Seedning...

Det blir alltså seedning i VM-playoffen efter att FIFA tagit beslut i frågan igår. Jag har tidigare nämnt att det är skandalöst att världsförbundet drar igång en tävling utan att på förhand ha bestämt reglerna. Att seedningen sedan kommer grundas på FIFA:s obegripliga världranking gör det hela än mer farsartat. FIFA:s motiv är förstås att få med så många av de stora fotbollsnationerna (och dit räknas, hör och häpna, inte Sverige) som möjligt. Man vill alltså inte riskera att exempelvis Tyskland och Frankrike stöter på varandra.
Well, det är ju en lång väg till playoff och Sverige har ju faktiskt chansen att vinna gruppen ännu. Truppen som kom igår var inte särskilt överraskande, frånsett möjligen Dusan Djuric och Markus Rosenberg.

Det är inte bara FIFA som har fattat beslut. En av svensk ishockeys allra största, Mats Sundin, har slutligen bestämt sig för att lägga av. Sudden fick ju tyvärr aldrig riktigt chansen att vinna Stanley cup, utan hans största segrar vanns i Tre Kronors tröja, däribland VM 1991 & OS 2006. Ett av hans mest klassiska landslagsmål hittar ni här.

CL på TV ikväll för er som har Viasatkanalerna. Vi andra får nöja oss med Lejonen-Vargarna på Canal+. Det känns sådär måste jag säga...


Förluster...

Helgen gav inte alls det utslag jag hade hoppats på. EIK fick en gratischans att hänga på i tabelltoppen, men föll tungt hemma mot FC Krukan. Division fyra även nästa år med andra ord.

Degerfors hade i bortamatchen mot Brage chansen att stänga norrettan mer eller mindre definitivt. Det blev nu inte så, även om DIF kunde och borde ha vunnit (två ramträffar t.ex). Trots 0-2-förlusten så är det fem poäng ner till Borlängelaget och det ska Degen fan inte tappa...

Gatorna i området börjar nu parkeras upp inför derbyt. Vilka kan uppbåda mest motivation? Ett guldjagande AIK eller ett nedflyttningshotat Djurgården? Förmodligen de sistnämnda, men kommer det att räcka till poäng? Nja...

Kan förresten Niclas Alexanderssons comeback avgöra guldstriden? Jag tror faktiskt det.

Mjällby klart för allsvenskan! Kan det locka hem Christian Wilhelmsson från öknen? Troligtvis inte...




Pål Lundin!

Snackisen de senaste dagarna har ju varit Kim Christensens flytt av målstolparna i matchen mot Örebro. Dansken erkände utan omsvep att det är något han sysslat med tidigare och nu ligger ärendet på disciplinnämndens bord. Flera andra målvakter har dock backat Christensens agerande och den ursprungliga idén tycks komma från ingen mindre än...Pål Lundin! 

Tågbiljett till Borlänge på söndag är bokad. När det gäller Degerfors kan man alltid förvänta sig det värsta, men jag har en känsla av det kan bli trevligt. Riktigt trevligt....

Några sköna svar apropå mitt inlägg i tisdags om det svenska forwardsläget. Mål från Johan Elmander och Henrik Larsson i dagarna. Hoppas att Zlatans skada inte är allvarlig bara...

För övrigt så gör Ekerölegenden Johan Meyer sin sista match i den svartvita tröjan imorgon efter en låååång karriär. Ni som har möjlighet: Träkvistavallen 14.00 imorgon, Ekerö IK- FC Krukan/Lo Scudetto. Tyvärr ryker nog EIK:s chanser till serieseger ikväll då Långholmen möter Järla. Se tabell.
 

Anfallsproblem

Zlatan Ibrahimovic har ikväll chansen att fortsätta på den inslagna vägen, med mål i varje ligamatch, då Barcelona åker till Santander för match mot Racing. Gott så, men hur ser det egentligen ut för hans forwardskamrater i det svenska landslaget för närvarande?

Johan Elmander, som startade både mot Ungern och Malta, har fått se sig förpassad till bänken i Bolton. Elmander fick inte ens komma in när Bolton jagade kvittering hemma mot Stoke och Alingsåsaren tycks trampa rejält med vatten just nu.

