Skuldfrågan

Inte oväntat rullar såpan om Frankrikes avgörande mål mot Irland vidare. Tydligen skall hela spektaklet diskuteras på högsta nivå i samband med VM-lottningen nästa vecka.
Vem är det då egentligen som är den största syndaren i frågan? Martin Hansson säger förstås en del. Näst intill katastrofalt (även om katastrof aldrig är ett bra ord i idrottssammanhang) att missa en så given handboll kan man tycka. Men som någon tidning (tror det var The Times) visade grafiskt, så var såväl Hansson som hans assisterande skymda och kunde alltså inte se handsen (däremot föregås handsen av en offside, men det är inte det vi diskuterar nu). Följaktligen kunde de inte heller blåsa för den. Att de kunde haft en annan position och därmed sett situationen bättre är en helt annan fråga.

Theirry Henry då? Ja, det är klart, säger folk. Han tar med handen och konsekvensen av detta blir att Frankrike når VM. Henry bad ju efteråt om ursäkt och sade att han till och med kunde tänka sig ett omspel, men vem kan egentligen förebrå honom för att han inte är ärlig i stridens hetta? VM-plats på spel för f... Vissa röster menar att han borde gjort en Mats Wilander och erkänt, men det är inte riktigt samma grej som att spela om en poäng i tennis som ni förstår...

...och dessutom: ska man strikt följa regelboken så gjorde inte ens Theirry Henry något fel. Reglerna säger ju att för att domaren skall blåsa så skall handsen vara avsiktlig. Synonymer till ordet avsiktlig kan exempelvis vara: överlagd, planerad, uppsåtlig, medveten. Det som sker är egentligen en ren reflex från Henrys sida. Bollen är på väg bort och en signal i Henrys hjärna säger: ta bollen med handen så den inte försvinner iväg! Planerat?, överlagt? avsiktligt? Ni inser ju att det hela blir löjligt och hade Hansson och co sett situationen så hade de självklart blåst av och varnat fransmannen.
Det som kvarstår är dock regeltolkningen som sådan. Det händer i princip aldrig att en spelare tar bollen med handen avsiktligt. Ändå är det just detta som skall bedömas (alltså avsikten).
Jag vill gå så långt som att påstå (även om det kan bli fruktansvärt hårt i vissa fall) att om tar bollen på handen i spelet fotboll så bör det vara frispark/straff. Det är enda möjligheten att komma ifrån tolkningssituationer.




Mario Simunovic till Birmingham?????

Ser i diverse artikelkommentarer (bl.a AB) att vissa tycker att DIF har gjort en pinsam missbedömning när det gäller Mario Simunovic. De som lämnat de här kommentarerna har med största sannolikhet inte sett honom spela, men frågan är om det finns en poäng i det hela?

Jag skulle personligen gärna se Mario i DIF 2010, men har full förståele för att han, som det ser ut iaf, lämnar klubben. Hans speltid har i år varit ytterst begränsad och han är i en ålder då man verkligen behöver spela matcher för att utvecklas.

Kanske borde han fått chansen när Samuelsson var skadad, men det är samtidigt inte svårt att förstå att lagledningen satsade på Seb. H. som forward i det läget.
Mario är en lovande spelare och det är synd om han lämnar, men jag kan inte säga på vilket sätt DIF kunde ha handlat annorlunda i det här fallet.


Hands on...

Jag har sett bilderna nu. Henrys handbollsdribbling föregås dessutom av en klar offside. Martin Hanssons VM-deltagande i uppenbar fara nu. Finns en risk att Sverige inte får med någon domare heller till detta VM.

Kort också om Italienmatchen igår. Hamrén får viss kritik av tränarkollegor och press, men vad förväntar sig folk egentligen? Tycker att inledningen var lovande, det fanns i alla fall embryon till ett mer aggressivt försvarsspel. Orosmoln: Högerbacksplatsen. Mikael Lustigs insats igår var...ja, något olustig. Seb Larsson bästa alternativet i nuläget?

Lager på väg till Skottland? Rubrikmakarna på de brittiska tabloiderna lär ju gnugga händerna...

VM-klart!

