Nu är det väl revolution på gång?

Eller, ja, revolution är kanske att ta i lite väl, men visst kändes det fräscht att samtliga mål i 4-2-segern mot Bosnien prickades in av spelare som medverkade i förra sommarens U21-EM? Safari/Bajrami bildade en bra vänsterwing, men jag skulle ännu hellre vilja se Bajrami på andra kanten (där han huvudsakligen har spelat i Elfsborg). Bäst i det svenska laget var ändå en veteran (?), Kim Källström, som har svårt att stänga av de där sista procenten i träningsmatcher som de flesta andra spelare gör närmast automatiskt.

Bajramis transfer till Twente öppnar förstås för ryktesspridning om hur Elfsborg ska ersätta den flyktade Köpingsonen. Ett namn som har dykt upp är Degerfors egen Johan Bertilsson. Berra har uppenbarligen en klausul i kontraktet som innebär att han kan lämna Degen för en fastställd summa om bud kommer från allsvenskan. Vad jag har förstått så handlar det om drygt 400 000 kronor, vilket i sammanhanget känns lite. Samtidigt: Hade inte Berra signat nytt efter 2008-säsongen så tror jag inte att Degerfors hade befunnit sig i den positionen där man befinner sig idag. Elfsborg eller ej. Snart har vi nog hur som helst sett det sista av Bertilsson i DIF-tröjan.

Tung karaktärsseger av Ekerö mot Marieberg på Stadshagen i afton. 0-1 vändes till 2-1 sista kvarten. Avgörandet i slutsekunderna av ingen mindre än inhoppande Strumpa Ekeling! Bara två pinnar upp till Ängby nu...


29:e maj (a walk on the wildside...)

Jag har ju tidigare varit inne på att försommarlandskamperna är rätt så ljumma, men man blir ju ändå lite nyfiken när man ser elvan. Wernbloom och Taco som mittfältsblock till exempel. Det är också bra att Hamrén redan tycks ha insett att Sebastian Larsson är det enda rimliga valet på högerbacksplatsen. Ola Toivonen får chansen längst fram.

Toivonens moderklubb (Ola deltog förresten i måndagens träning) åker å sin sida till Borlänge för att försöka bärga nya poäng i superettan. Det blev ju 0-2 i höstas när Brage och Degerfors gjorde upp om seriesegern i norrettan, så DIF har revansch att utkräva. Brage (med DIF-bekantingen Magnus Tappert i backlinjen) har ju öppnat S1 sensationellt bra så det blir verkligen en tuff uppgift...

...och äntligen åkte Ängby på säsongens första förlust (och poängtapp...) i mellersta fyran. 0-3 mot klassiska pubgänget Krukan igår kväll innebär att Ekerö har chansen att knappa in om Marieberg besegras på Stadshagen imorgon.

För övrigt: Mindre än två veckor till VM nu...


Game, set & match

Har Robin Söderling verkligen hållit på formen fram till franska? Amerikanen Taylor Dent (förvisso ingen gruskung, men...) lyckades bara få med sig två game mot Söderling idag. Lottningen framöver ser rätt överkomlig ut oxå (29-seedade spanjacken Montanes närmast), men i en eventuell kvartsfinal väntar sannolikt en viss schweizare...

Fotbollsförbundet uppger att 22 000 plåtar redan är sålda till lördagens landskamp. Hur många bosnier kan det finnas i Sverige egentligen?

FIFA pangar ut en rykande färsk världsranking två veckor innan VM, men eftersom ingen vet hur rankinglistan tillverkas så säger den förstås i stort sett ingenting. Kroatien, som ju varit starka under 2000-talet, håller exempelvis alltjämt en plats på topp-tio trots att Olic & co kommer att sitta framför tv:n och käka cevapcici när VM avgörs i Sydafrika. Lägst rankat av VM-nationerna är förresten Nordkorea (105), vilka alltså klassas som svagare än storheter som Moldavien, Haiti och Gambia....

Dagen efter

Det är sannerligen dagen efter när man tittar ut genom fönstret och ser att gårdagens solsken och värme utbytts mot något tja...gråare. Det är knappt något folk ute så jag misstänker att en och annan oxå är inne och återhämtar sig efter lördagskvällens äventyr. Återhämtning, ja. Interspelarna fick släpa sig till hemmaborgen San Siro för firande direkt när de återvände till Milano i gryningen. Jag tror inte att de beklagade sig...

Och vad ska man säga om Diego Milito? Kanske den europeiska säsongens bästa anfallare krönte sitt verk med två härliga mål i finalen. Nu väntar VM där Milito kan förvänta sig att nöta reservfilt. Visst är konkurrensen i Argentina skarp, men...