Marcus Berg har det tungt i Hamburg just nu. I söndags blev han utbytt i paus i bortamatchen mot Eintracht Frankfurt. Tränaren Bruno Labbadia menar att Berg ännu inte är ikapp fysiskt efter sin sjukdomsperiod i säsongsupptakten. Att HSV dessutom jagar polske vagabonden Ebi Smolarek måste ses som ett tecken på att man är osäkra på Bergs kapacitetet i nuläget.

Ola Toivonen har på sistone varit in och ut i PSV:s startelva och mot Feyenoord fick han spela på mitten då Ibrahim Afellay var skadad. Toivonens rival om anfallsplatsen, Danny Koevermans gjorde två mål och det är stor risk att Ola startar nästa match vid sidan.

Tobias Hysén gjorde två nya mål mot Hammarby, men dessvärre drog han till låret i samband med det andra och han blir förmodligen borta i minst tre veckor. Det innebär sannolikt att han missar VM-kvalmatcherna.

Markus Rosenberg är på väg tillbaka från den knäskada han ådrog sig i samband med den tyska cupfinalen i våras. Han fick spela 25 minuter mot Leverkusen, men det är inte realistiskt att Rosi skall kunna vara i toppslag redan om två och en halv vecka.

En annan spelare som är på retur från en knäskada är Henrik Larsson. Henke har hoppat in i de två senaste matcherna och vi vet av erfarenhet att han har en exceptionellt bra fysik. Ändå måste ett stort frågetecken sättas efter den nu 38-årige (fyllde i söndags) helsingborgarens namn.

Kan alla dessa tveksamheter rent av leda till att Lasse Lager letar fram Rade Pricas nummer i telefonboken????

Derbyreflektioner

Några reflektioner från gårdagens Manchester-derby:

1. Min barndomsfavorit Ryan Giggs visade att han alltjämt är en av ligans absolut bästa. Hans avgörande pass till Owens 4-3-mål visade att han fortfarande har mer fotbollshuvud än de allra flesta spelare.

2. Giggs landsman Craig Bellamy visade att Citys resurser på anfallssidan är enormt stora. Betänk att Robinho, Adebayor och Roque Santa Cruz saknades igår. Hur skall Mark Hughes kunna hålla alla dessa (plus Tevez) på gott humör, när alla väl är tillgängliga för spel? Luktar ganska mycket Inter tidigt 2000-tal faktiskt...

3. Tillägget. Martin Atkinson ansåg det alltså befogat att lägga till ytterliggare tid utöver de fyra som annonserats då Citys firande vid 3-3-målet drog ut på tiden. Dessutom genomförde United ett byte under tilläggstiden (Carrick ersatte Anderson). Frågan är ju dock hur det kunde vara fyra minuters tillägg från början överhuvudtaget. Då endast fem byten genomförts (30 s/byte brukar ju vara grundregeln) och inga skador inträffat så borde stopptiden varit max tre minuter. Eller hade Atkinson petat in målfiranden också i den ursrungliga tilläggstiden? Det finns ju som bekant inget stöd i reglerna för detta utan det är upp till domaren att göra bedömningen. Det är inte svårt att förstå Citylägrets frustration och konspiraionsteoretikerna (de som menar att storklubbarna i allmänhet och Manchester United i synnerhet konsekvent gynnas av domarkåren) fick förstås också ved till brasan.

4. Uniteds andra halvlek gav besked om att de regerande mästarna är ett fruktansvärt starkt lag, även utan Cristiano Ronaldo. Inget lag har lyckat vinna titeln i England fyra år i följd, men givetvis har United den här säsongen chansen att bli det första.


För övrigt: Ikväll börjar elitserien och FBK har blivit av med en hel ikonsamling inför säsongen. Förblir man ett topplag trots detta? Svar ja.


Great Success!

Yes! Först får man se Ekerö vända 0-2 & 1-3 till 4-3-seger mot Ängby. Sedan följer man via mobilen/nätet Degerfors fram till en stabil trea hemma mot Umeå. Som grädde på moset så går Carlstad United och spöar Brage med 2-0!!!

Synd att EIK inte fick de andra resultaten med sig också...

