Oh captain! my captain!

Att Degerfors föll mot ÖIS på Gamla (eller nya gamla, nyare, ja, ni vet...) Ullevi var väl inte så överraskande och det får väl sägas att denna match var en sådan där man kan ta förlusten utan att gräva ner sig alltför mycket. En förlust som dock är svårare att ta är den av DIF:s härförare och lagkapten Tobias Solberg. Sola fick ju utgå tidigt i gårdagens match och dessvärre visade det sig att han drabbats av dubbla armbrott. Nödvändigt nu att andra spelare kliver fram. Hur mycket kan vi egentligen begära av nyförvärvet Niklas Klingberg (som för övrigt, det förtjänar att påpekas, till det yttre inte är helt olik Ulf Ottosson...)?

En ovanlig prestation har de två kompisarna Lars Löfström (tidigare flerfaldig Paralympicsmedaljör) och Mats Melin stått för. De två nådde igår Stockholm efter att ha färdats med rullstol (Löfström) och treväxlad damcykel (Melin) från Casablanca (löjligt bra krigat av båda två förstås) under fem månaders tid. Syftet med resan var bland annat att undersöka tillgängligheten för funktionshindrade i olika europeiska städer. Toppbetyg till Barcelona och Sevilla medan Madrid hamnade i botten...

...och vi får nog konstatera att svensk friidrott snart är tillbaka där den befann sig under mitten av nittiotalet. Det största svenska hoppet i EM, Linus Thörnblad, slog upp en skada i kvällens höjdfinal och nådde därmed inte medalj. De är snart dags att börja använda terminolgi likt "kan vara med och slåss om poängplatser" när de svenska chanserna i mästerskapen bedöms.



Semester it is...

Ja, som ni har märkt har bloggen gått in någon form av post-VM-semester-mode och något liknande verkade oxå Degerfors inledningsvis befinna sig i under Syrianskamatchen i lördags. Det blev bättre efterhand, men 1-2-förlusten mot de bolltrygga syrianerna (flest misstag stod lagets två mest meriterade spelare, Agbar Barsom och Suleyman Sleyman, för) var i slutändan inget att säga något om. DIF repade lite mod igår kväll genom att dänga FBK Karlstad med 6-0 i DM, men helgens match mot Landskrona blir ändå en viktig fingervisning om var resten av säsongen skall ta vägen.

Värmen och torkan har, som ni säkert har sett, bränt sönder gräset lite varstans. Märkligt nog tycktes oxå konstgräset på Jallavallen vara påverkat. Hur det nu har gått till...

...och semestertider innebär ju även att de bästa svenska lagen får bege sig ut i Europa för att mäta sina krafter med storheter från bland annat Georgien, Moldavien och Färöarna. De svenska mästarna AIK lyckades ju i alla fall till slut att betvinga mäktiga Jeunesse d'Esch från Luxemburg med 1-0 över två fighter. Redan nästa vecka väntar tuffare motstånd då Rosenborg står på andra planhalvan. Och man får nog säga att baggarna på förhand är att betrakta som klara favoriter att avancera till ytterligare en runda. Upp till Gnaget att visa annat!

Luxemburg ja. Sista bergsetappen i Tour de France avgjordes i eftermiddags och frågan var ju om Andy Schleck skulle få revansch på Alberto Contador efter kedjedebaclet i tisdags. Svaret blev nja. Tourens två dominanter gick ifrån i sista stigningen upp till Col de Tourmalet och väl uppe så överlät Contador mer eller mindre etappsegern åt luxemburgaren. Contador behåller dock en gula tröjan och eftersom spanjoren normalt sett är en starkare tempoåkare (tempot på lördag är den sista etappen då några större omkastningar i listan kan ske) så talar mycket för att han på söndag bärgar sin tredje tourseger.

Sammanfattningsvis...

En månads VM-spel är till ända och det är dags att så smått sammanfatta skådespelet. Här är alltså VM:s:

-Drömelva.

