Lördagsgodis

Undrar om det finns med något i det finstilta när människor startar gymverksamhet som tvingar de att alltid ha blip-blip-musik (house, dance, electro eller vad fan det heter) i högtalarsystemet? Det kan ju inte vara det som folk vill ha, eller? Skrattade dock, rätt eller orätt, gott när radioprataren lanserade en gammal dänga på följande sätt: "Leila K, som på sistone bott i ett hisschakt. Det har gått utför sen Electric".

Norska mästerskapen i längd avgörs detta veckoslut och det verkar, efter 15 klassiskt-loppet i torsdags, som att veteranen Odd-Björn Hjelmeseth inte får chansen att kröna sin karriär med hemma-VM i Holmenkollen om en knapp månad. Hjelmeseth, något av en personlig favorit, har inte bara varit en jävel på att åka klassiskt, utan han är också en skön lirare utanför spåret. Lyssna/titta här bara!

Degerfors spelar i eftermiddag säsongens första träningsmatch borta mot norska Kongsvinger och den stora nyheten kring DIF är ju att Sebastian Karlsson i veckan bestämt sig för att lägga handskarna på hyllan med omdelbar verkan. Brist på motivation lär vara orsaken (men motivation att medverka i clownprogrammet 'The Bachelorette' finns uppenbarligen) och det får man kanske köpa. En aningen besvärande situation uppstår dock med tanke på att DIF:s enda A-lagsmålvakt nu är Jonas Bohlin (som själv egentligen lade av för något år sedan...). Läge att försöka låna in någon allsvensk reservkippe, möjligen?

Sympathy for the devil...?

Upptäckte i steget att Blackpool ledde 2-0 i paus mot Man United i kvällens hängmatch och bestämde mig för att slinka in på en av mina locals för att bevittna upplösningen. Och jag fick, i samband med Uniteds vändning till slutlig 3-2-seger, ännu en gång bevittna att neutrala betraktare (i det här fallet andra besökare på puben) hellre sympatiserar med den starke än med den svage (jag utgår från att de inte var hardcoresupportrar, då de tycktes omedvetna om matchens existens fram till att jag övertygade barpersonalen att zappa bort handbollseftersnacket). Jag berörde ju ämnet i ett inlägg förra veckan och givetvis kan detta ses som en oroande tendens i samhällsklimatet, men jag tror att förklaringen ligger i det fundamentala mänskliga behovet av kontroll. Alltså: Man vill att världen skall vara förnuftig (och i en förnuftig värld vinner förstås inte lågbudgetgänget Blackpool över kolossen Manchester United...) och därmed möjlig att förstå. Romantiskt? Nej. Rationellt? Ja.

Vad har hänt med Södertälje SK egentligen? Från att ha varit hopplös jumbo för ett par veckor sedan så har laget från kringelstaden rest sig på ett anmärkningsvärt sätt och även om det blev strafftorsk mot Skellefteå ikväll så är inte slutspelsplatsen alltför avlägsen.

Testar förresten på livet som hockeylirare i dagarna i och med att jag för närvarande går omkring med fyra stygn i läppen efter ett mindre ingrepp igår förmiddag...

...och så blev det då klart med David Elms transfer till Elfsborg. Jag undrar, jag...

Fel personer på rätt plats...?

Svt:s vinterstudion är ett härligt initiativ, men frågan är om statstelevisionen verkligen besitter tillräcklig kompetens på kommentatorssidan för att ro hem det hela på ett ok sätt? Emelie Öhrstig känns väldigt tunn som längdexpert ("ofta har åkarna en teknik som de gillar lite bättre än den andra"), men det stora frågetecknet skall sättas efter skidskyttekommentatorerna Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark. Under dagens stafett berättade Båge om en amerikan (?) som "ofta har problem med skyttet, men ibland skjuter han fullt" och Grenemark talar ständigt om att "åkningen och skyttet måste fungera för att det skall bli bra resultat". Mm, och skall man lyckas i bowling är det bra om man får ner käglorna...

