Champions

Det var förstås glädjande att Zlatan Ibrahimovic hittade nätet på sin gamla hemmaarena igår kväll. Inte minst är det ett gott omen eftersom samma arena är skådeplatsen för nästa EM-Kvalmatch den 12 oktober...

Såg nu bara andra halvlek av Ajax-Milan och enligt Viasatgänget så skall den första varit betydligt mer underhållande. Jag beklagar mig dock inte för det jag fick se och gladdes över att få se ett flertal av mina favoriter på planen (Zlatan, Pirlo, Seedorf, Suarez...) samtidigt. Suarez förresten: Finns det någon spelare som är lika skicklig på att använda sin egen kropp för att skaffa sig yta? Killen lirar ju lika mycket med rumpan som med fötterna!

Vet inte om ni har sett det, men Lothar Matthäus har ju utsetts till ny förbundskapten i Bulgarien. Nu är ju förvisso bulgarerna inte ovana vid att ha excentriker vid rodret (en viss Hristo Stoitchkov bossade ju för några år sedan), men oddsen på att det hela slutar i kaos är inte direkt skyhöga. Matthäus tränarkarriär är ju kantad av bråk och skandaler och i hemlandet är den forne världsmästarkaptenen närmast att betrakta som svartlistad. Lothars senaste engagemang inom fotbollen var förresten som expert på Al-Jazeeras VM-sändningar i somras!




Kryss (i mer än en bemärkelse...)

Det viktigaste igår kväll var kanske att inte förlora och i så fall är ju 2-2 mot Jönköping Södra godkänt. Bittert dock att smålänningarna tilläts kvittera i 89:e, då Degerfors hade ganska bra kontroll på skeendet i andra.

Även igår var standarden på inläggen alltför svag, men det genomgående största problemet för IF var enligt mig passningshårdheten (eller snarare bristen på denna). Många möjligheter till omställning och tempohöjning går förlorade för att man helt enkelt inte trycker till bollen ordentligt. Bättring krävs!

Pyntade 79 kronor för att se matchen via Csports. Ok valuta för pengarna rent bildmässigt (men det känns ovant med sändningar utan repriser...), men vilken kommentering...! Hursom, vi fick i alla fall veta att Sebastian Henriksson har Stefan Pettersson som fotbollsförebild och det är ju sannerligen inte det sämsta att ha. Kika här bara!

Logistisk problematik inför lördag: EIK lirar kval 14.00 på Träkan. Väsby-Degerfors har avspark 16.00. Kreativitet och snabbhet kommer vara egenskaper som efterfrågas, var så säkra.

Såg förresten under måndagskvällen på TV10 ett reportage om Ashley Ward (för er som inte minns killen: Ward lyckades åka ur Premier League med fyra olika klubbar och hade karriärens största ögonblick när han avgjorde för Barnsley mot Liverpool på Anfield 97/98)! Standarden på Wards bostad gav ännu en gång beskedet att även average fotbollsspelare har otäckt bra betalt....


Kvalfyllt

Ekerö avslutade i eftermiddags serien på precis samma sätt som den inleddes, nämligen med en uddamålsförlust mot Djurgårdsbrunn. Nu spelade ju resultatet mindre roll då EIK sedan länge är klara för kvalspel, men det hade förstås inte gjort något att gå in i säsongens slutskede med en positiv trend.

Ekerö kommer att ingå i kvalgrupp 5 tillsammans med Mälarhöjden (9:a i div 3 Östra Svealand), Brandbergen (som efter en rasande strid fick se Haningerivalerna Vendelsö IK bärga seriesegern i södra stockholmsfyran) och IK Viljan från Strängnäs (som för övrigt har en av de fulast layoutade hemsidorna jag någonsin har sett. Kolla här!). Svårscoutat naturligtvis, men Mälarhöjden, i egenskap av division 3-lag gäller väl som favoriter. Tillsammans med EIK (flest poäng av div 4-lagen) har man dessutom favör av två hemmamatcher i enkelserien.

