Stilla veckan?

Påskfriden inleds idag med att vi firar (?) dymmelonsdagen (ej att förväxla med askonsdagen som infaller på fastans första dag, det vill säga dagen efter fettisdagen). Traditionen säger att kyrklockornas metallkläppar denna dag skall bytas ut mot träditon (dymmlar...) för att man via den dovare klangen skall förstå att den allvarsamma påskhögtiden är i antågande. På påskdagen skall så blecket tillbaka för att fira frälsarens återuppståndelse.

Ja, ja, det där har ni säkert koll på, men bara för att vi befinner oss i stilla veckan så innebär det inte att det är stiltje i fotbollsvärlden. Cupsemi mellan Milan och Palermo i afton och i cupspelet är faktiskt inte Zlatan avstängd, vilket innebär att han startar ikväll. Vårens El Clasico-serie fortsätter med den spanska cupfinalen på Mestalla i Valencia och på White Hart Lane skall Arsenal försöka ta revansch på Spurs efter den nesliga 2-3-förlusten på Emirates i höstas.

Som om inte detta vore nog: Ikväll lirar Ekerö hemmapremiär mot Boo på Träkan. Sässen inleddes ju med en 2-0-seger mot Turkiska (om än en inte alltför övertygande sådan vad jag har förstått av rapporterna) och ikväll visar förhoppningsvis Oaken varför man är Nordicbets oddsfavorit till att ta hem serien.

Veckans rekommendation annars: Forum för levande historia på Stora Nygatan i Gamla Stan. För närvarande kör de en utställning om rasbiologin i Sverige under 1800- och 1900-tal. Att bli mer medveten om hur även vi i Sverige behandlade vad som sågs som avvikande och oönskade människor är inte bara nyttigt för skolungdomar, utan för oss alla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0