Iker Casillas, Spanien
--------------------
Giovanni Van Bronckhorst, Holland
Diego Lugano, Uruguay
Carles Puyol, Spanien
Philipp Lahm, Tyskland
--------------------
Xavi Hernandez, Spanien
Bastian Schweinsteiger, Tyskland
Thomas Müller, Tyskland
Wesley Sneijder, Holland
--------------------
David Villa, Spanien
Diego Forlan, Uruguay

Bara spelare från de fyra semifinallagen alltså. Två förklaringar:
1. Det är de spelare man får mest möjlighet att studera.
2. De bästa spelarna spelar förstås i de bästa lagen.

Närmast att ta sig in av tidigare utslagna spelare var Ghanas Asamoah Gyan.

-Största överraskning (lag)
Uruguay som först i bronskampen mot Tyskland kom att ställa upp med bästa möjliga lag.

-Största besvikelse (lag)
Frankrike. Italien och England närmast att utmana.

-Bästa spelare
Philipp Lahm, Tyskland. Huvudkonkurrenter: Xavi och Diego Forlan.

-Mest sevärda spelare
Mesut Özil, Tyskland.

-Största överraskning (spelare)
Thomas Müller, Tyskland.

-Största besvikelse (spelare)
Wayne Rooney, England (i tuff battle med tidigare lagpolaren Cristiano Ronaldo)

-Största hjärta
Diego Perez, Uruguay

-Minsta hjärta
Nicolas Anelka, Frankrike

-Mest minnesvärda match
Självklart kvarten mellan Uruguay och Ghana.

-Märkligaste domslut
Rosetti & co som godkände Carlos Tevez 1-0-mål mot Mexiko. 

-Bästa skott
Tevez 3-0-bomb i ovannämnda match.

-Mest bevakade
Lionel Messi, Argentina

-Mest förtvivlade
Asamoah Gyan efter straffdramat mot Uruguay.

-Mest irriterade
Gabriel Heinze som tämligen bryskt fick en TV-kamera i ansiktet vid firandet av ett av de argentinska målen.

-Kyligaste
Sebastian Abreu, Uruguay.

-Värsta miss
Yakubus bom från två meter mot Sydkorea. Det gladde nog Evertonstrikern föga att han fick hänga en straff några minuter senare.

-Största målvaktstavla
Robert Greens fummel i premiären mot USA.

-Bästa lika som bär
Många har florerat, men Nelson Valdez-Per Morberg är och förblir untouchable.

-Mest aparta tröjnummer
Solklart Asamoah Gyans nummer 3. Spanske Pedro såg på förhand ut som en värdig utmanare då han tilldelades nummer 2, men Raul Albiol förbarmade sig över Barcawingern och gav upp tröja nummer 18 precis innan turneringen skulle börja. 

-Bästa skäggväxt
Georgios Samaras, Grekland.

-Fem vackraste mål
1. Diego Forlan, Uruguay. 2-1 mot Tyskland.
2. Shinji Okazaki, Japan. 3-1 mot Danmark.
3. Enrique Vera, Paraguay, 1-0 mot Slovakien.
4. Fabio Quagliarella, Italien, 2-3 mot Slovakien.
5. Giovanni Van Bronckhorst, 1-0 mot Uruguay.


Egna åsikter?


Spanien är världsmästare!

Johann Cruyffs drömfinal mellan Holland och Katalonien blev inte den sprakande tillställning många hade hoppats på och jag måste säga att jag anade oråd redan i onsdags kväll då finalparet blev klart. Trots att mina förväntningar alltså var rejält nedtonade så blev jag besviken i afton. Kanske på att cynismen i mångt och mycket kvävde den skapande anden även om målchanser inte saknades. Jag tror inte att så värst många neutrala åskådare lider med de (ofta iaf) smutsigt spelande holländarna (det ska förstås tilläggas att inte heller spanjorerna lade några fingrar emellan) och att de till slut drabbades av ett rött var närmast oundvikligt. Spanien lyckades ju också påpassligt att utnyttja detta utökade utrymme när Iniesta sköt segermålet.