Den svenska säsongen är alltså på väg att nå sitt klimax och detta innebär att sympatier kan komma att placeras på alla möjliga håll. Som degerforsare jublar man i nuläget för att Peter Ijeh har gett Syrianska ledningen mot Brage.

Sedan gillar jag förstås att alla topplagen i England blev utan trepoängare den här helgen, vilket innebär att tabellen, i alla fall tillfälligt, tightas till något.

...och samma gäller ju oxå i Italien. Romas Mirko Vucinic äventyrade ju skäggstubben och språngnickade in segermålet mot Inter igår kväll. Jag säger det igen: Serie A kan bli något alldeles i år...
 

What is up?

Han har länge haussats av Jesper Hussfeldt och nu kallar presidenten Zamparini (som förvisso inte brukar vara den allra mest jordnära killen) honom "den nye Zidane". Palermos unge argentinare Javier Pastore sänkte Juve på bortaplan igår och är, möjligen, den internationella fotbollshimlens nästa stora stjärna. Håll utkik!

Zappade förbi kulturnyheterna på Svt som förstås hade fokus på bokmässan i Göteborg. Därutöver hade man ett inslag om svensk folkmusik/folkdans, där man fick veta att "vi i Sverige i princip är världsmästare på att snurra i fart". Tänk...

Härligt solig höstdag idag, men inte oväntat så gick Peter Jihde a bridge too far när han uppenbarade sig på Prisxtra i shorts. Lugn, Peter, lugn...

Höstrusk

Höstjacka på, men ändå kallt och ruggigt på Söderstadion igår kväll. Att dessutom Hammarby avgick med segern i en, om man skall vara ärlig, tämligen medioker S1-match gjorde ju inte saken bättre. Det finns de som hävdar att det är närmast tabu att vara kritisk mot sitt eget lag, men hur skall å andra saker kunna förbättras om inte brister påtalas?

Alltså: Sebastian Henrikssons första halvlek är....verkligen inte bra. Blev aningen bättre när han flyttades upp plan, men här bör DIF finna en annan lösning. Jernbergs inhopp lovade gott trots allt.

Hammarbyförsvaret visade sannerligen inte upp någon säkerhet och det blev ofta farligt när Degerfors fick in bollen i boxen. Problemet var att kvalitén på crossarna från DIF överlag var undermålig. Hade DIF fått in ytterligare 5-6 vettiga bollar i straffområdet så tror jag att resultatet blivit ett annat.

Mattan på Söderstadion förtjänar också kritik. Till exempel föll Solberg olyckligt när han han skulle upp i press på Sema när denne sköt 1-0. Speciellt en yta utanför det straffområde som DIF försvarade i första var av närmast åkerkaraktär. Att sedan Hammarbys avbytare valde att förlägga sin jongleringscirkel i pausen till just denna yta kan man ju också fundera på...

Nu väntar blodsmatcher, närmast mot Jönköping Södra. Statistik framplockad av min bror gör gällande att 35 poäng (DIF har ju i nuläget 34) räckt för att undvika kvalspel samtliga S1-säsonger. Anno 2010 lär inte det vara tillräckligt...


Valfritt?

Valsöndag alltså och för de som känner för det finns i princip möjlighet att sitta klistrad framför TV:n hela vägen fram till resultatet blir klart någon gång sent ikväll (fast riktigt klart blir det kanske ändå inte. De röster som mottogs igår, lördag, kommer eventuellt inte hinnas med att räknas förrän i början av kommande vecka. Kan bli en cliffhanger mao). Pallar ni inte med att följa valet hela dagen så bjuds det på en veritabel buffé av potentiellt fina matcher i em/kväll. Eller vad sägs om:

14.30 Manchester United-Liverpool
18.00 Assyriska-Syrianska
19.00 Atletico Madrid-Barcelona
20.45 Sampdoria-Napoli

Bara att välja som sagt var...


