Engagemang

För närvarande spelas hockeyslutspelets sjunde och avgörande kvartsfinaler. Jag har dock väldigt svårt att uppbåda något större engagemang för FBK:s öde den här gången och jag tror att det finns två huvudanledningar:
1. Laget innehåller inte längre spelare som Jörgen Jönsson, Thomas Rhodin, Peter Nordström eller Pelle Prestberg. Spelare som bar klubben och som var naturliga för supportrar att relatera till. Årets Färjestad innehåller mest anonyma hockeyarbetare som, känns det i vilket fall, skulle ha kunnat spela i vilket som helst av slutspelslagen.
2. FBK har helt enkelt vunnit för mycket. Under min tid som supporter har Färjestad vunnit SM-guldet inte mindre än fem gånger. Gulden 1997 och 1998 är härliga minnen, där särskilt det första bärgades överraskande efter svåra prövningar (minns semiserien mot Leksand!). I takt med att gulden ramlat in har tyvärr deras värde kraftigt devalverats.

Ett liknande öde har drabbat min ungdoms favoriter Manchester United, vilka i afton i CL-kvarten möter Bayern München i en senkommen repris av den klassiska finalen 1999. Även United har varit alltför framgångsrika för att det skall vara riktigt kul att följa dem.
Hur som helst: Om Rib & Rob kommer till spel för Bayern och Rooney fortsätter visa superform för United kan det bli helt fantastiskt!


Till sist en kortare vetenskaplig studie av eftermiddagens shoppingtur:

Syfte: Att köpa sneakers och en ny termos

Resultat: Jag kom hem med en scarf och två paket te.

Analys: Jag är en flexibel människa som inte är rädd för att revidera mina planer och ta nya djärva beslut...:-)

An hour of darkness...

Vet inte om det är planerat, men man hinner i vilket fall se Roma-Inter ikväll (matchstart 18.00) innan Earth Hour mellan 20 och 21. Kan bli något alldeles...

Degerfors är vidare i cupen efter att ha betvingat Skövde efter straffar. Inget som skrämmer slag på kommande S1-motståndare, men kul med avancemang hur som helst. Allsvenskt motstånd i nästa runda?

Chelsea har studsat tillbaka från CL-misslyckandet och kör i skrivande stund fullständigt över Aston Villa på Stamford Bridge. 5-1-målet nyss var en total upprullning som avslutatdes läckert av Florent Malouda. Kommer bli en rasande kamp om PL-segern...

Det är, efter att ha sett Uppdrag Granskning-inslaget från Bjästa, lätt att stå utanför och fråga sig vad det är för människor som kan göra så här. Viktigt att påpeka att något liknande skulle kunna ha hänt i princip var som helst, inte minst med olika internetforum och communities som kitt. Förhoppningsvis leder eländet och uppståndelsen i förlängningen till att skolorna och samhället i framtiden kan ingripa tidigare och mer kraftfullt.

Nånting gammalt, nånting nytt, nånting lånat, nånting blått

Inget snack om att det har varit en tung start på den allsvenska säsongen för Djurgården. Två raka förluster och nu dessutom Mattias Jonson borta hela våren. Alltmer intensiva rykten placerar Citytalangen John Guidetti (lån isf) hos blåränderna. Spännande förstås, med tanke på att relativt få har sett 17-åringen i aktion. Självförtroende verkar ju i vilket fall inte saknas hos killen...

Från ung till gammal: Först såg jag rävarna Ryan Giggs och Paul Scholes bytas in och bidra till att Liverpool kämpades ner i en tight och inte alltför sprakande match på Old Trafford. Sedan såg jag slutet på Milan-Napoli där Andrea Pirlo, Ronaldinho och Pippo Inzaghi förgäves jagade segermål och ligaledning med sitt Milan. Bäst av veteranerna var dock Clarence Seedorf. Vilken lirare holländaren alltjämt är!

...och apropå lirare. Lionel Messis uppvisning på La Romareda igår kväll var bland det grymmaste jag har sett på länge. Det är makalöst att Messi, som är omgiven av idel världsspelare, så fullkomligt kan dominera i ett så bra lag som Barcelona. Hans dribblingsuppvisningar för tankarna till såväl George Best som Diego Maradona.
Vem ska förresten den sistnämnde para ihop Messi med i VM? Förbundskapten (läs personen, förresten...) El Diego känns ju, minst sagt, oberäknelig. Visst kan det bli Gonzalo Higuain eller Diego Milito, men med Diego vid rodret så är nog såväl Jorge Burruchaga som Alfredo Di Stefano också aktuella...:-)

End of an era...

