Hamrén också avskriven...

Kommer Sverige ha gjort klart med en ny förbundskapten till matchen mot Italien den 18 november? Som det ser ut nu är det tveksamt. Trodde nog att Hamrén skulle kliva på. Hade han verkligen velat ha jobbet så hade det nog varit möjligt att få till en deal med Rosenborg.
Jag lanserade ju Jörgen Lennartsson som ett hett namn tidigare och jag antar att Lagrells mailutskick nått ävän U21-kaptenen. Inkörd i förbundets system förstås, men är han inte lite för oprövad alltjämt? Han lär ju knappast kunna få med sig nuvarande parhästen Tommy Söderberg.
Ett namn som inte nämnts särskilt mycket är ju Nanne Bergstrand. Kalmartränaren är ju den kanske mest framgångsrike öht de senaste åren, särskilt om vi ställer framgången i relation till vilka resurser Nanne har haft att tillgå. Saknar ju internationell erfarenhet förstås, men det känns som om det kritieriet måste omprövas nu när Svennis et al är avskrivna.

IFK Göteborg-AIK i avgörande guldmatch på söndag. Kan Svff ha riggat spelprogrammet? (Elfsborg-Helsingborg, en annan på förhand presumtiv guldmatch ingår oxå i den sista omgången). I vilket fall är det första gången på 43 år som guldet avgörs i en helt avgörande match (frånsett slutspelsåren då...). 1966 besegrade Djurgården IFK Norrköping med 3-0 och tog hem serien.




Solen går alltid upp i öster...

Stort drama när söderettan avgjordes igår. Skövde, som för några veckor sedan såg ut som solklara seriesegrare, föll hemma mot Kristianstad och därmed kunde Öster (för första gången under säsongen?) gå upp i topp via ett bortakryss mot Limhamn/Bunkeflo. En (1!) poäng skiljer mellan ettan och fyran i serien...
Skövde, vilkas form tycks vara i fritt fall, får i alla fall kvala mot antingen Qviding eller Trollhättan.

Lunchderby på gång här i Råsunda. Det ser kallt ut utomhus så jag tror att det blir Plus idag. Hur pass skakade är Bajen av Michael Anderssons avhopp? Well, de bör ju kunna tagga till ändå, men kvalitetsskillnaden blir nog för stor den här gången.

Pool-United senare i eftermiddag. Det är ännu tidigt på säsongen, men skall Liverpool gå med i något slags ligarace så krävs nästan seger idag. Vi får väl se om det blir några badbollar på plan...

Till sist: Förutsättningarna inför Degerfors avslutande hemmamatch mot Arameiska-Syrianska: Vid seger: Degerfors går upp i superettan. Vid oavgjort: Degerfors går upp i superettan. Vid förlust: Degerfors går upp i superettan....

Tack Henke!

Först flyttade han stolpar i Örebro. Igår svarade han för en av årets bästa räddningar när han parerade Robert Åhman-Perssons (den före detta AIK:aren...) närskott. Kim Christensen kan bli Blåvitts guldhjälte no 1. Nästa år kan han vara den enda allsvenska spelaren som får åka till VM.

Daniel Tjernström? Martin Laursen????? Ryktena är i full gång när det kommer till DIF och eventuella spelarförstärkningar. Den klassiska en i varje lagdel gäller väl som riktmärke, men det som känns positivt är att många i den nuvarande truppen har stor utvecklingspotential och kommer alltså förhoppningsvis vara än bättre 2010...

Henrik Larsson slutar (eller...?) efter säsongen och det är bara att säga tack för många fina minnen. Svårt att plocka bland russinen, men kanske är det här ändå det bästa, upplevt på plats på José Alvalade...


Avancemanget klart!

Det blev bara ett år i division 1 norra. Degerfors är tillbaka i Superetttan! Stabila 2-0 mot Karlslund säkrade seriesegern. En av de trevligaste fotbollsmatcher jag har bevittnat helt klart.

Redan nu är snacket igång vad gäller spelarförstärkningar, men själv vill jag ta någon dag eller två och bara njuta av segerns sötma. Återkommer i frågan...