Varvar ner med West Ham-Liverpool nu. Första halvlek har varit ruggigt underhållande. Monstertempo, men ändå spelare/lag som klarar av det! Premier league när den är som bäst...


Helgguide

Så här på fredagseftermiddagen/kvällen kan det vara lämpligt att gå igenom det viktigaste som sker i helgen, åtminstone fotbollsmässigt.
Imorgon lördag ligger huvudfokus på Ängby-Ekerö samt Degerfors-Umeå. EIK måste troligen vinna sina tre sista matcher för att ha chansen till uppflyttning. Ängby befinner sig i nästan samma läge så räkna med en synnerligen het drabbning på Ängby IP. Tabellen kan beskådas här.
Degerfos saknar skadade Peter Samuelsson och avstängde Mikael Nilsson imorgon. Troligen kommer det innebära att Sebastian Henriksson övertar Samuelssons forwardsposition (med följden att Solberg-Berger bildar mf-block) samt att antingen Johan Kristiansson eller Andreas Gunnarsson kliver in på högerbacken. Degerfors har ju klarat sig anmärkningsvärt väl från skador/avstängningar under säsongen, men nu testas alltså truppens bredd i ett avgörande skede. Kommer DIF att klara av det?  Jag vågar inte tro något annat.
Räcker det inte med ovannämnda fighter så möts Barcelona och Atletico Madrid i Primera sent på lördagskvällen. Ett möte som i regel brukar bli underhållande. Förra säsongen blev det sammanlagt 14 mål på två matcher...

Stormatcherna i England går ju numera nästan alltid på söndagar och ofta schemalägger man två godbitar efter varandra. Så är fallet nu på söndag då det är derby i såväl Manchester som London. United-City kommer troligen inramas av en närmast elektrisk atmosfär då de blåklädda kommer till Old Trafford med ett prickfritt record så här långt. Alex Ferguson har, inte oväntat, irriterat sig på Citys attityd och menar att Liverpool fortfarande är Uniteds huvudsakliga lokalrival. Upp till City att visa annat.
Chelsea-Tottenham är kanske inte riktigt lika laddad på förhand, men båda lagen har ju startat ligan imponerande så troligen väntar en bra match på Bridge. Kan Spurs kanske lura Ancelottis gäng på första poängen?

Jesper Blomqvist får sparken som tränare i Enköping (även om styrelsen gentilt nog frågade Jeppe om han ville vara kvar i spelartruppen. Det ville han inte.) då laget befinner sig på nedflyttningsplats i norrettan. Inget konstigt med det egentligen, förutom att ESK-ledningen i somras ansåg att man hade seriens bästa tränarduo trots att tabellplaceringen redan då var svag. The times they are a-changin.

Sportbladet hade igår nyheten att West Ham värvat den mexikanske målkungen Guillermo Franco. Well, Franco gjorde på fyra år i Villarreal 14 mål på 78 ligamatcher. Jag vet inte var Sportbladet anser att gränsen går, men ett mål var sjätte match känns inte direkt....kungligt.

"Den här jävla champions!"

Efter en lång och slitsam dag på universitetet så var det rena rekreationen att få trängas på en sportbar för att följa Zlatans återkomst till San Siro. Inter mot Barcelona var ju på förhand upphaussad långt utöver vad matchens dignitet egentligen tillät. En "clash of the titans" man sent skulle glömma sades det. Nu blev det naturligtvis inte så och det finns två stora anledningar till det:
1. Det var den första gruppmatchen av sex. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit att jag är rätt så säker på att båda lagen kommer att ta sig vidare (även om både Dinamo Kiev & Rubin Kazan är farliga lag). Därmed hade matchen egentligen ingen som helst avgörande karaktär, även om inga vill inleda med en förlust.
2. Det är tidigt på säsongen och båda klubbarna har en räcka nya spelare, vilka än så länge inte har hunnit anpassa sig till respektive lags spel. Alltså befinner sig båda ännu på ett experimentstadium, vilket gör att kvalitén inte blir fullt så bra som namnen på spelarna antyder.