När Premier League inför säsongen 98/99 lämnade TV4 för Canal+ så klagades det högljutt på att den heliga löradgsmatchen inte längre skulle kunna ses av alla svenska tv-tittare. Vad Canal+ dock har gjort under de senaste tolv åren är att använda en bra produkt (engelsk fotboll) till att med den göra riktigt bra tv. De flesta jag har pratat med anser att C+ står för de klart bästa fotbollssändningarna av landets kanaler. Dagens besked om att Viasat tar över PL till nästa säsong är enormt tråkigt (och då inte bara för att man inte har kanalen).

Med risk för att sakna all fakta i målet: Känns det inte som att förbundet bjuder AIK på en extra hemmamatch? (dagens bortakamp mot BP spelas på Råsunda). Konstgräset på Grimsta är tydligen inte clearat än, men varför kunde inte matchen ha lagts senare? Det är ju inte så att spelprogrammet lottas direkt...

Degerfors fortsätter repa inför superettan. Idag står Qviding för motståndet så det kan bli en brödrakamp mellan Andreas (tidigare i Qviding) och Fredrik Holmberg (tidigare i Degerfors). Den förstnämnde har dock problem med låret och är tveksam till spel. Även Samuelsson och Solberg är skadade så vi får väl se (eller rättare sagt läsa/höra) vilka som får chansen i eftermiddag.

Världscupavslutning i Falun med en minitour och allt vad det innebär med bonussekunder och jaktstarter. Som jag läste på något skidforum: Hur mellaneuropéerna kan fatta detta, men inte intervallstarter, är inget annat än ett mysterium...




Pazza Inter

Det är inte ofta man ser någon vara så belåten som José Mourinho var på Stamford Bridge igår kväll. Tror att portugisen fick hålla i sig lite när slutsignalen närmade sig, för att inte göra en patenterad 60-metersrusch inför sina forna supportrar. Det känns ändå lite skönt att den engelska dominansen i CL har fått sig en liten törn och att lag från sex olika länder är med till kvartsfinalerna.

Hur kan Jacob Markström få pris som årets rookie i elitserien egentligen? Visst är Brynäsaren redan vid 20 års ålder en fantastiskt bra målvakt, men ordet rookie betyder väl ändå nykomling? Markström gör sin tredje säsong i elitserien...

Missade slottssprinten idag på grund av kvällsföreläsning. Har ändå lyckats plocka upp att Anna Olsson lyckades vinna i sin sista världscupsprint. Rolig och välförtjänt kulmen på en fin skidkarriär!

Tog mig vidare som tvåa från frågesportskvalet på O´Learys igår kväll. Satte 38 av 40 poäng, men missade länken mellan Peter Wibrån, Rade Prica, Marcus Lantz och Magnus Arvidsson (samtliga har ju spelat i Hansa Rostock, vilket jag svarade. Tänker man ett steg till så har ju alla faktiskt också lirat i Helsingborg...). Min andra miss var från vilken stad fartyget Drottning Sophia seglade till Buenos Aires 1907 (den svenskflaggade båten skall ha gett Boca deras blågula färger, då man hade bestämt sig för att anta färgerna från den första båt som ankom hamnen en specifik dag). Köpenhamn var det i vilket fall, så nu behöver varken ni eller jag fundera mer på det!


Kulan i luften!

Lite olika färgvarianter på planerna förstås, men den allsvenska säsongen är trots allt igång. Två stycken Tobias har stuckit ut under premiäromgången:
1. Tobias Hysén som omedelbart kopplade grepp om skytteligan med två mål i Kalmar.
2. Den hemvändande Tobias Grahn som fullkomligt dominerade gräset (eller vad det nu var något...) på nationalarenan. Klass!

Isländske ytterbacken Herman Hreidarsson har redan åkt ur Premier League fyra gånger (ok, för ordningens skull, klubbarna är i tur och ordning: Crystal Palace, Wimbledon, Ipswich och Charlton) och det kommer med all sannolikt att bli en femte. Portsmouth är en förening i spillror både sportsligt och ekonomiskt (man fick ju t.o.m hemsidan nedstängd då bredbandsleverantören inte hade fått betalt). 0-3 i paus mot Liverpool är, tyvärr för Pompey, smickrande siffror.