VM-kvalet är avslutat och vi vet nu vilka 32 nationer som gör upp i Sydafrika nästa sommar. Jag är ganska så nöjd med utfallet av playoffen, men jag ska ändå lista mina hots/nots av lagen som hamnat i/utanför VM.

Roligt att följande lag är med:

1. Uruguay
2. Elfenbenskusten
3. Honduras
4. Chile
5. Slovakien

Mindre roligt att följande lag är med:

1. Paraguay
2. Grekland
3. Schweiz
4. Japan
5. Slovenien

Tråkigt att följande lag inte är med:

1. Sverige
2. Ryssland
3. Egypten
4. Rep. Irland
5. Turkiet


Mindre tråkigt att följande lag inte är med:

1. Ecuador
2. Tunisien
3. Saudiarabien
4. Costa Rica
5. Iran

Värt att belysa: Tre av åtta kvartsfinalister från senaste EM saknas. "Gamla" östeuropa har lyckats få med tre lag: Serbien, samt uppstickarna Slovakien & Slovenien. Ryssar, kroater, tjecker, bulgarer, polacker & rumäner får nöja sig med TV-soffan den här gången.
Samtliga världsmästarnationer har kvalificerat sig.

Vilka är de dem bästa spelarna vi inte får se nästa sommar?
Går ju att få ihop en skaplig elva, exempelvis så här:

Petr Cech, Tjeckien

Dimitri Chygrinsky, Ukraina
Thomas Vermaelen, Belgien
Christian Chivu, Rumänien
Alexander Anyukov, Ryssland

Darijo Srna, Kroatien
Seydou Keita, Mali
Darren Fletcher, Skottland
Luka Modric, Kroatien

Zlatan Ibrahimovic, Sverige
Andrej Arshavin, Ryssland




Svt!

Albert Svanberg kliver in och gör sin sista(?) betydande insats som sportchef på Svt genom att sy in träningsmatchen mot Italien på onsdag. Blir förstås ovanligt hett för att vara en träningsfight eftersom det är debut för den nye förbundskaptenen.
Tråkigt att Berg & Källström missar matchen dock. Innebär förresten den senares frånvaro att vi får se ett helt elmskt innermittfält? Kanske...

Erton Fejzullahu, fyra mål i U21. Bra förstås, men vilken klass håller egentligen Kazakstan....?

..fast det blev ju bara 1-1 borta förstås.

Anders Linderoth får sparken från Landskrona Bois. Kommunikationssvårigheter anges som orsaken. Känns lite skumt. Är det inte i Landskrona av alla ställen man möjligen skulle kunna tyda hans dialekt...

De sista biljetterna ska fördelas

Nya Zeeland är klara för VM för första gången sedan 1982. 1-0-seger mot oljestaten Bahrain hemma i Wellington räckte för avancemang. Blir de VM:s sämsta lag nästa sommar? Högst troligt...

I övrigt så skall det fördelas fyra platser i Europa (lö & on), tre i Afrika (idag) och en i Amerika (lö & on). Det väntar nog drama överallt, men allra hetast är kanske gruppfinalen mellan Egypten och Algeriet. De nordafrikanska rivalerna drabbade samman i en liknande uppgörelse 1989. Då gick Egypten segrande ur striden. Förutsättningarna nu: Tvåmålsseger för regerande afrikanska mästarna Egypten och det blir omspel på neutral plan! Algeriernas buss blev attackerad vid ankomsten till Kairo och nu kräver FIFA skriftliga garantier från Egypten att säkerheten höjs inför matchen. Laddat!

Frankrike åker till Dublin för att möta The Republic. Villabacken Richard Dunne har sågat Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech och menat att han förstör sitt talangfulla lag. Frankrike har ju som vanligt tagit sig fram genom kvalet som en koloss på lerfötter och det kommer bli svårt för de att klara av de gröna. Eurosport 20.45 i afton.

...och så spelas två på pappret högkaratiga träningsmatcher: Brasilien-England & Spanien-Argentina. Räkna dock med att dessa kommer i skymundan av kvaldramatiken.


Ett segerår?