Är förresten Svennis huvudspåret som ny förbundskapten? Med Tony G som assisterande? Fortsättning följer även här...

Helgens stora snackis har, trots Degerfors avancemang (och även Åtvids, vilken dag för Ralf!), ändå varit badbollen som sänkte Liverpool på Stadium of Light. Liverpoolsupportrarna är upprörda förstås, men minns ni när Pool inom loppet av ett par veckor (jag tror att det var 96/97) gjorde två helt osannolika mål efter att bollen studsat in via tuvor i gräset (har sjukt nog inte kunnat hitta något av dem på youtube)? Nu kom den sena fakturan...

Det är nära...

I praktiken behöver Degerfors en pinne mot Karlslund på söndag för att säkra avancemanget (men man vill ju att det ska vara klart också i teorin...) och möjligheterna bör vara ypperliga. I den galna 5-4-segern mot Valsta så visade DIF att de fortfarande kan göra mål och dessutom kommer Samuelsson troligen vara tillbaka i startelvan.
Eftersom två av mina värsta idrottsupplevelser på plats har varit DIF:s degraderingar 1997 & 2008 så är jag nu desperat att få uppleva det motsatta. Alltså blir det färd till Örebro på söndag...

Vamos

Maradonas Argentina lyckades landa på fötterna till slut efter ett kval som innehållit sju sorger och åtta bedrövelser. För första gången sedan 1976 lyckades man vinna över Uruguay i Montevideo och därmed säkrades VM-biljetten.
De sydamerikanska kraftmätningarna är på sitt sätt otroligt fascinernade att se på. Fantastiska tekniska nummer varvas med fullkomligt uselt passningsspel. Tempot är vilt och sulorna kommer farande i var och varannan närkamp. Att det blir röda kort är närmast oundvikligt. Den här gången var det Uruguaybacken Martin Caceres som fick lämna planen i förtid.

Sverige är borta och det är outsägligt tråkigt, men det fina med ett VM är att man får nya kompisar. Vad kommer exempelvis Honduras och Slovakien att kunna bjuda på?

Argentina kommer, sitt sena avancemang till trots, att bli förstaseedat i VM-lottningen. Jag tror att de övriga toppseedade kommer att bli: Sydafrika, Brasilien, Italien, Tyskland, Spanien, Holland och England (viss reservation också för Frankrike, om de klarar sig vidare från playoff).


God stämning?

Vet inte om det beror på att mediaträningen i landslaget på senare år har förfinats än mer, men visst känns det som att stämningen i truppen är väldigt god trots misslyckandet i VM-kvalet. Det skojas (eller inte..) om att Henrik Larsson ska bli näste förbundskapare, Svt får spelarna att driva med Glenn Strömberg etc. Om detta stämmer (att stämningen är god alltså..) så kan Lager lämna över med gott samvete (det kan han göra ändå, Sverige har nått fem av sex mästerskap under LL:s ledning. En resultatrad som saknar motstycke i svensk fotbollshistoria.).

Det mesta känns avgjort i Europakvalet inför morgondagen så det ni ska sikta in er på är klassikern Uruguay-Argentina. Avspark 00.00. Hetare än så blir det inte! Se tabell.

Stekhet match också på torsdag då Arcus/Skottarna spelar för förnyat kontrakt i Korpen Elit norr. Helt avgörande streckfight mot Rude Boys! Då både Canal+ och Viasat backat ur p.g.a. de skyhöga rättighetskostnaderna så är enda chansen att få se dramat att ta sig ut till Hässelby. Matchstart 20.15.


Det är över nu

Det är alltså över. Eller det är inte riktigt över än, men Sveriges möjligheter till avancemang i VM-kvalet hänger nu på att Malta tar poäng mot Portugal och det kommer de inte att göra. Alltså är det över.

Sverige kunde ha vunnit i Parken igår och Sverige kunde ha slagit danskarna på Råsunda i juni. Visst kan man tala om oflyt och små marginaler, men...Sverige har på 360 minuters fotboll mot Danmark och Portugal inte lyckats göra ett enda mål. Då förtjänar man inte att nå VM.
Känslan är ändå att Danmarks spelidé är tydligare än Sveriges. Morten Olsen har fått mer ut av sitt begränsade spelarmaterial än vad Lars Lagerbäck har fått ut av sitt. Danmark lyckades i matchen igår skapa minst 10 två mot en-möjligheter (primärt ytterback+wingforward mot ytterback). Sverige lyckades egentligen inte skapa en situation med ett numerärt överläge en enda gång.