...och imorgon kväll kör Offside medlemsafton på O´Learys i Gamla Stan. Kvaltävling i SM i fotbollskunskap står bland annat på programmet. Om undertecknad tar sig vidare? Well, standarden i Göteborg skall enligt uppgift varit mycket hög så det blir sannerligen inte enkelt. Återkommer med resultat!


Föllestart....

Hade allvarliga planer på att bojkotta Holmenkollens femmil då även den numera går med masstart, men kunde inte hålla mig och kikade i alla fall. Visst händer det mer när banorna är så pass tuffa som de är i Kollen och visst är det lite kul att lagkörning a´la cykel har slagit igenom lite grann (Sverige i OS på tremilen, Frankrike idag), men intervallstart kommer ALLTID att vara mer sevärt. Petter Northug är tveklöst en grym skidåkare, är bevisligen den klart bäste med nuvarande tävlingsregler och klarar alla möjliga typer av scenarion, men skulle han också kunna vinna en femmil med traditionell start (jag tror att det är möjligt, men han måste ju som alla andra få chansen...) så skulle hans plats som skidkung vara än mer odiskutabel. Agera nu, FIS!

Spurs-Blackburn på C+ nu. Undrar om inte Martin Olsson är en man för landslagstruppen snart? Riktigt skön energispelare...

F1-säsongen drar igång i Bahrain i helgen och den största snackisen är förstås Michael Schumachers comeback. Grymmare ändå är att klassiska Lotus är tillbaka...

Sista elitserieomgången idag och kamp om slutspelsplatser (Luleå och Timrå möts dessutom) och placeringar är det som gäller. Känns som att kampen om SM-guldet är mer oviss än på länge. Dags för Linköping, månne?

Viasat Sport, någon?

Champions League-afton ikväll igen och i ett Viasat Sport-löst hem (precis som de allra flesta svenska hem) så innebär det dubbla streamar så man får in både Old Trafford och Santiago Bernabeu. Dessutom finns ju Burnley-Stoke på C+ oxå...

Kollar på inslaget om Robyn på Svt:s Dom kallar oss artister. Tveklöst en skärpt och företagsam tjej. Dessutom en mycket duktig sångerska. Men hur kan hon, vid dryga trettio, alltjämt prata som en random förskoleunge? Ett mysterium.

Funderar nu på att hysta in resten av studielånet på Mattias Ranegié som allsvensk skyttekung 2010. Med risken att Barcelona signar honom efter en grym vårsäsong förstås...

Kyla

Trots att vädergudarna fortfarande bjuder på vinter och snö (skidväder!) så rycker den allsvenska starten allt närmare. Åtvidaberg bjöd ju, i sann bruksanda, folk som hjälpte till att skotta planen på korv och kaffe i helgen. Dylika initiativ kan nog behövas på flera håll om premiäromgången skall kunna gå av stapeln som planerat.

Några pre-season-frågor tänkte jag dryfta så här veckan innan det hela drar igång:

-Kan AIK verkligen försvara seriesegern? Nja, sannolikt har de förlorat för många (och framförallt för bra) spelare för att kunna vara en titelutmanare vad än guldtränare Stahre säger. Nu vann man ju visserligen supercupen inför rekordpubliken (faktiskt!) 2537 personer, men visst känns IFK Göteborg och Elfsborg starkare på förhand?

-Kommer Skånekolosserna Helsingborg och Malmö FF att kunna ta sig ur sina underprestationstvångströjor? Nej, troligtvis inte.

-Kommer Häcken att kunna närma sig toppen ytterligare den här säsongen? Ja, förhoppningsvis.

-Kan Åtvidaberg undvika jumboplatsen? Enligt allt sunt förnuft: nej.


Såg förresten ikväll slutfasen av Modo-Skellefteå och trodde jag fick se Peter Forsberg avgöra med dryga sex minuter kvar. Skellefteå räddade dock en poäng i den absolut sista sekunden av ordinarie matchtid då Christian Söderström nätade från nära håll. Den stora credden för målet skall dock gå till den efter JVM så utskällde David Rundblad. Med endast fem-sex sekunder kvar på matchklockan så fick Rundblad pucken och i stället för att bara kasta in den på mål så gled den högerfattade backen elegant förbi flera Modo-lirare och serverade iskallt en helt fristående Söderström framför kassen. Kyla, om något...


Brink!