Med ovanstående i minne skall vi ändå ha klart för oss att vi fick se en bra match. Barca var förstås närmare segern och jag vet faktiskt inte om jag har sett Inter så tillbakatryckta på hemmaplan någon gång tidigare. Främst hade italienarna svårt att få fast bollen längre upp i plan när de väl fått tag i den (och det var inte så många gånger, särskilt inte i andra). För att lyckas med det hade de behövt en spelare som....Zlatan Ibrahimovic. Zlatan, ja. Han gjorde absolut en okej insats även om han borde ha förvaltat sitt tidiga läge på ett bättre sätt. Det märks dock att han inte riktigt är inne i Barcas tic-tac med många växlar och stick ännu. En spelare som behärskade just det spelet, och som Barcelona kanske skulle ha behövt för att vinna ikväll är, just det, Samuel Etoó.


Sömnbrist?

Följande, ikväll på Stockholm Stadion närvarande, personer bör få kämpa ordentligt med nattsömnen:

1. Pa-Dembo Touray, som gjorde ett fatalt misstag vid ställningen 1-0 till Djurgården och tillät kroniske målsumparen Edward Ofere att nicka in utjämningen. Djurgården hade så långt i matchen spelat bättre än vad jag har sett de göra på länge.

2. Jan Tauer, som vid ställningen 1-2 gick på en provokation av Rick Kruys (Kruys stod för en Adebayor light genom att hetsa Djurgårdspubliken. När jag tänker på det så borde han få vända sig några varv han också) och drog på sig ett rött kort. Tauer har med tiden blvit mäkta populär bland Djurgårdsanhängarna och jag förstår på sätt och vis varför. Tysken har visserligen påtagliga brister som fotbollsspelare, men hans never-say-die-attityd har av naturliga skäl gått hem hos supportrarna. Fram till nu i alla fall. Att i ett så utsatt läge förstöra lagets chanser till kvittering och poäng borde vara i det närmaste oförlåtligt. När Tauer dessutom vid sitt uttåg höll handen mot hjärtat och klubbmärket, ja då borde han ha raserat all goodwill han har byggt upp under sin tid i Djurgården.

3. De supportrar som lät sig provoceras av Kruys och kastade in föremål mot holländaren.

4. De supportrar som efter Tauers utvisning tog sig in på planen.

5. Ordningsvakterna som inte verkade bry sig nämnvärt om ovanstående händelse.

6. Djurgårderns tränaduo André Jeglertz och Steve Galloway. Djurgården började som sagt bra, men lagets dåliga självförtroende kom i kapp dem igen och skräcken för nedflyttning lyser i spelarnas ögon, inte minst hos lagkaptenen Markus Johannesson. Det är Jeglertz jobb att vända på sådana negativa tankar och det är en tung uppgift som knappast bidrar till god nattsömn.



Toppstrid

Jag har haft begränsat med tid att hänga med fotbollen de senaste dagarna, men kan i alla fall konstatera följande:

Ekerös chanser att vinna serien fick sig en rejäl törn i och med lördagens hemmaförlust mot Långholmen (2-5!). Det är faktiskt EIK:s första poängtapp i höst, men läget är ändå mycket bekymmersamt, eftersom man i stor utsträckning nu måste lita till andra resultat. Ikväll möts de andra topplagen Ängby och Marieberg. Ett kryss vore att föredra. Ekerö möter Ängby borta i nästa omgång...

Degerfors är däremot lite närmare seriesegern. Rapporterna talar om en ganska blek insats borta mot Östersund igår, men det blev i alla fall en viktig 1-0-vinst. Bekymrande dock med Peter Samuelssons knäskada. Läge att sätt upp Seb Henriksson i anfallet?
Brage håller ångan uppe, även om man avgjorde först i 94:e mot Umeå idag. Valsta fick stryk mot Forward i Örebro och Märstalaget är knappast en kandidat till direkt uppflyttning längre.

Det tycks som om toppen i de tre stora ligorna sätter sig tidigt den här säsongen. Real & Barca har öppnat med två segrar i Spanien. Chelsea & Man Utd har redan positionerat sig i England och Juventus & Inter tycks göra upp om årets scudetto. Roligt dock att Sampdoria (Europas snyggaste tröjor???) har tagit tre raka i säsongsupptakten!

Rysare...

