Lugna puckar...

Terminsstart idag och med andra ord utökat utrymme till egen planering av tid. Detta nyttjades redan under kvällen när jag bevittnade landslagets synnerligen lätta träning på Råsunda. Zlatan hade inte hunnit hem (vilket gjorde förortskidsen på plats besvikna), Wernbloom låg sjuk på hotellet (vilket gjorde mig besviken) och Elmander saknades pga sin lårskada. De andra gavs möjlighet att bolla lite, snacka skit och, som Tommy Söderberg hade uttryckt det, lalla runt.

Såg Hamrén i Ekwall vs Lundh häromdagen och han antydde (så uppfattade iaf jag det) att det inte är så många platser i elvan som står öppna. Toivonen tar sannolikt platsen bakom Ibra, så det mest öppna är troligen wingarna samt vem som bildar block med Anders Svensson centralt.

Linus Hallenius till Genoa... Visst är killen lovande, men det är inget litet steg att ta... Blir spännande att följa.

...och gött att Hallenius lagpolare (skyttekungen var avstängd) i Hammarby fick in 1-1 i 93:e mot Jönköping Södra. J-Södra är ju ett av lagen som allvarligt hotar Degerfors säkerhet i S1-tabellen.



Lätt träning=fotbollstennis på schemat. Hamrén ställer i ordning courten.





Maestro attackerar. Notera att Andreas Isaksson (!) ingick i det vinnande laget...





...och Behrang Safari och Ola Toivonen i det förlorande och de fick därför, enligt
god svensk sed, plocka ihop materialet.

Helgen som gick...

Rötmånad. Kräftgång. Välj vad ni vill. Under söndagskvällen inkasserade Degerfors sin femte raka förlust (enda poängen i augusti blev den mot Falkenberg på månadens inledande dag) i S1. Kvalhotet är nu synnerligen reellt och fighten mot Brage om två veckor blir av ytterst stor vikt.

Trots att Degerfors tog ledningen efter bara åtta minuter och höll oavgjort i paus efter någorlunda jämnt spel så var det inget snack om att Assyriska i slutändan skulle avgå med segern. Utöver sina fem mål så hade Södertäljelaget fyra avslut i virket. Sebastian Karlsson rörde inte bollen många gånger och vid ett av de få tillfällena så spelade han den rakt i gapet på Andreas Haddad som kunde prickskjuta 3-1.

Mikael Aldrin Nilsson hade förvisso stora problem med Haris Laitinen, men Werners drag att ta ut högerbacken och via en rockad flytta ned Holmberg i backlinjen, gjorde tyvärr att DIF helt tappade mittfältet i andra.

Från det ena till det andra. Det var ju invigning av det nya konstgräset på Svanängen under lördagen (även om Skå gjorde smygpremiär mot Vasasällskapet redan för en dryg vecka sedan) med Mälaröderby. 1-1 till slut efter att Skå ägt första och EIK andra. Oaken nu åtta pinnar efter Ängby så förstaplatsen är betrakta som körd. Eventuellt kan dock en andraplats ge kvalspel (jag har hört flera olika bud). Ska försöka forska i ämnet kommande vecka. 

Efter alla turer så hamnade alltså Ibra till slut åter i Milano (så sent som i onsdags sade ju Mino Raiola att Z med 99,999 % säkerhet skulle bli kvar i Barca. Tänk vad det kan svänga). La famiglia i Milan blir det alltså för svensken och redan under söndagskvällen var han på plats på San Siro för att se sina nya lagpolare köra över nykomlingen Lecce. Jag hann hem lagom till att Filippo Inzaghi petade in 4-0 och i vanlig ordning celebrerade som om han hade avgjort en VM-final. Fotboll skall ju vara glädje, är det inte så?

Nuff said. Från och med imorgon måndag så fokar vi på EM-kvalmatcherna mot Ungern och San Marino...


Bjuder nedan på lite bilder från helgens begivenheter.

Superettans, utan tvekan, mest välklädde tränare, Rikard Norling har gett just gett Haris Laitinen nya direktiv. Ex-bajaren skapade stora problem för DIF-försvaret matchen igenom och det är märkligt att ingen allsvensk klubb tycker att han är god nog för dem.

Superettans, utan tvekan, mest välklädde tränare, Rikard Norling har just gett
Haris Laitinen nya direktiv. Ex-bajaren skapade stora problem för DIF-försvaret
matchen genom och det är märkligt att ingen allsvensk klubb tycker att han
är god nog för dem.


Assyriska gör avspark i andra. Läktarfonden till trots - Över 3600 åskadare på Jallavallen denna söndagskväll.

Assyriska gör avspark i andra. Läktarfonden till trots - Över 3600 åskådare på
Jallavallen denna söndagskväll.


Det är alltid bra att veta vad man har för uppgift. Och ännu bättre och tydligare blir det ju när man har det skrivet på västen. Killen i mitten tar en klunk vatten och laddar för andra halvlek medan hans kollega till höger tycks jobba dubbelt.

Det är alltid bra att veta vad man har för uppgift. Och det blir ju ännu bättre
och tydligare när man har det skrivet på västen. Killen i mitten tar en klunk
vatten och laddar för andra halvlek medan hans kollega till höger tycks jobba
dubbelt.


Skå och Ekerö marscherar in på Svanängens nya k-gräs. I förgrunden några av kommunens ledande poliiker som förstås inte missade chansen att höras och synas tre veckor innan valet.