Lite roligt förresten att just Iniesta fick bli matchvinnare. Ofta har han ju fått stå i skuggan av än större stjärnor i såväl Barcelona som i det spanska landslaget, men det råder inget tvivel om att de senaste åren varit en av världens absolut bästa spelare.

Är Spanien då, i egenskap av världsmästare, världens bästa lag? Ja, det är de nog, efter att ha varit bättre än Tyskland i semin och bättre än Holland i finalen. Lite sur bismak är det ändå att spanjorerna endast har lyckats att producera åtta (självklart all-time-low för ett VM-vinnande lag) mål framåt på sju matcher.

...och inte oväntat så spelades en av turneringens skönaste matcher (även om bronsfighten som alltid saknar den där riktiga, riktiga hettan) mellan turneringens två skönaste lag, nämligen Tyskland och Uruguay. Närmast episk avslutning när Forlan med matchens sista spark smashade sin frispark i ribban. Nästan synd att matchen inte fick gå till förlängning då jag tror att de flesta hade kunnat tänka sig att se mer.


Paul - the psychic octupus

Dags för medaljmatcher i VM, men eftersom något slags allvetande blötdjur redan har meddelat att Tyskland kniper bronset ikväll samt att Spanien vinner morgondagens final så finns det väl egentligen inte så mycket spänning kvar? 

Det skulle i så fall vara vem som kniper skytteligatiteln. David Villa och Wesley Sneijder (efter att holländaren märkligt nog tilldelades Melos självmål i kvarten) står på fem mål var, men finalmatcherna brukar ju av tradition inte vara några sprakande målfester så kanske finns möjligheter ikväll för tyskarna Klose och Müller samt uruguayanen Forlan (alla tre står ju på fyra baljor så här långt) att åtminstone gå upp jämsides.

Höjden av inkonsekvens måste vara att när man har drällt bort telefonen (vilket jag gjorde igår. Förvisso en gammal defekt reservlur då ordinarie är på service, men likafullt frustrerande) och skall spärra denna så skall man RINGA och göra detta. Internet, någon?

Inkonsekventa är också Ljungskile SK, som efter att ha kört över Degen i senaste omgången nu ligger under 0-2 hemma mot Öster...


Poänger

Laddningen inför semin mellan Tyskland och Spanien är i full gång. Det återstår alltså ännu tre matcher av årets VM, men jag tycker ändå att det är läge att lista några historiska poänger med 2010 års turnering.


-För första gången kommer ett annat land än Brasilien att vinna VM på en främmande kontinent. Brassarna har ju till och med lyckats med detta två gånger (Sverige 1958 & Japan/Sydkorea 2002).

-Holland kommer för första gången spela en VM-final utan att det är värdnationen som står på andra sidan (Sydafrika är ju som bekant ute ur bilden sedan en tid tillbaka). Kanske kan det ge första segern? Man föll ju mot Västtyskland 1974 och Argentina 1978.

-Sydafrika blev den första värdnationen som eliminerats redan i gruppsspelsfasen av turneringen.

-Spanien kommer åtminstone att tangera sin bästa placering sedan tidigare. Spanjorerna slutade ju fyra 1950 efter att ha förlorat den indirekta (turneringen avgjordes i serieform) bronsmatchen mot Sverige.

-Miroslav Klose har möjlighet att tangera/passera Ronaldos 15 mål och därmed bli den främste målgöraren i VM-historien. Klose har ju som bekant två matcher på sig.

-Samme man har också möjlighet att bli den förste spelaren att vinna skytteligan i två olika VM-turneringar. Det var ju som bekant den Polenfödde tysken som satte flest baljor i hemma-VM för fyra år sedan.

...och i och med att Holland igår kväll besegrade Uruguay så finns det nu endast två lag som alltjämt har en nolla i förlustkolumnen: Holländarna själva och....Nya Zeeland!


Semifinalklart!