Ny maratonmatch i Australian Open i morse när italienskan Francesca Schiavone till slut lyckades besegra ryskan Svetlana Kuznetsova med 16-14 i tredje set. Tydligen den längsta (4 timmar och 44 minuter tog det) dammatchen i Grand Slam hittills. Jag gillar verkligen tennisens vårdande av traditioner, likt de långa seten i GS-sammanhang. Tänk om internationella fotbolls- respektive skidförbundet kunde resonera på samma sätt...

Ett av Europas hetaste lag för närvarande är tveklöst Udinese. Idag gjorde de 3-1 på formstarka Inter och på de tre senaste ligamatcherna har de svartvitrandiga svarat för 11 mål framåt. Och detta alltså mot de två Milanolagen samt mot toksnåla Genoa. Synd för Udinelaget att ligan inleddes med fyra raka förluster, vilket innebär att de trots allt befinner sig en bit från den absoluta toppen.

Vinst

Seger i årets inledningslandskamp när Botswana betvingades med 2-1 på den idag nästan folktomma (fast några vuvuzelablåsare var på plats iaf...) VM-arenan i Kapstaden. Alltid bra att vinna förstås, men frågan är om inte motståndet denna gång var så svagt att ett intensivt träningspass hade gett mer? Drabbades för egen del av ett tekniskt haveri i andra halvlek och står därför frågande till hur Botswana överhuvudtaget lyckades producera ett mål framåt.

Av det jag såg så imponerade Helsingsborgsduon Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt, men frågan är alltså om Botswana hade klarat av hålla jämna steg med ett S1-lag. Tillåt mig tvivla på detta...

Fick i söndags nog av Pontus Kåmark i fyrans sena sändning och började nästan hoppas på att han ska straffa ut sig från expertrollen på Magnus Hedman-manér. Det ska dock sägas att killen lyfter sig något när han får vara på plats och se hela skeendet, även om inte heller detta innebär att han är bra.

Soccernets liverapportering var fram till nyåret den klart bästa och mest pålitliga på nätet. Av någon oklar anledning har den gjorts om och är nu helt obegriplig och kass...

Fortsatt underhållning i Australian open idag när självaste Roger Federer pressades till en femsetare av fransmannen Gilles Simon (som inför matchen faktiskt hade 2-0 i inbördes mot schweizaren). Noterade ännu en gång ett märkligt mänskligt beteende som tycks vara globalt. Varför sympatiserar alltid publiken med favoriten och inte underdogen? Borde det inte rimligen vara tvärtom...?


Folket har sagt sitt...

Dagens heta potatis är onekligen utdelningen av Jerringpriset, vilket som bekant tillföll Therese Alshammar igår kväll. Idag snackas det om att simförbundet uppmanat sina medlemmar att massrösta på Tessan och kanske är det så, jag vet inte. En del reagerar också på att Zlatan Ibrahimovic, landets mest populäre idrottare enligt merparten av de undersökningar som genomförts inte ens nominerats denna gång. Min teori är att Radiosporten (och eventuellt övriga inblandade) vill undvika en hegemoni i stil med den Magdalena Forsberg upprättade under det sena 90-talet. Om Zlatan var nominerad varje år så skulle han sannolikt också vinna varje år, eftersom han är den överlägset mest populära idrottaren i den mest populära idrotten. Man får helt enkelt fråga sig vad priset egentligen skall representera.

Sedan är det förstås inget snack om att Therese Alshammar förtjänar att prisas. Tjejen har ju för guds skull varit i världstoppen i nästan 20 år. Och det är overkligt länge i simning.

En fråga vi ännu inte fått svar på är vem som skall pryda den nya 200-lappen som lanseras senare i år (ett märkligt beslut om ni frågar mig, men sedan är jag ju oxå rätt så negativt inställd till kontanter öht) och också i denna diskussion förekommer faktiskt herr Ibrahimovic. I nuläget ger Unibet 75 gånger smeten för Milananfallaren på sedeln. Huvudfavoriter i dagsläget är dock Astrid Lindgren (2.65), Margaretha Krook (6.00) och Gustav III (7.00). Också Alfred Nobel (8.00) och Karin Boye (10.00) är med i snacket. Finns det rent av en öppning för att det kan bli en person på varje sida precis som på femhundralappen (vilken ju pryds av Christopher Polhem & Karl XI)?