Själv har jag kikat lite på Svt:s valsändning nu under tidig eftermiddag. Intervjuer med förstagångsväljare varvas med partiledarbesök och tips på mat till valvakan. För en stund sen bjöds man dessutom på ett patenterat Jens Lind-reportage från det rafflande valet 1973, alltså det val som resulterade i den så kallade lotteririksdagen (finurligt nog kom man efter detta på att det kunde vara smart att ha ett ojämnt antal mandat i kammaren). Inslaget innehöll bland annat en cigarettrökande Olof Palme i samspråk med väljare, dåvarande centerledaren Torbjörn Fälldin i löjligt sköna tipsextrapolisonger, samt synpunkter från en synnerligen junig Carl Bildt. Valet twistades dessutom av att gamle kungen, Gustav VI Adolf (nuvarande kungens farfar) avled på lördagskvällen innan själva valsöndagen. Blir näst intill omöjligt att toppa förstås.


Lite av varje (som vanligt mao)

Gruppspelet i Europaspelet är ju som bekant igång och mest uppmärksamhet i svensk media har inte oväntat Ibras mål (och efterföljande beef med Arrigo Sacchi) mot Auxerre fått. Såg ingen av matcherna i onsdags, men hann däremot med att se det mesta av Werder Bremen-Spurs i tisdags. Fin underhållning, inte minst från Werders lille Marko Marin som pangade in 2-2-målet. Vilken spelargeneration tyskarna har på gång!

Helgens stora snackis i fotbollsvärlden är förstås slaget om nordväst där Liverpool redan efter fem omgångar kan avsågas från allt som har med titelrace att göra. Blir hett naturligtvis, men än hetare känns en annan match med påtaglig derbykaraktär. Det handlar förstås om kampen mellan Assyriska och Syrianska i Södertälje. De sistnämnda befäster ju för närvarande en av de allsvenska platserna, men kommer inte att få stöd av sin normalt högljudda supporterskara Gefe Fans på Jallavallen på söndag. Orsaken: Syrianskaanhängarna är irriterade på en liknande aktion av Assyriskas fans vid ett annat tillfälle och ffa: Man vill inte supporta rivalernas ekonomi. Istället anordnas storbildsvisning på en närliggande församlingslokal. Väl- eller missriktat engagemang är frågan... 

På tisdag kommer ju Degerfors till staden för match mot den intrigfyllda, förvirrade och kaosartade sammanslutning som i dagligt tal kallas Hammarby IF. Bajens ekonomi är ju som bekant synnerligen dålig och det är klart att man letar intäkter överallt där det kan tänkas möjligt. Inte oväntat blir man därför mörkrädd när man kollar biljettpriserna på Ticnet. 

Till sist gläds vi med damlandslaget som efter att ha betvingat Danmark i playoff har nått ännu ett VM!


Efter regn kommer solsken...

Ovanstående talesätt sammanfattar väl vad alla DIF-supportrar känner denna kväll då Degerfors IF för första gången sedan den 24 juli bärgat en trepoängare. I lagkapten Tobias Solbergs comeback så besegrades Brage och en förlustsvit på fem matcher är nu till ända. 

Inget är ju förstås klart i och med denna seger, men givetvis är det outsägligt viktigt att DIF skaffar sig lite andrum med tanke på att de andra inblandade lagen i streckstriden närmast tycks rada upp segrar. Till morgondagens smålandsderby på Värendsvallen gäller devisen: 'Alla röster ropar Öster', då en seger för de blåröda skulle innebära att Jönköping Södra är sex poäng efter Degen med fem omgångar kvar.

Det finns förstås flera förklaringar till Degerfors usla augustiform, men man får inte glömma att spelprogrammet varit tufft för DIF. Hemmamatcher mot de absoluta topplagen IFK Norrköping och GIF Sundsvall samt bortamatcher mot erkänt svåra Ängelholm och Assyriska. Den enda riktiga plumpen är ju förlusten mot tvärsunkiga FC Trollhättan.