Maradona kallade elimineringen i kvarten för den värsta händelsen i hans liv (jag tror att han har kört den förut iofs..) och visst, argentinarna blev i slutändan helt avklädda av de flygande tyskarna. Mesut överglänste vida Messi, men den stora sensationsmannen är den 20-årige Thomas Müller som nu gjorde sitt fjärde VM-mål. Dessvärre blev han också varnad, vilket innebär att han missar semin. Tyskarna ser dock så solida ut att deras förutsättningar att klara av denna jobspost ändå är goda.

Minnesbilderna for tillbaka till 1998 när Spanien inte lyckades bryta ner Paraguay (då som nu var Para löjligt täta och svåra att komma åt), men till slut lyckades i alla fall Andres Iniesta (inte oväntat) dyrka upp den sydamerikanska defensiven och David Villa (än mindre oväntat) kunde avgöra ännu än gång, även om bollen tycktes vilja markera sin ovilja att gå i mål genom att ta i stolpen tre gånger innan den passerade linjen.

Det var ingen vacker match och de dramatiska händelserna kom i korta, intensiva stötar, inte minst i samband med de två missade straffarna (som förstås skulle ha varit tre efter Villars dykning mot Fabregas ben, men domaren hade nog slut på luft i pipan då...). Spanien går nu in i semifinalen som lite av underdogs mot de på alla plan imponerande tyskarna. När skall Torres varva upp egentligen?

Ingen VM-fotboll idag, men hav förtröstan. Det är ju Ljungskile-Degerfors i eftermiddag. Första kampen utan Bertilsson, vilket innebär att tidigare roomien Erik Nilsson går in på hans position. Jag gillar Nilsson som är en snidare och hoppas att han kan nyttja sin goda teknik till att åtminstone delvis fylla Berras skor. Inget lag skall behöva stå och falla med en enskild spelare och det tror jag inte heller att DIF gör, men det råder inga som helst tvivel om att Johan Bertilsson varit otroligt betydelsefull för Degen de senaste två åren och jag vill passa på att rikta ett tack för de högtidsstunder han har bjudit på i den rödvita dressen. Nu önskar vi Hovasonen lycka till i Kalmar och ser framåt!

Regisserat?

Fortfarande lite skakig efter den rasande kampen mellan Ghana och Uruguay i går kväll. Två härliga, sevärda lag som bjöd på VM.s tveklöst mest dramatiska match. Så här långt får vi väl lov att tillägga. Tror att Tyskland-Argentina i eftermiddag kan bli något alldeles extra. Hursom, skådespelet från Soccer City tycktes ju närmast ha en regi i form av någon makaber dramathriller. Fyrans bilder av Suarez på väg ut i spelargången efter sitt röda och hans reaktion på Gyans straffmiss är ju redan att stämpla som klassiska.

Gyan förresten. Vilken spelare! Jag tyckte redan för fyra år sedan i Tyskland att han var ruggigt bra. Hur han har kunnat bli kvar i klubbar som Udinese och Rennes under den gångna fyraårsperioden är något av en gåta. Lär ju iof bli annat nu...

...och så då Sebatian Abreus makalösa chip som till slut gav segern till sydamerikanerna. El Loco levererar!

Att Holland skickade ut Brasilien tycker inte jag var så värst överraskande. Matchen i sig var märklig, då Brasilien efter stort spelövertag plötsligt hamnade i underläge med 1-2. Några bra motdrag kom aldrig från Dunga och när brassarna, särskilt efter utvisningen på Melo, började ta in bollar i boxen så bytte man in tvärhandshöge Nilmar i stället för besten Julio Baptista. Kanske skulle Ronaldinho ändå ha funnits med i truppen som en joker?

Antar att ni inte har missat det, men utifall att: Degerfors IF leder för närvarande superettan (och har redan efter tretton omgångar samlat ihop fler poäng än vid den senaste S1-sässen 2008)! Svår uppgift i Ljungskile imorgon dock...

RSS 2.0