Det som skulle bli en behaglig resa fram emot tre nya poäng och kanske en fyra-fem plusmål blev som ni märkte någonting helt annat. Lättnaden när Marcus Berg kunde valla in 1-0 via Maltaförsvararen Ian Azzopardi var påtaglig. Sverige klarade inte av att ladda om efter den känslomässiga urladdningen i Budapest, även om Lager inte ville erkänna att insatsen var klen. Förbundskaptenen påstod att han tappade räkningen på chanser redan i första. Marcus Berg, som rimligen såg halvleken från i stort sett samma position, lyckades inte hitta en enda svensk chans. Så kan det vara. 

Det viktigaste var förstås ändå att det blev tre poäng i slutändan och jag antar att ni redan samlat in de andra resultaten. Trots att Sverige delvis haft övriga resultat med sig i de här omgångarna (Danmark-Portugal 1-1 & Albanien-Danmark 1-1) talar det mesta för att det krävs en seger på Parken den 10 oktober. Det kommer bli otroligt svårt att klara av det, även om vi kommer att få se ett helt annat svenskt lag då jämfört med det vi fick se ikväll.

England och Spanien kan boka biljetterna efter hemmasegrar ikväll. Spanien gjorde pliktskyldiga 3-0 på Estland, medan England krossade sin nemesis från förra kvalet, Kroatien, med hela 5-1. Engelsmännen ser faktiskt ruggigt imponerande ut under Mister Capellos ledning. Favorittrycket från hemmapressen kommer i vanlig ordning vara enormt när vi närmar oss VM. Det kan vara motiverat denna gång...

FIFA

Nyheten har gått runt i några dagar nu, så jag känner att jag måste komma med ett statement i frågan. Det handlar alltså om lottningsförfarandet vid VM-kvalets playoff. FIFA har ännu inte bestämt sig om det kommer att bli en fri lottning eller seedning (vilken isf troligen utgår från världsrankingen) och det är naturligtvis en präktig skandal. Hur kan fotbollens världsorganisation dra igång en tävling utan att på förhand ha bestämt vilka regler som skall gälla???
Givetvis har Lagerbäck reagerat (Sverige skulle vid en seedning förmodligen hamna bland de svagare lagen och därmed riskera att få möta exempelvis Kroatien eller Frankrike) och hans poäng, vilken jag tycker är helt riktig, är att en seedning redan har gjorts, dvs den som gjordes innan grupperna lottades. Det är efter de förutsättningarna kvalspelet har förlöpt. Den 29 september skall i alla fall FIFA komma med ett beslut i frågan. Räkna med reaktioner vad utslaget än blir.

Huvudfokus ikväll ligger naturligtvis på Sveriges grupp, men det spelas förstås massor med andra matcher av avgörande karaktär. England kan säkra VM-biljetten hemma mot Kroatien, Serbien och Frankrike drabbar samman i Belgrad och Argentina reser till dokumenterat svårspelade Asuncion (iof är alltid bortamatcher i Sydamerika verkligen bortamatcher, med en mening i begeppet vi européer inte riktigt kan föreställa oss) för match mot Paraguay. Missa inte heller den raffinerade upplösningen i Concacaf (Nord- och centralamerika).

Robin Söderling har tagit sig fram till kvartsfinal i US Open och för tredje GS-turneringen i rad ställs han mot världens främste idrottsman, Roger Federer. Schweizaren har 11-0 i matcher mot Tibrosonen, men Söderling har lyft sig enormt den här säsongen och får inte ses som helt chanslös ändå. 03.00 i natt (preliminär tid) på eurosport.

Nästa: Malta

Sverige har just avslutat sin första träning efter rysaren i Budapest. Tre spelare vilade, nämligen Behrang Safari, Mikael Nilsson och Johan Elmander. Samtliga skall dock vara redo för spel på onsdag mot Malta. Hur skall då elvan formeras i denna, på förhand enkla, men ändå enormt viktiga match?
Till att börja med: Olof Mellberg, Anders Svensson och Kim Källström är varningsbelastade och skulle alltså vid ett gult kort mot malteserna missa Danmarksmatchen den 10 oktober. Jag skulle vila Mellberg utan att tveka. Svensson har på senare år haft en del problem med hårt matchande och jag anser att även elfsborgaren bör stå över. Källström tror jag däremot kan behövas för att driva igång det svenska spelet mot det på pappret klart svagare motståndet. 
Sedan är ju också frågan om Zlatan är redo för 90 minuter igen redan på onsdag. Jag tror inte det, men jag skulle ändå satsa på Ibra från start med Marcus Berg redo för tidigt inhopp. Tobias Hysén bör kunna få chansen till vänster i stället för Holmén, då prioriteringarna i första hand bör vara offensiva.
Min startelva ser alltså ut enligt följande:

Isaksson
M.Nilsson-Maestro-Hansson-Safari
S.Larsson-Elm-Källström-Hysén
Ibrahimovic-Elmander




93.07

Jag har inte riktigt hämtat mig från gårdagskvällen än, men det var ju å andra sidan inte vilken kväll som helst. Matchen avgjordes alltså när klockan stod på 93.07 och för ungrarna måste det kännas fruktansvärt bittert. Målet är ju dessutom en monstruös bjudning av den ungerske mittbacken Krisztian Timar.
Sett till hela matchen så vinner förstås Sverige synnerligen välförtjänt. Anders Svensson och Kim Källström kontrollerade det centrala fältet i princip hela matchen och långa stunder spelade Sverige ut ungrarna.
Danmark-Portugal slutade 1-1 i parken efter att ex-brassen Liedson kvitterat i slutet. Nya förutsättningar nu. Kan man dessutom nära en liten förhoppning att Albanien lyckas lura danskarna på två pinnar samtidigt som Sverige vinner mot Malta? Kanske...

Försökte följa Degerfors-Skellefteå via Stora Vallas webkamera. Det gick inte så bra. Märklig placering av kameran samt en halvdan uppkoppling ledde till att det hela såg ut som en miniatyrtappning av Skrot-Nisse och hans vänner. Matchen vanns i alla fall med 3-1 och Degen sätter nu en grym press på Brage och Valsta, vilket kan beskådas i tabellen.

Några rader också om Superettan. Serien där allt kan hända och dessutom gör det i varje omgång. Falkenberg besegrade Trollhättan med 7-0 idag och är nu uppe på kvalplats. Samtidigt kämpar Hallandskollegan Halmstads BK för sin allsvenska existens. Tronskifte längs E6:an månne?

Anspänning...

Ekerö visade vilka som bestämmer på Mälaröarna efter en, till slut, ganska komfortabel 2-0-seger mot lokalrivalen Skå IK. Det var dock mållöst i halvtid och ganska svagt passningsspel från båda lagen så långt. Fem minuter in i andra träffade EIK:s mittfältare Peter Lindstrand ribban med ett tungt skott. Ett par minuter senare tog han revansch med ett fint skott från 20 meter som smet in vid stolpen. Med dryga kvarten kvar fastställde Ekerös skyttekung Jimmy Suhr slutsiffrorna efter en snabb spelvändning. Matchen gav klart besked om att Ekerös lag är betydligt jämnare än Skås, men Skå har ändå gjort det riktigt bra som nykomlingar och kontraktet är säkrat sen länge.
Det intressanta är förstås Ekerös jakt i toppen av tabellen. Det här var sjätte raka segern och enligt rapporterna skall serieledande Marieberg fått stryk i bortamatchen mot trean Långholmen. Detta förtätar toppstriden något oerhört och det kan faktiskt bli tal om att målskillnad kan komma att avgöra serien. Synd för EIK att inhoppande legenden Johan Meyers chans i slutminuten inte resulterade då man i nuläget har ett par mål sämre än Marieberg. Ängby vinner troligen hemma mot jumbon Bromsten idag och då är också de med på allvar. Matcherna i nästa omgång: Ekerö-Långholmen & Marieberg-Ängby!!

Hmm, blev lite väl mycket referat där, men jag vill ju inte att ni ska gå miste om dramat i division 4 mellersta Stockholm...

Degerfors tar sig an nästjumbon Skellefteå FF hemma på Valla imorgon och alla förväntar sig förstås ännu en trea. Frånsett reservmålvakt Bohlin så är alla degerforsare friska och hela så chanserna till seger bör vara ypperliga. Varning ska dock utfärdas. Skellefteå slåss för sin existens och slog formstarka Västerbottenkollegan Umeå senast. Hundraprocentig inställning krävs...