En klassisk idrottsbegivenhet under januari är ju Australian open och en riktig kalasmatch bjöds redan i första omgången när den mycket kapable argentinaren David Nalbandian till slut fightade ner hemmahoppet och tidigare världsettan Lleyton Hewitt (numera rankad 54:a) med 9-7 i femte efter nästan fem timmars spel. Tungt för Australien som i likhet med Sverige har förlorat sin ställning som en av de starkaste tennisnationerna.

What ever happened to...?

Temat i rubriken återkommer som ni kanske vet med ojämna mellanrum inom sportjournalistiken. Rikets ledande skribent i genren är kanske tidigare Expressenjournalisten Petter Karlsson som i flera böcker har scoutat gamla Tipsextrahjältar och andra fotbollsprofiler. Har funderat lite på att köra något liknande i mindre skala i bloggen (vad hände egentligen med Björn Wirdheim, testföraren som skulle bli förste svensk i F1 sedan Lill-Lövis? Vad hände med Mattias Ghansah, killen som slog svenskt rekord i längdhopp som 16-åring?), men ser att Nwt, åtminstone delvis, har förekommit mig. Förra lördagen inleddes en artikelserie om Degerfors cupvinnande lag från 1993. Först ut var Tomas "Hulån" Olsson och i dagens tidning porträtteras ingen mindre än Ulf Ottosson!

I morse inleddes licensjakten på varg och enligt uppgift var vid lunchtid nio djur fällda. Motivet till jakten är ju att man misstänker att den svenska vargstammen är degenererad, men faktum är att ingen av de 28 vargar som sköts i fjol uppvisade några sådana tecken. Reaktionerna från EU mot beslutet att ändå genomföra jakten är högst förståeliga.

Sprintarna är i tjeckiska Liberec i helgen för att göra upp om platserna till VM. På herrsidan bör Emil Jönsson och Marcus Hellner vara tämligen givna (ingen av dem medverkar vid helgens tävlingar) och efter dessa två så har kanske den långe Jesper Modin varit den jämnaste åkaren. Den fjärde platsen känns öppen, men jag hoppas på Mats Larsson som, förutom att han verkar åka bra idag, också har skidvärldens utan tvekan grymmaste helskägg...

Lugn och fin...

Halkade in i en repris av gårdagens hockeykväll och noterade att Niklas Wikegård hade Almtunas framgångsrike tränare Bobo Simensen som etta på sin lista den här veckan. Wikegård menade att Simensen inför säsongen tagit över 'hockeysveriges tuffaste jobb'. Erkänner villigt att jag inte har superkoll på hockeyklimatet i Uppsala, men känns det inte lite väl tilltaget ändå...?

Tar i gör också redaktionen på Colchesters svenska fans-sida inför kvällens match mot Bournemouth. Eftersom matchen visas direkt på Sky så konstaterar previewrubriken att ikväll är 'världens ögon på Colchester'. Det är dock aningen lättare att skönja den ironiska tonen här...

All PR är bra PR heter det ju, men jag måste ändå uttrycka min tveksamhet till att Degerfors målvakt Sebastian Karlsson väljer att medverka i det högst tvivelaktiga programmet The bachelorette som i vår kommer i svensk tappning. Känns sådär faktiskt...





On top of the world

Att Lionel Messi utsågs till världens bästa spelare vid gårdagens FIFA-gala var kanske inte så överraskande, men det är ändå lite anmärkningsvärt att priset går till en spelare som inte figurerade i slutskedet av vare sig VM eller Champions League.

Sportnyttreportage från Halmstad igår och en kort intervju med HBK:s nye huvudtränare Josep Clotet Ruiz, förra säsongen ass i Malmö FF. Kan det vara så att Ruiz är en av föregångsmännen till en revolution inom svensk fotboll, likt den Bob och Roy skapade under 1970-talet? Samma klubbar är inblandade i vilket fall

Och man undrar ju vad som egentligen driver Peter Forsberg att återigen satsa på en comeback? Finns det egentligen något för honom att bevisa (även om Foppa enligt egen utsago har varit 'helt kass' i ungefär 90 % av de matcher han medverkat i...) överhuvudtaget? Betänk att killen har vunnit två Stanley Cup, två OS-Guld, Två VM-Guld samt vunnit poängligan i NHL. Och så vidare...