Igår eftermiddag bjöds det på en av säsongens hittills roligaste matcher när Juventus och Sampdoria delade på poängen i Turin. 3-3 blev det till slut och serben Milos Krasic visade att han kan bli en av ligans absoluta profiler det här året. Vilken speed och genombrottskraft!

En annan profil är förstås Sampdorias ojämförlige Antonio Cassano. Förutom spexande med tidigare tränaren Del Neri (nu i Juve) så bjöd han på ett mål och en riktigt läcker framspelning. Plus en massa annat godis. Cassano är en av de spelare som alltid tycks ha massor med tid med bollen eftersom han är så ytterst finurlig på att finna sig lediga ytor som ingen annan ens ser.


9/11

Lottningen är avklarad och U21-landslaget får alltså möta Schweiz i play-off-spelet till nästa års EM i Danmark. Tillfrågade av Sportbladet så anser Denni Avdic och Marcus Nilsson att: "Vi vet ingenting om dem, men det känns som en bra lottning". Och det är en bra lottning. Inte för att schweizarna är svaga, utan för att matcherna sammanfaller med nästa EM-kvalrunda i oktober, vilket innebär att schweizarna sannolikt kommer att spela sina stjärnor Matteo Costanzo, Xherdan Shaqiri (målskytt i A mot England i tisdags) och Eren Derdiyok (12 mål i bundesliga förra sässen) i matcherna mot Montenegro och Wales. I den svenska A-truppen mot Ungern och San Marino ingick ju endast en möjlig U21-spelare, nämligen Emir Bajrami (möjligen kan ju även Rasmus Elm och Martin Olsson bli aktuell för Hollandstruppen).

Socialdemokraterna gick ju igår ut med att de vill att Sverige söker EM 2020 (självklart hade någon finurlig PR-människa kommit på den till synes geniala idén att kasta in boll i samband med själva TV-inslaget. Alltså fick vi se tidigare justitieminister Thomas Bodström och oppositonsborgarråd Carin Jämtin joxa med trasan på Stadions löparbanor), vilket bemöttes av kulturminister (och med ansvar för idrottsfrågor) Lena Adelsohn-Liljeroth som ett förslag som kommer 'fem i tolv'. Hon syftade förstås på den pågående valrörelsen, men faktum är att S är ute i god tid. Vilka som får mästerskapet avgörs först 2015.

Mitt eget fotbollsutövande spelar ju (och skall så göra) en undanskymd roll här i bloggen, men känn på denna: I eftermiddag så lirar jag min fjärde match för veckan. Och representerar mitt fjärde lag. Så här långt har det blivit tre uddamålssegrar...


De som bestämmer här i världen...

Det finns ju ett talesätt som säger att de medelmåttiga lär sig av sina misstag, de kloka lär sig av andras misstag och de dumma lär sig inte alls. Välj själva i vilken av ovannämnda kategorier ni vill placera FIFAs ordförande Sepp Blatter, som nu förordar en återgång till golden goal-förlängningar eller rentav direkt straffavgörande efter avslutade 90 i utslagsmatcher. Blatter menar att de nuvarande förlängningsreglerna leder till mer försiktigt och defensivt spel och att det inte händer något i förlängningarna.
Det Blatter helt tycks ha glömt är följande: Under golden goal-tiden (96-02) så spreds en närmast extrem försiktighet. Ingen vill ju vara den som gör det avgörande misstaget som fäller laget. Här är alltså Blatter på helt fel spår när han säger att de nuvarande förlängningarna är händelsefattiga. Titta bara på Ghana-USA och Ghana-Uruguay i senaste VM (den match som eventuellt kan tänkas stödja Blatters tes är den mellan Paraguay och Japan, men tror ni att den hade öppnats upp mer om det varit GG?).
För ett direkt straffavgörande finns, som jag ser det, endast ett tänkbart argument. I en tät turnering som ett VM eller ett EM så kostar det förstås mycket energi att tvingas spela 30 minuter extra om nästa match bara är 3-4 dagar bort. Samtidigt: Skall man inte åtnjuta en viss fördel av att vinna under ordinarie tid?