Anspänningen inför kvällens drabbning är nu påtaglig. Känslan är att media har haussat ungrarna rätt så ordentligt, men glöm inte att de dominerade stora delar av Råsundamatchen förra hösten. Förbered er på en nervpärs.

...och Tre Kronor möter just nu värdnationen Tjeckien i Czech hockey games. Det är visserligen OS-säsong, men det känns ändå rätt så ljummet för att uttrycka det milt.

Utslagna

Jag ska inte komma och säga "vad var det jag sa", då jag inte har sagt något alls, men att Sveriges damer föll mot Norge var väl inte direkt överraskande? Norge har ju vid sidan av Tyskland varit det stora bogeyteamet för Sverige de senaste åren.
Svenskorna dominerade förvisso matchen till stora delar, inte minst i andra då norskorna drog sig tillbaka, men Norge hade helt klart mer spets och vann välförtjänt.
Varför misslyckas då damlandslaget ännu en gång med att ta medalj i ett stort mästerskap när klubblagen uppenbarligen tillhör europatoppen? Det är lätt att skylla på lagledningen, men Thomas Dennerbys svar i tv4:s halvtidsintervju var allt annat än imponerande. Dennerby verkade helt oklar av vad som borde göras till andra. Nu gjorde han förvisso två byten, men det verkade som man inte hade med i planen att hamna i underläge och därmed hade man ingen som helst medicin emot det. Det håller naturligtvis inte för ett lag som siktar på att vara bäst i Europa/världen.

Har ni inte förstått det än så säger jag det nu: Dansk seger mot Portugal imorgon är absolut att föredra. Sverige är sju (7!) poäng efter Danmark i tabellen. En svensk gruppseger är alltså i stort sett en utopi även om man skulle sopa rent i de fyra matcherna som återstår. Det är andraplatsen Sverige ska sikta in sig på och då gäller det helt enkelt att göra bättre resultat än Portugal, samt att ta in fyra poäng på Ungern (notera att Sverige inte kan göra det på egen hand, alltså är man redan nu beroende av andra resultat).

Den gamle Southampton-legenden Matthew Le Tissier avslöjar i sin självbiografi att han, i maskopi med några lagkamrater, försökte få till en spelkupp under en match mot Wimbledon 1995. Man hade satsat på att det skulle bli ett inkast under machens första 60 sekunder. Nerverna svek dock Le Tissier och han lyckades inte få bollen av plan. Till slut fick Soton ut bollen, men då hade det redan gått 70 sekunder och kuppen misslyckades därmed. 
Le Tissier var en av sin generations mest begåvade spelare, men han gjorde trots det bara åtta landskamper för England. Han spelade hela sin karriär (1986-2002) i Southampton trots att bud från större klubbar knappast saknades. Beundransvärt naturligtvis.
Förutom att försöka skicka bollar till inkast så gjorde Le Tissier mängder av vackra mål. Ett antal av dem hittar ni här. Fotbollsgodis!

Värvningsstopp

Tar ett välbehövligt break från eftermiddagens studerande och nås av nyheten att Chelsea av FIFA har ålagts värvningsstopp t.o.m januari 2011. Bakgrunden är Londonklubbens värvning av franske talangen Gael Kakuta från Lens 2007. Chelsea skall ha uppmanat Kakuta att bryta sitt kontrakt för att på så sätt kunna gå på fri transfer till just Chelsea.
Men, vad kommer egentligen att ske nu? Chelsea har för det första tio dagar på sig att överklaga domen, vilket de självklart kommer att göra. Det troliga är att CAS (internationella skiljedomstolen i idrottsfrågor) då kommer att ge Chelsea rätt. Detta skedde 2005 vid Romas uppmärksammade värvning av Phillipe Mexes. Om också CAS skulle fälla Chelsea kan ni räkna med att de vänder sig till sina allierade bland europas storklubbar, för att få stöd. Detta kan ta sig uttryck med bland annat den moderna klassikern: "Böj er för oss storklubbar, annars bildar vi en egen utbrytarliga". Det brukar i regel vara tillräckligt för att skrämma FIFA och UEFA från att genomföra sina sanktioner.
Chelsea kommer att vara fria att värva spelare även i nästa transferfönster. Räkna inte med något annat.