Få idrottare har väl haft lika omtumlande karriärer som Jörgen Brink och idag skrevs ännu ett kapitel då Hudiksvallåkaren segrade i Vasaloppet. Brink tog ju tre bronsmedaljer i Val de Fiemme 2003, varav den mest minnesvärda förstås är bronspengen i stafetten då Brink kollapsade och passerades av Thomas Alsgaard och Axel Teichmann. Sedan har Brink som bekant försökt sig på skidskytte i förhoppning att på Magdalena Forsberg eller Anna-Carin Olofsson-manér slå sig fram genom sin skicklighet som skidåkare. När det visade sig att Brinks resultat som skidskytt inte på långa vägar räckte till en OS-plats så ställde han om siktet och stasade på långloppscupen. Idag spurtvann han det mest klassiska av alla skidlopp. Stort förstås.

Det blev 11 rätt för mig när den sista omgången av Tips-SM avgjordes igår. Trots att jag avslutat med raden 11-10-11 så är jag fullkomligt chanslös i totalen. Tuff skit.

Degerfors försäsongsresultat har ju tagit en turn till det bättre i och med seger mot Örebro (som inte mönstrade sitt bästa lag, men segrar mot ÖSK räknas som bekant alltid) och oavgjort mot J-Södra. Det är dock oroande att såväl Sebastien Henriksson som Peter Samuelsson dras med skador. Den spontana känslan är ju att DIF-truppen inte är den allra bredaste.

Wales

Dags för årets första riktiga (när alltså alla utlandsproffs minus en viss Ibrahimovic är tillgängliga) landskamp borta mot Wales. Sebastian Larsson kommer att starta som högerback vilket är positivt. I nuläget ser jag Birminghamspelaren som det enda alternativet på nämnda plats. Det blir förstås också kul att se Christian Wilhelssons landslagscomeback. Hur är det med tempot i Saudi egentligen?

Vad är Wales då? Ja, man saknar sina tre mest omtalade spelare, nämligen Ryan Giggs (slutat i landslaget), Craig Bellamy (har inte pallat att kolla upp varför, men han ska i vilket fall inte vara med) och Aaron Ramsey (otäckt benbrott i lördags). Mest namnkunniga i dagens elva är troligen Gareth Bale (Spurs) och Jack Collison (West Ham). Brittiska lag (frånsett England då) brukar ju dock ge Sverige bekymmer så det kan kanske vara något av en värdemätare i alla fall...

Just nu kör jag mute på fyrans försnack och lirar i stället Stefan Sundström på Spotify. Helt riktigt, naturligtvis.

Vad gör man nu då?

OS är över och avslutningen på spelen blev den som värdnationen förstås hela tiden hoppats på: The Next One, Sidney Crosby pangade in 3-2 i förlängningen mot USA och Kanada tog hem THE Gold medal. Välförtjänt men visst lider man lite med Brian Rafalski, den skicklige jänkarbacken, vars pucktapp två gånger om ledde till kanadensiska mål.

Längdåkningens kungadistans, femmilen, avgjordes ju också sista OS-dagen och, tyvärr, med helt väntat utfall. I vanlig ordning var det omöjligt att gå ifrån och på slutet forcerade den ojämförlige Petter Northug fram ytterligare en seger i ett masstartslopp. När ska egentligen det internationella skidförbundet reagera på detta? Sedan Northugs genombrott 2006 så har norrmannen medverkat i fem längre (det vill säga 30 resp 50 Km) distanslopp i mästerskap. Vid tre tillfällen har han vunnit. En gång satte han staven mellen skidorna i spurten (skiathlon i Sapporo 2007) och en gång bröt han staven (skiathlon i Vancouver 2010). Jag antar att tanken med masstarterna är att loppen skall vara ovissa och att många åkare skall ha chansen att vinna, men så är ju nu verkligen inte fallet. När den traditionella femmilen i Holmenkollen går av stapeln om två veckor så kommer det inte att ske på den gamla 16,7 Km-slingan (av vilken undertecknad åkte en del i tisdags) utan på en ny masstartsanpassad 8,3-slinga. Denna nya bansträckning kommer även att användas vid nästa års VM (som alltså också det kommer att gå med gemensam start). Tråkigt är bara förnamnet...

Någon som har funderat på titeln på Tommy Söderbergs examensarbete från GIH? I senaste Offside ges svaret: Analys av skottbenets temporala muskelaktivering vid fotbollsspark (1979). Man kan fan bli religiös för mindre... 

RSS 2.0