Kollat på fotbollsgalan med ett halvt öga. Lite sur bismak när det talas om att det svenska fotbollsåret ska firas av. Vad finns det egentligen att fira?

Första Hamrén-truppen innehåller inte Zlatan Ibrahimovics namn och uppenbarligen så är Barcelonaanfallaren tveksam till en fortsättning i blågult. Givetvis är det allvarligt att landets bästa fotbollsspelare inte vill vara med, men Hamrén har förstås rätt: Är han inte motiverad så tillför han heller inget. Nu tror jag i och för sig att motivationspendeln kan komma att svänga när det börjar närma sig tävlingsmatcher. Det är ju som bekant ett tag tills vi är där.

Tjernström guldskytt för AIK för en dryg vecka sedan, Toivonen fyra mål igår och så fick då Emil Johansson pris för årets mål (den allsvenska säsongens allra första). Ex-Degerforsarna gör verkligen rätt för sig ute i stora världen (Mellberg blev dessutom utsedd till årets försvarare).

Naturligtvis måste Djurgården göra förändringar vad gäller säkerheten när de arrangerar fotbollsmatcher. Berörde ju detta i ett inlägg efter hemmamatchen mot Malmö tidigare i höstas. Det som måste förändras allra mest är dock inställningen och attityden hos vissa av supportrarna. Frågan är hur man förändrar den?

Har svårt att bedöma om det var rätt att Caroline Seger fick diamantbollen, men det blir ju som sagt bra rubriker...

Den ryska björnen

Sitter och slökollar lite på Sveriges match mot Ryssland i Karjala cup (mest för att Foppa är med tror jag). På något sätt känns det rätt och riktigt att Ryssland åter tycks vara den dominerande makten inom världsishockeyn. Min teori är att min ålder (26) plus/minus tre är den som borgar för ett maximalt romantiskt förhållande till det ryska ishockeylandslaget. Vi har vaga minnen från slutet av Sovjettiden då ryssarnas röda maskin forfarande körde över allt, men vi har inte på riktigt upplevt 70- och 80-talets förnedringar. Namn som Charlamov, Maltsev, Tretjak och Petrov har en särskild aura för oss, kanske för att vi har sluppit se dem banka skiten ur Tre Kronor mer än på video.

Andreas Gunnarsson har skrivit nytt kontrakt med DIF. Det är bra och innebär att samtliga försvarare som medverkat den här säsongen återfinns i rövitt även 2010 (frånsett Johan Larsson som man inte tecknat nytt med ännu). DIF jagar nu Karlslundsyttern/anfallaren Stellan Carlsson (11 mål för nedflyttade Karlslund i år) och givetvis behövs det förstärkning framåt, särskilt som varken Lallet eller Mario Simunovic har skrivit på nytt än. Werner säger till Nwt att Carlsson är den första spelaren utifrån man visat ett konkret intresse för, men jag räknar med att man har koll på fler spelare, särskilt som det, ändå, ganska tidigt stod klart (får man skriva så?) att DIF skulle gå upp.

 


Hamrén klar! (Vad stod det egentligen i senaste rubriken?)

Overallernas tid är förbi! Erik Hamrén är, till slut, klar som ny förbundskapten. Trupp ska presenteras redan på fredag, så Hamrén får väl ta lite hjälp av Richt och gubbarna.
Vad är det då rent fotbollsideologiskt vi kommer få se i och med Hamréns tillträde? En tränare som prioriterar offensiven? Som kommer att se till att Sverige gör fler mål? Ja, fler mål framåt bör givetvis vara en huvudmålsättning, men fotboll handlar ju om att kompromissa rätt. Det som Sverige ffa har saknat på senare år är ett högt, aggressivt försvarsspel, alltså det som ska vara själva fundamentet i vår fotboll. Jag är lite osäker på hur högt upp den punkten finns på Hamréns kommande gameplan.

Assyriska på väg mot allsvenskan...Känns bra. Det går snabbare att åka till Stadion än till Jallavallen (och dit får man ju åka en gång iaf, Syrianska..)

Är av princip emot folk som bloggar om vilka kläder de har på sig, men från och med imorgon blir det vinterrock på.


RSS 2.0