EM 26/31

Halvvägs genom kvartsfinalspelet i EM och läge för lite reflektioner av vad turneringen bjudit på så här långt. Vi kan bland annat konstatera att:

-Båda värdnationerna blev, precis som i Österrike/Schweiz för fyra år sedan, utslagna redan i gruppspelet. Polen såg ut att ha alla möjligheter inför slutrundan, men var frapperande bleka mot tjeckerna och avancemanget var faktiskt aldrig riktigt nära. Ukraina inledde ju på bästa sätt mot Sverige, men var sedan numret för litet mot Frankrike och England även om straffområdesdomaren lurade Marko Devic på en kvittering i matchen mot britterna.

-Sverige gjorde två bra matcher och en dålig och det räckte inte till vidare spel i turneringen. Lirarna skall ha all heder för den insats de bjöd på mot England, medan Ukrainamatchen var så diffus, luddig och svag att man knappt vill tänka på det. Det är efter dessa två smällar imponerande att gå ut och vinna över Frankrike (och vilket mål man lagade till...!), men dessvärre betydde ju detta noll och intet.

-Alla stora är fortfarande kvar, frånsett vice världsmästarna Holland som märkligt nog fick åka hem utan en enda pinne denna gång. Underdogromantikerna gråter möjligen över att småspelarna i sammanhanget nu är borta, men frågan är om inte UEFA är ganska nöjda med utfallet?

Hollands besegrare i gruppspelet, Portugal och Tyskland, är som ni säkert känner till de två lagen som är klara för semifinalspel. Portugiserna efter att till slut ha malt ner ett defensivt Tjeckien och tyskarna efter att, i en oväntat målrik tillställning, ha avfärdat det på många sätt märkliga Grekland. Grekerna som ju förresten gjorde fem mål på sju skott på mål på sina fyra matcher (och ett av de missade skotten var Karagounis straff mot Polen).

Ikväll väntar så stormötet mellan Spanien och Frankrike, där de förstnämnda gäller som rätt så klara favoriter, men grodätarna kan åtminstone luta sig mot en historia som talar för dem. VM 2006, EM 2000 och EM 1984 är tre tillfällen då fransmännen gått segrande ur striden. Chansen finns förstås även i afton, men i så fall måste Laurents Blanc lyfta sig ett antal snäpp sedan den usla torsken mot ett avsågat i Sverige i tisdags.'

Imorgon är det då dags för Italien-England och detta känns så öppet att det knappt går att gissa utgången. Englands dåliga straffacit genom åren blir dock kanske det som gör att man ändå tenderar att luta något mer åt Gli Azzurri som segrare...

Slutligen, ett par bilder från Ukraina, där vi alltså bevitnnade den, på många sätt, hemska svenska EM-premmen...  


Samling i Fan Zone inför matchen. Frankrike-England rullar på
(den inte alltför stora) storbilden.


Värmningen


Ett blågult hav på Kievs Olympiastadion.


Lagen kommer ut till andra. So much more misery to come...


Det fanns dock mycket annat som var roligare att se. Här en liten skymt
av Dynamo Kievs hemmaarena bakom grönskan...


...och här den imponerande Mikaelskyrkan...


...men mäktigast av allt var nog ändå den väldiga Motherlandstatyn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0