Skå och Ekerö marscherar in på Svanängens nya k-gräs. I förgrunden några
av kommunens ledande politiker som förstås inte missade chansen att synas
och höras tre veckor innan valet.

Slaget om Norden

Det svenska inslaget är som bekant borta ur bilden, men det blir ju garanterat nordiskt deltagande i höstens CL-gruppspel. Första matchen mellan Rosenborg och FCK är precis avslutad och det är inget snack om att de två är de bästa nordiska lagen (förvisso inte utan svenska inslag). Rosenborg drog till slut det längre strået efter bland annat ett härligt volleymål av Steffen Iversen, men lite missnöjda är nog ändå norrmännen efter Rade Pricas stolpträff (som hade inneburit 3-0) och Jesper Grönkjaers reduceringsnick kort därefter. Slagläge för FCK mao, men det är kanske lite väl tilltaget av Bosse P att kalla 1-2 för ett önskeresultat för danskarna...

Steffen Iversens gamla klubb, Tottenham, fick en bedrövlig start mot Young Boys i Bern då schweizarna gick upp till 3-0-ledning inom första halvtimmen. Spurs repade sig dock något på det, för dem, ovana underlaget (k-gräs) och kom till slut undan med 2-3. Det blir inte lätt för den gamla svenskklubben att försvara den ledningen i norra London.

Transferrykten är inte min tekopp riktigt, men visst känns det lite kittlande med Ola Toivonen och Liverpool. Inte minst för att Degerfors har möjlighet att casha in smet vid en stortransfer (MFF har ju vidareförsäljningsklausulen, men DIF skulle få merparten av utbildningsbidraget/solidaritetsersättningen). Värt att betona är dock att varken Soccernet eller Liverpool Echo har något om den eventuella affären än så länge så det återstår nog att se vilken sanningshalt som egentligen finns i ryktena.

...och vi är igång!

Premier League är igång och nya bestämmelser om antalet spelare som får registreras samt hur mycket hemvävt det skall finnas i varje klubb etc har inneburit att klubbarna har hållit i plånböckerna mer än brukligt. Ja, frånsett Manchester City då. City som inledde säsongen med en presumtiv toppmatch borta mot Tottenham. Inga mål, men god underhållning bjöds från White Hart Lane. Nye förstekeepern i City, Joe Hart (extra inspirerad av arenanamnet, månne?) var tillsammans med Spurswingern Gareth Bale planens främsta.

Ian Holloway som manager. Marlon Harewood och Brett Ormerod som anfallspar. 4-0 på bortaplan i ligapremiären. Blackpool kandiderar direkt till att bli ett lag att hålla nära hjärtat. Ola Wenström och Erik Niva sparade inte på superlativen i Viasatstudion och visst är det en fantastisk öppning för nykomlingarna. Frågan är dock hur bra (eller dåliga) Wigan egentligen är?

Och ett av säsongens vackaste mål bjöds vi på redan i premiären. Kolla in Wolves David Jones läckra frisparksbalja mot Stoke när det dyker upp på Youtube. Hade varit givet på alla möjliga listor om det hade skjutits av Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo.

Första Vallaförlusten för DIF i eftermiddags då Sundsvall vann med 2-0. Degerfors flirt med topplatserna är nog att betrakta som ett avslutat kapitel nu. Och underligt vore väl egentligen annat. Att som nykomling bli av med hela det centrala mittfältsblocket (Berger-Solberg-Bertilsson) skall kosta... 

Here, there and everywhere

Ekerö IK avslutade ju våren med att göra 6-2 mot serieledande Ängby och därmed befann man sig i ett utmärkt slagläge inför resten av säsongen. En rejäl plump inledde dock höstsässen igår eftermiddag när Marieberg (vars enda avbytare anlände i 55:e minuten. Ett tecken på att det fortfarande är semestertider och att det faktiskt är division 4 det handlar om...) vann på Träkan med hela 4-1.

Semester och sommar trotsas mig veterligen endast av en fotbollstävling och det är superettan som oförtrutet har rullat på även under den ljusa och varma årstiden (då man annars kan tycka att det kan vara lämpligt att spela fotboll i vårt annars kalla och mörka land). Den osynliga hand som enligt Adam Smith skulle se till att hålla samhällsekonomin på rätt köl har under de senaste veckorna sett till att hålla Degerfors IF kvar på allsvensk kvalplats trots att vårformen är som bortblåst. Efter gårdagens förlust i Ängelholm så borde klockan ringa nu. Om inte ÖIS och Syrianska kryssar ikväll förstås...

Och apropå ekonomi. Från och med den 1 augusti är det inte längre tillåtet att ta ut en avgift vid kortköp. Det känns förstås riktigt, men frågan är vad det kommer att leda till. I gårdagens DN menar representanter för Svensk handel att förbudet sannolikt antingen leder till att handlarna tvingas att höja priserna eller till att man helt enkelt vägrar att acceptera kort som betalningsmedel. Snett förstås och cluen ligger i det låsta förhandlingsläget mellan bankerna och kortföretagen, vilket innebär att det är kostsamt för främst småhandlare att ha kortmaskiner. Syftet med lagen är ju att kontanthanteringen skall minska, något som jag är helt och hållet för. Mer intressant i ämnet digitala/kontanta pengar finns att läsa här.

RSS 2.0