Och så meddelade då Lager idag att han avgår när VM-kampanjen är över, med största sannolikhet onsdag kväll. Från och med torsdag så kommer det alltså att finnas ett tomt kontor på förbundet (bildligt talat) och frågan är förstås vem som kommer att ta över det. Huvudfavorit: Jörgen Lennartsson, U21-landslagets förbundskapten. Utmanare enligt media: Hasse Backe och Erik Hamrén (fyran talar om Backe/Lennartsson som en möjlig lösning). Jag har dock en känsla av att förbundet den här gången gärna vill ha någon med gedigen spelarbakgrund och vilka alternativ finns egentligen då? Roland Nilsson? Jonas Thern? Stefan Rehn?




Två dagar kvar..

Två dagar kvar till Danmarksmatchen nu och det tycks spira en viss optimism i den svenska truppen. Lager talar om att vi ska in och äga parken på lördag. Zlatan trahsar danskarna och menar att de saknar material för att spela 4-3-3. Trots detta: Vi får inte glömma att Danmark i princip alltid lyfter sig mot Sverige. Det kommer bli extremt svårt för Sverige att komma ifrån Köpenhamn med alla tre poängen.
Hur ska då laget formeras? Ja, det enda som känns någotsånär öppet är de två yttermittfältsplatserna om vilka tre spelare slåss. Jag tror dock att man kommer att behålla Holmén och Elm då de båda är vana att spela även i mitten och därför kan gå in och hjälpa Svensson/Källström mot Danmarks tre centrala. Att Henrik Larsson går in bredvid Zlatan känns givet.

Om vi förutsätter att Juventus förklaring med getingstick och kortisonsalva (finns på apoteket, funkar till det mesta) är riktig, så är det rent förbannat dåligt av Cannavaro/Juve att missa på en sådan grej. Borde rendera någon form av avstängning bara av ren klumpighet. Elitdrottare ska vara vakna på absolut ALLT de använder/stoppar i sig. Men å andra sidan: Fotbollsspelare vet väl att de har möjlighet att sänka garden lite. De blir ju i vilket fall inte bestraffade (minns när Edgar Davids åkte dit för Nandrolon 2001 och blev avstängd under sommaren!).

Apropå bestraffningar. Gais och Wanderson frias av disciplinnämnden medan Hammaby får betala drygt 100 000 i böter för publikens uppträdande. Tycker att man är rätt ute denna gång faktiskt.

Fick förresten höra en skön Listonstory i tisdags. Under sin tid som tränare i Gefle så ville Liston göra träningen så matchlik som möjligt med inramning/publikljud. Då det tydligen var svårt att få 50000 entusiastiska åskådare till Strömvallen för att se A-laget mot B-laget så bandade Liston i stället ljudet från en ligamatch någonstans i Europa och körde ut det i högtalarsystemet under träning. Fantastiskt!

And heaven knows I'm miserable now...

...men eftersom oxå Brage och Valsta förlorade idag så behåller Degerfors fempoängsförsprånget trots dagens förlust i Västerås. Fruktansvärt jobbigt dock att förlora poäng i slutet ännu en gång. En tveksam straff och ett misstänkt offsidemål var det dessutom. Degerfors skulle naturligtvis ha stängt den här matchen långt tidigare, men det är uppenbart att utan Samuelsson i laget så saknas en riktig killer i boxen. Även om IF nu har två raka förluster så har det spelmässigt sett så pass bra ut de senaste två matcherna att seriesegern skall kunna säkras snart i alla fall.

I kvällsmatchen i Spanien visade Sevilla att de, möjligen, kan utmana de två stora. Mest imponerande ändå: Iker Casillas. Nu räckte inte hans kalasräddningar till någon poäng den här gången, men oj vad många gånger Real har räddats av sin målvaktsfantom de senaste åren. 


RSS 2.0