Lite trist att Danmark-Portugal spelas samma tid som Sveriges match mot Ungern på lördag.

En annan intressant match som spelas på lördag är Mälaröderbyt mellan Skå och Ekerö. Eftersom jag har spelarbakgrund i bägge föreningarna så är det inte helt lätt att placera sympatierna. Tabelläget (http://avsparkstockholm.se/tableview.aspx?category_id=2) talar ändå för att man får hoppas på svartvit seger på Svanängen.


Skador

Oroväckande med Zlatans knäproblem, men jag håller med Olof Lundh: Är han inte helt frisk så ska han inte heller spela. Sverige ska kunna besegra Ungern med eller utan Z. Mikael Nilsson tvingades dessutom avbryta dagens träning med smärtor i foten. Kan inte Nilsson spela så går budet troligen till namnen Lustig. Det är inte nödvändigtvis en försvagning av laget.

Helgens största match äger rum i Rosario natten till söndag. Sydamerikanska jättarna Argentina och Brasilien drabbar samman och hemmalaget är i stort behov av seger (bara två pinnar ner till Ecuador på kvalplatsen).
Inte oväntat föregås matchen av ett ordkrig mellan Maradona (tillika förbundskapten i Argentina) och Pelé. Maradonas ståndpunkt är givetvis att hans Argentina är bättre än Brasilien (är det inte för att få reda på om detta stämmer som man spelar matchen?) samt att han hävdar, tro det eller ej, att han var en bättre fotbollsspelare än Brassen. Pelé kontrar med att Maradona är en pajas som inte går att ta på allvar. Lördag natt klockan 02.25 på Viasat fotboll. Känslor utlovas.

Såg förresten Anders Limpar idag (Limpan satte upp löpsedlar utanför sin spelbutik Turhörnan, vilken ligger i hörnet Norrtullsgatan/Surbrunnsgatan om ni skulle ha vägarna förbi) och började fundera på hur många svenska spelare de senaste 25 åren som egentligen haft en högre högstanivå än honom. Max tre enligt mig.

Det börjar närma sig...

Vi är inne i september och fokus ligger nu helt på slutfasen av VM-kvalet. Landslaget samlades idag och tränade lätt på Stadion (övervägde om jag skulle gå och titta, men vis av erfarenhet från tidigare öppna träningar så vet jag att det mest handlar om socialisering spelarna emellan, samt att Kim Källström försöker träffa mål från långt avstånd). Idag saknades Tobias Hysén och Mikael Lustig (båda körde rehab). Zlatan kommer vara med först imorgon och eftersom Andreas Isakssons fru Marielle inatt nedkom med en dotter, så kan också förstakeepern ansluta till truppen. Detta innebär att om inga nya skador inträffar kan vi i stort sett spika elvan till på lördag. Den ser ut som följer:

Isaksson
Nilsson-Maestro-Mellberg-Safari
R.Elm-Källström-A.Svensson-Holmén
Ibrahimovic-Elmander

Känns ganska ok, även om jag skulle överväga att plocka in Seb Larsson istället för Holmén med konsekvensen att Elm flyttar till vänsterkanten. Elmander har börjat säsongen diffust, men å andra sidan startade varken Berg (in 87) eller Toivonen (bänken hela matchen) för sina klubblag nu i helgen. Hysén då? Formen tycks ju vara god (ni har väl sett hans volleymål mot Elfsborg?) och det behövs en rörlig spelare som komplement till Ibra. Jag har dock svårt att se att Lager skulle våga chansa med honom i ett så här kritiskt skede.

Inga stora övergångar att tala om på deadline-dagen (ett litet axplock dock: Kranjcar till Spurs, Eidur till Monaco, Heitinga till Everton och med svenska ögon förstås; David Elm till Fulham), men det hände ju å andra sidan lite i somras...

Galna resultat i norrettan igår (VSK slog lokalrivalen Syrianska Kerburan med 5-0 och ESK gjorde 7-1 på Arameiska) efter att en majoritet (känns det som iaf) av matcherna hittills under hösten slutat oavgjort. Skönt att DIF spelat färdigt mot E18-lagen nu när de tycks ha hittat formen...

RSS 2.0