Giant killing feat!

Idag började ju världens äldsta fotbollsturnering på riktigt (egentligen drar ju liret igång redan under sommaren, då publag och liknande inleder sin quest mot Wembley) i och med att Premier League- och Championshiplagen gick in i FA-cupen och även om tävlingens överraskningsfaktor ofta överskattas (frånsett Portsmouths viktoria 2008 så har the big four tagit hem samtliga titlar de senaste 15 åren) så brukar just tredjerundan kunna bjuda på en och annan skräll. Inget undantag idag och man kan ju stillsamt undra hur tongångarna går uppe i nordost efter lördagens resultat. Detta på grund av att:

PL-sexan Sunderland förlorade sin blott andra hemmamatch för säsongen och detta mot numera svensklösa Notts County (division 2/League 1). Trots Darren Bent och Asamoah Gyan i anfallet blev det stryk med 1-2. En av Countys matchvinnare var för övrigt tidigare Coventry- och West Brom-anfallaren Lee Hughes.

Sunderlands ärkerival Newcastle hade inte mycket större lycka. 1-3-torsk borta mot strugglande division 3-gänget Stevenage Boro blev det för Toon och beslutet att göra sig av med fjolårets succémanger Chris Hughton har uppenbarligen inte gett avsedd effekt.

Middlesbrough, den tredje storklubben (eller för att citera Harry Pearson i boken The Far Corner: the Boro, who could more accurately be described as "definitely larger than average, but not in a way that is immediately obvious") i nordost, har haft en slitig säsong så här långt och inte blev det bättre av att man föll 1-2 borta mot Burton Albion, också de hemmahörande i division 3. Burton, som är mest kända för att de pressade självaste Manchester United till ett omspel för ett par år sedan.

...och som väntat hade inte regionens fjärde lag, Hartlepool United, någonting att hämta i bortamatchen mot Watford. 4-1 blev det till Elton Johns favoritgäng.

I övrigt var resultaten tämligen väntade, även om man förstås noterar att Arsenal endast lyckades få 1-1 hemma mot Leeds och detta via en straff i slutminuten. Imorgon kompletteras så den tredje omgången (nästan, Crawley Town-Derby spelas på måndag), bland annat med matchen Manchester United-Liverpool. Bortalaget leds då för första gången på 20 år av Kenny Dalglish...




Linus utanför linjen, eller?

Det är ingen överdrift att påstå att många (undertecknad inkluderad) ställde sig förvånade till Linus Hallenius transfer från Hammarby till Genoa när den efter ett antal turer blev klar under hösten. De flesta förväntade sig nog också att Hallenius direkt skulle få ta en kölapp när han kom ner för att sedan, möjligen, lånas ut till någon Serie B-klubb. Hallenius är från och med nyåret spelklar (fast ändå inte, eftersom han rehabar f.n) och faktiskt så ser läget lite annorlunda ut nu jämfört med när han signade i höstas. Genoa har redan sålt av run of the mill-anfallaren Raffaele Palladino till Parma och idag bekräftades det att lagets stjärnforward Luca Toni (Toni skall enligt uppgift blivit pissed efter att presidenten Preziosi givit honom en trea i betyg i en match) sålts till Juventus. Dessutom ryktas (nota bene) Giuseppe Sculli vara på väg till Roma...

Såg nästan hela VM-krönikan igår och det var väl ingen katastrof, men det är tydligt att en timme inte räcker till för att sammanfatta ett så stort skådespel som ett VM ändå är. Det kan oundvikligen bli något annat än rörigt och hafsigt. Sedan förstår jag inte riktigt idén med Andres Iniesta som ciceron (antar att ni noterade att man i redigerarbåset hade tryckt på mute i samband med Johanna Frändéns frågor, och att dessa i stället textades), även om Dani Jarque-hyllningen förstås var stark.