Kommunledningen har till slut beviljat Degerfors IF ekonomiskt stöd till att förbättra belysningen på Stora Valla. Bra förstås, men varför har detta tagit så lång tid? På grund av för svag belysning har TV4 inte velat sända matcher från Valla annat än under sommarmånaderna. Precis som Linus Persson skriver i dagens krönika på Degerfors Svenska fans-sida så har denna begränsade exponering sannolikt försvårat för klubbens marknadsavdelning att locka till sig nya sponsorer under årets gång. Degerfors kommun har förstås ingen skyldighet att stödja DIF ekonomiskt, men borde inse att det som gagnar klubben gagnar också i förlängningen kommunen.





Frustration

Zlatan showade, Pontus Wernbloom garvade och Johan Wiland fick som väntat en synnerligen lugn afton i sin tävlingsdebut från start. Det mesta var alltså uppåt i Malmö ikväll när Sverige avfärdade San Marino. Det mesta var det alltså...

För hur kan en spelare med Olof Mellbergs erfarenhet göra något så ogenomtänkt, onödigt, slarvigt (alla synonymer som finns) som det mittbacken gjorde i den 34:e minuten? Andreas Granqvist är en bra back, men Mellberg, som lagets kanske mest erfarne spelare, hade verkligen behövts i Amsterdam i oktober. En redan ytterst besvärlig uppgift har nu blivit än svårare. Frustrerande är bara förnamnet...

Finland stred oerhört tappert mot Holland, men till sist kunde ändå vice världsmästarna avgå med segern i Rotterdam. En hedersam förlust för finländarna, men den blytunga 0-2-torsken mot Moldavien innebär nog ändå att Stuart Baxters position kommer att diskuteras i finsk press framöver.

En hint om klassen på det Skottland som Sverige 3-0 besegrade i augusti var nog det faktum att skottarna precis, på närmast serie A-manér (97:e...), lyckades betvinga Liechtenstein hemma med 2-1 ikväll. Lägg därtill att Celtic har misslyckats i Europaspelet under säsongsupptakten. Skotsk fotboll mår sådär, milt sagt.


San Marino....?

San Marino på Swedbank i Malmö i afton alltså och jag tror att det är första gången sedan 2002 som landslaget spelar i rikets tredje stad. Då var det en träningsmatch mot Schweiz inför det årets VM, en match som skulle visa sig bli Jesper Blomqvist sista landskamp...

Blomqvist som nu är ensam vid rodret i Hammarby efter att Micke Borgqvist tvingats hoppa av på grund av upprepade hot. Förjävligt, naturligtvis.

Ny förlust för Djurgårdsbrunn igår, den här gången mot Reymers, vilket innebär att om EIK bärgar en trea mot Vasasällskapet på lördag så är andraplatsen hemma. Mot Stadshagen!

Ligarockaden mellan de olika TV-kanalerna fick förstås en riktig twist när Ibra återvände till Italien. En bonus för oss tittare med både transfern och kanalbytena är att man slipper höra fyrans inslag med nån icke närmare presenterad spansk journalist som staplar klyschor och plattityder om Barzzza e Zzzzlatan. Dålig TV. Bort.


1-0-0

Ingen media (vad jag har sett iaf) har toppat med att Mikael Lustig gjorde en utmärkt insats på högerbacken igår kväll så det är väl på sin plats att jag kastar in några berömmande ord till Rosenborgbacken. Aktiv framåt, javisst, men framförallt väldigt noggrann i försvarsarbetet. Ungerske stjärnan Dzsudzsak var helt osynlig i första och till andra så hade han fått ta på sig överdragsjackan. Ett gott betyg till Lustig utan tvekan!