Blackpool till Premier League!

Undrar hur länge Degerfors kommer att kunna behålla Johan Bertilsson egentligen? Igår såg ju Hovasonen till att Norlings Assyriska fick vända hem till Tälje utan poäng. Löjligt skön revansch för DIF, eftersom Assyriska ställde till det rejält för rödvitt under den senaste S1-sejouren.

Ibland överskattas coachens betydelse, men det är ingen tvekan om att Bengt-Åke gjorde bort sig när han tog den sena time-outen mot tjeckerna igår.


Surrealism

Fyransporten fokade i kvällens sändning på de svenska förbundskaparna i VM. Och medan Svennis drog iväg cirka 20 tama klyschor från Elfenbenskustens läger i Montreux så hade Lasse Lager bönestund med sina lirare inför träningen i Abuja. Jag vet inte vad det är som händer, men alla uppgifter pekar på att det här verkligen sker på riktigt...

Sol och försommarvärme i staden och i stort sett varenda uteservering är smockad från tidigt på eftermiddagen. Hur kan alla människor ha tid? Och råd?

Satte du 13 rätt på Europatipset i och med Morecambes seger över Dagenham & Redbridge (vilka härliga lag på kupongen, förresten!) ikväll? Grattis, du har vunnit...498 kronor. Måste väl vara all-time-low?




Till salu?

Zlatan till salu! Det är budskapet media trumpetar ut idag. Orsaken är förstås svenskens mediokra vårsäsong samt att Barcelona ryktas vara på väg att signa ingen mindre än David Villa. Men stämmer det då? Är han verkligen till salu? Ja, det är klart att han är. Det är ju nämligen så en marknadsekonomi fungerar. Får Barcelona ett tillräckligt bra bud så kommer de förstås att överväga det på samma sätt som jag skulle överväga ett bra bud på någon av mina ägodelar. Om Barcelona vill göra sig av med Zlatan Ibrahimovic, ja, det är förstås en helt annan fråga.

Flera krönikörer har varit inne på det och jag är beredd att instämma. Försommarlandskamperna mot Bosnien och Vitryssland känns inte direkt...stekheta. Positivt dock att Hamrén har plockat med Martin Olsson!

Har funderat ett tag och var precis på väg att leverera mitt tips av världsmästare. Då går Michael Ballack och skadar sig så nu är jag tillbaka på ruta ett igen... (Förresten, någon av läsarna som vet vad det uttrycket kommer ifrån?, pris i potten för rätt svar...)

Campione

Ligaavslutning i såväl Italien som Spanien tidigare i eftermiddags/kväll och som väntat så försvarade både Inter och Barcelona sina respektive titlar. Barca skrattretande enkelt, Inter efter vissa besvär. Mest iskall var så klart José Mourihno. I stället för en vansinnesrusch vid slutsignalen nöjde sig portugisen med ett höjt pekfinger innan han lugnt gick ner i katakomberna under Sienas Artemio Franchi-stadion (vilken arena det är förresten!).

Degerfors IF och tv-sändning verkar vara en olycklig combo den här säsongen. Tredje tv-matchen gav oxå tredje förlusten när Peking drog det något längre strået på Parken. Trots tre insläppta: Försvaret ser mer stabilt ut än vad jag vågade tro på förhand. Närmast väntar cupmatch mot Elfsborg till veckan så då får vi se hur den rödvita backlinjen klarar av att hantera Avdic, Bajrami & co.

Ekeröseger i Mälaröderbyt, men Ängby går ju oroväckande bra. Leder redan serien med hela sex pinnar...

Ser att klockan har tickat över midnatt och det har blivit den 17 maj. För att fira denna broderlandets bemärkelsedag så kastar jag in ett mål från en av de skönaste lirarna, på och utanför planen, som norskarna har fått fram.


Circle of life

Tänk hur allt hänger ihop ändå. För 27 år sedan ledde Sven-Göran Eriksson IFK Göteborg till UEFA-cupseger i Hamburg. Ikväll leder Roy Hodgson, en av männen vars idéer den unge Svennis tog åt sig så mycket av, sitt Fulham i Europa League-final. I just Hamburg.

Har precis sett SM-finalen i fotbollskunskap. Silverplatsen känns bra, men det är verkligen bedrövlig TV om man skall vara krass...

Långhelg väntar, men som student är man ju som bekant aldrig ledig. Följande aktiviteter ska jag ändå försöka pricka in dagarna som kommer:
Fredag: IFK Norrköping-Degerfors
Lördag: EIK-Skå på Träkan+De Lyckliga Kompisarna på Debban Medis.



