givetvis löjligt skönt med en trea i vilket fall och gött att nye amriskeepern Brian Edwards fick hålla rent i sin seriedebut.

Slutligen: Att Daniel Sedin ser till att poängligatiteln stannar i familjen är ju förstås så stort att det egentligen inte går att förstå.


Magi

Visst, Shaktar brände två frilägen i första. Och visst, Luiz Adrianos stolpträff med efterföljande mållinjerull kunde mycket väl ha gett en 2-4-reducering och lite ukrainskt syre inför returen. Och visst, man kan tycka att Barca får många billiga frisparkar i hemmaborgen Camp Nou. Ändå går det inte att komma ifrån: Vilket fantastiskt, dynamiskt och vansinnigt vackert fotbollslag FC Barcelona är! Betänk oxå att katalanerna pangar in fem mål utan att fenomenanfallarna Lionel Messi & David Villa tar sig in i protokollet...

...och kanske jämnar det ut sig ändå i långa loppet. Chelsea besegrade ju United i ligan efter en riktigt tveksamt dömd straff. Ikväll lurades Chelsea på en kvitteringschans på övertid när brassedribblern Ramires kapades av Patrice Evra.

Lite i skymundan (och mycket i skymundan hamnar Tre Kronors träningsfight mot Tyskland...) en sån här kväll hamnar kvalserien i ishockey, men vilket brutalt drama det nu är peggat för i Ö-Vik på fredag. Modo-Södertälje blir säsongens hockeymatch i Sverige alla kategorier...!






Lika som bär, eller...?

Är fortfarande lite tagen av helgens Italienunderhållning. Först Milans uppvisning i Madonninaderbyt igår och så sedan den galna lunchmatchen idag mellan Napoli och Lazio som hade, tja, allt...

Har blivit uppmärksammad på två lika-som-bär i samband med nämnda matcher och det är ju alltid kul. Den första har jag själv gått och funderat på ett tag, nämligen likheten mellan poeten/krönikören/TV-personligheten/den självpåtagne fotbollsexperten/Italienkonnäsören/göteborgaren Marcus Birro och den numera naturaliserade italienaren (avgjorde ju till och med mot Slovenien i EM-kvalet) Thiago Motta. 

Den andra bjöds jag på av den engelske kommentatorn på Napoli-Lazio-streamen. Han påpekade en betydande likhet mellan Laziotränaren Edoardo Reja och Rockys gamle tränare Mickey Goldmill (gestaltad av Burgess Meredith). Nämnda kommentator var närmast oförskämt nöjd med detta fynd och menade bland annat att Laziolirarna kunde förvänta sig ett tämligen 'direct teamtalk' i halvtidspausen...!

 

Marcus & Thiago.

 

Edy & Mickey.

 

Bra eller dåliga? Bedöm själva...


The Times They Are A-changin'

Det finns som bekant hockeystäder, som exempelvis Karlstad, Örnsköldsvik eller Leksand (inte så mycket till stad kanske..) och så finns det fotbollsstäder som Helsingborg, Borås och Norrköping (med all respekt för Vita Hästen). Dessa traditioner hjälper oss att skapa oss en bild av aktuella orter utifrån den ena eller den andra idrotten. Därför är det med en smula förvirring vi idag kan konstatera att Växjö Lakers (från en utpräglad fotbollsstad) idag kan ta Södertälje SK:s (utpräglad hockeystad) plats i elitserien. Samtidigt begår Syrianska FC allsvensk premiär medan Öster laddar för (trolig iaf...) bottenstrid i superettan...


RSS 2.0