Det känns rätt skönt att det är San Marino som väntar på tisdag med tanke på skadeläget. Kul att Albin Ekdal får chansen i A-truppen ändå. Ekdal, som jag, i egenskap av domare, såg redan som BP-knatte i klassiska Ekeröcupen (bollhallen, alltså...).

...och än en gång fick vi det svart på vitt att ingen, faktiskt ingen, kickar fotboll som Zlatan Ibrahimovic. Frispelningen av Toivonen i första var så genial att man bara kunde häpna.










Bollen i rullning...

Mikael Lustig tar alltså hand om högerbacken framför Seb Larsson, vilket jag ställer mig något tveksam till. Lite varning för att Larsson kan fastna i allroundfällan hos Hamrén. Med andra ord: Han klarar av ett antal platser i laget och riskerar därmed att bli en bänkresurs i stället för en startspelare på en given position. Det känns lite synd för jag tycker att Birminghamliraren tillhör Sveriges 11 bästa spelare.

Några grupper har tjuvstartat (Israels Yossi Benayoun pangade in ett hattrick mot Malta igår kväll), men idag drar ju EM-kvalet igång på allvar. Stort fokus på Frankrike som ju skämde ut sig under VM i somras. Nu har Laurent Blanc tagit över förbundskaptensrollen och den gamle mittbackens första önskemål är att spelarna inför kvällens hemmakamp mot Vitryssland skall sjunga med i marseljäsen. Texthäften skall ha delats ut så nu finns det inget för Malouda och de andra att gömma sig bakom.

Sommarens tränarkarusell tycktes avslutad lagom till säsongstarten, men när Martin O'Neill lämnade in efter oenighet med Aston Villas ledning (Milneraffären lär ha varit avgörande) så öppnade det sig ett ledigt managerskontor i en (nåja) storklubb. Under säsongsupptakten har ju tidigare reservlagscoachen Kevin McDonald styrt skutan, men nu skall tydligen Gerard Houillier, Roberto Donadoni och...wait for it...Sven-Göran Eriksson vara aktuella för posten.

Till sist: Det finns fortfarande plåtar till Ungernmatchen ikväll. Och undra på det. En biljett till östra övre eller västra mitt går på 735 (!) kronor...

På riktigt nu...

Imorgon är det dags. Efter en serie med serie ulliga och gulliga vänskapslandskamper så smäller det på allvar mot Ungern på fredagkvällen för Hamréns nya landslag. Truppen känns harmonisk så här dan före dan även om Kim Källström på något sätt alltid lyckas hamna i skottgluggen för medias intresse. Och så då en viss skånepåg förstås...

Vad är då Ungern för något? Ett ganska profilfattigt lag, där de största namnen är gamle mysbyxkeepern Gabor Kiraly (1860 München) samt de två offensiva mittfältarna Zoltan Gera (Fulham) och Balasz Dsudszak (PSV). I Sportbladet hintas det idag att ungrarna 'kan falla lätt', men en sådan varning kan väl ändå utfärdas om spelare/lag från alla länder, frånsett Sverige då (även lag från brittiska öarna brukar komma undan lindrigt)?

Om Joe Hart får krypa in mellan stolparna mot Bulgarien imorgon så kommer Harts moderklubb Shrewsbury Town (som ju för övrigt lirar på arenan med det läckra namnet Gay Meadow...) att kunna casha in 500 000 pund, via en klausul i Harts transfer till Manchester City 2006. Hart har ju redan representerat England, men det är först när det blir frågan om tävlingslandskamp som dealen kickar in. Hursom, något för Degerfors att fundera på vid kommande spelarförsäljningar?

...och Ekerö närmar sig kvalplatsen i mellersta fyran efter att kusinerna på andra sidan diket slagit tillbaka Djurgårdsbrunn på onsdagkvällen. Sex pinnar ner (och åtta upp till Ängby...) med fyra fighter kvar.


RSS 2.0