Ingen plats för romantik

Lite olika varianter av VM-trupper börjar så sakteliga droppa in och det intressanta är förstås inte vilka som är med, utan vilka som inte är det. Marcello Lippi har exempelvis som väntat valt att spola Cassano, Balotelli och Totti (inte heller Luca Toni fick plats). Dunga väljer en liknande linje då varken Ronaldinho, Adriano eller Ronaldo (den riktige) får plats. Förmodligen så gör båda rätt. Pragmatiken går på något sätt före romantiken. Likafullt är det tråkigt att sådana lirare får nöja sig med att se på TV i sommar.

Hockey-VM har inletts med en hel rad skrällar, men Tre Kronor tycks i alla fall kunna bemästra Frankrike (fast bara 3-2 nu efter två franska reduceringar). Och nu så har Michael Nylander plockats in i laget, vilket ju på ett eller annat sätt garanterar underhållning.








They think it's all over...

Ser på fyrans sammanfattning av Premier League-säsongen och man kan konstatera att det har hänt en hel del. Det har varit badbollar på plan, konkurser och osannolika derbymatcher. Och Wigan har förlorat med 1-9 mot Spurs och 0-8 mot Chelsea...

Chelsea vinner ligan med blott en poäng före Manchester United, men...Gör man sammanlagt 103 mål och sopar rent mot resterande lag i big four, ja, då ska man oxå vinna. Chansen att Chelsea försvarar sin FA-cupseger och därmed plockar hem sin första dubbel får ju oxå anses vara hygglig...

Burnley, Hull och Portsmouth får ta steget ner och det är riktigt eftersom de varit de tre klart sämsta lagen. Men, om man ska gå på det klassiska riktmärket, det vill säga att 40 pinnar krävs för nytt kontrakt, så är det in mindre än sju klubbar totalt som misslyckats med detta. Samtidigt har inte topplagen tagit så galet mycket poäng den här sässen. Kontentan är att lagen mellan plats 5-8 blivit bättre.

Tycker förresten att det är dåligt av fyran att varje gång de berättar om Matias Concha kör in en strykjärn-i-huvudet-bild på ytterbacken. Räcker det inte med att hans Bochum åkte ur Bundesliga?


Degerfors IF-FC Trollhättan 2-0
1-0 Peter Samuelsson
2-0 Johan Bertilsson

Mer behöver inte sägas egentligen...

Tillbaka på banan

Några dagars fältarbete i Norrköping (fanns planer på att fasa in Peking-J Södra i schemat, men öldrickning och socialisering prioriterades i stället) har hållit mig undan från bloggen ett tag.

I detta inlägg är det dags att återvända till några av mina förutsägelser inför den allsvenska starten.
Jag påstod att:
1. AIK skulle få svårt att hänga med i toppen.
2. Häcken skulle ta ytterligare ett kliv.
3. Helsingborg och MFF skulle underprestera.
4. Åtvidaberg näppeligen kan undgå nedflyttning.

Den första profetian har med råge infriats. När kommer egentligen vändningen för AIK? Eller kommer den inte alls?

Den andra såg också lovande ut. Efter tre omgångar. Sedan har Hisingslaget bildligt talat tagit hissen ner i tabellen. Misstänker att min hundring på Mattias Ranegie som allsvensk skytteligasegrare är förlorad för alltid...

Den tredje vill jag överhuvudtaget inte kommentera.  

Den fjärde kommer sannolikt att infrias i slutändan, men sällan har väl ett tränarbyte gett en sådan effekt som det som ÅFF genomförde. Och att blev 1-3 i Malmö nyss är ju inget att skämmas för.


Imorgon tar Degerfors emot Trollhättan hemma på Valla. Den första matchen för säsongen som man är favoriter till att ta hem på förhand. Detta faktum gör mig naturligtvis livrädd...

Detta har hänt

Det har helt klart varit en mastig vecka med semifinalspel i såväl CL som Europa League. Största snackisen har förstås varit Inters eliminering av Barcelona, men den stora bedriften har den gamle Intertränaren Roy Hodgson och hans Fulham tveklöst stått för. Jag menar, Fulham...

Lite sjukt att man som Atletico kan gå vidare på bortamål gjort i förlängningen...

Första Valla-matchen för säsongen har precis inletts, men TV4 visar ju Hammarby-IFK Norrköping så man får nöja sig med att följa via nätet. Mållöst efter 20... 

Spethim Hasani gav förresten Peking ledningen med ett läckert klackmål. Trots det: Jag ser honom hellre där än i DIF.

Det är intressant att ändrade förhållanden också förändrar de språkliga normerna. Jag har till exempel hört ordet "naturgräs" flertalet gånger de senaste veckorna. Alltså, naturgräs??? Känns lite som när kids talar om barnprogram som "otecknade"... 



RSS 2.0