Svårvallat idag, men jag träffade faktiskt rätt ok ändå (Swix röd V55+Stålsickel för glidet). Formen helt klart i antågande dessutom...!




Trettondagsafton

I natt var det ju meningen att man skulle få bänka sig och följa småkronorna i guldfinal mot Kanada, men tyvärr räckte inte Sverige till heller denna gång. Semiförlusten mot Ryssland kändes riktigt frustrerande och onödig. Samtliga de ryska målen borde ha gått att undvika och dessvärre får målvakten Robin Lehner ta på sig en stor del av skulden, även om den svenska insatsen totalt sett inte heller den var i klass med vad de visat tidigare i turneringen. Första målet skall inte kunna ske och vid det andra borde förstås Lehner ha ingripit direkt och spelat bort pucken innan en situation ens uppstod (sedan sker ju också någon slags blow i kommunikationen mellan Patrik Nemeth Och Tim Erixon när båda går ner bakom kassen och lämnar en långhårig ryss helt ensam framför Lehner). Det tredje målet anser jag dessutom föregås av en rysk hög klubba. Nej, tråkigt var ordet...

Tre etapper återstår av Tour de Ski och flertalet svenskar och svenskor är med bra i racet. Synd att Charlotte Kalla inte lyckades avancera från sprintkvarten idag, då självaste überpolskan Justina Kowalczyk ännu en gång uppvisade en liten strimma av mänsklighet.:)

Degens första signing är nu offentliggjord i och med att Carlstad United-backen Jonas Olsson skriver på. Kanske ingen värvning som skrämmer slag på S1-konkurrenterna, men ändå ett välkommet tillskott till den inte alltför breda rödvita försvarsbesättningen.

Till sist: Idag ser vi till att minnas Per Oscarsson och Assar Rönnlund. Inget snack om att det är två legender som gått ur tiden...!




To be continued...

Vi lever i en globaliserad värld och ett säkert tecken på detta fick vi när klassiska Dakarrallyts första riktiga etapp kördes idag. I Argentina...

För en del människor är januari årets mest intressanta fotbollsmånad. Inte för att den bjuder på potentiellt ligaavgörande matcher, utan för att den innebär att ett visst fönster slås upp och det är möjligt för klubbarna att köpa/låna (eller göra sig av med...) den spelaren eller de spelarna som skall göra skillnaden. Nu är det förstås sällan så det blir, men världen är ju som sagt inte bara globaliserad, utan den är också genomkapitalistisk, vilket jag tror bidrar till denna enorma fascination kring transfers.

...men några intressanta övergångar blir nog av och dagens hetaste story verkar vara Denni Avdics eventuella transfer till Werder Bremen. Blir spännande att följa, då Avdic nämns som ersättare till flyktade portugisen Hugo Almeida (Besiktas). Jag har tidigare uttryckt en viss tveksamhet inför Avdics kapacitet att breaka också på den internationella scenen, men ingen skulle bli gladare än jag (eller, det är förstås inte sant, men ni fattar vad jag menar...) om den Huskvarnabördige strikern skulle lyckas i Tyskland.

Mellandagarna fortsätter bjuda på god idrottsunderhållning och förutom vidare raffel i Premier League (3-3 mellan Cheslea och Aston Villa i en vild match i eftermiddags) så kan vi kommande dagar se fram emot fortsättningen av Tour de Ski (även om årets program dessvärre helt saknar individuella starter bortsett från prologen) samt upplösningen av JVM-hockeyn. Efter att ha besegrat Kanada på nyårsafton så ser det ljust ut för de svenske som imorgon kväll lirar semi mot antingen Ryssland eller Finland. Som bekant har ju Sverige endast lyckas vinna turneringen en enda gång tidigare, nämligen 1981, då bland annat Roger "Bullen" Hägglund, tvillingarna Peter & Patrik Sundström samt Djurgårdslegenden Jens Öhling ingick i laget. Uttagen som center i all star-team blev förresten Jan Erixon, vars som Tim är med i årets lag.






RSS 2.0