Sex dagar kvar

Ok, här har ni någon slags reversed EM-preview där grupperna C och D gås igenom hastigt. Skall se om jag kan få till något på grupp A och grupp B också, men detta är vad som bjuds tills vidare:

Grupp C

Regerande världs- och Europamästarna Spanien är förstås solklara gruppfavoriter även om man saknar både backlippan Carles Puyol och den man som vid de två senaste turneringarna slutat som bäste målskytt; David Villa. Mustaschmannen Vicente Del Bosque har dock ändå en källa av kvalitet att ösa ur och jag vill flagga för att Bilbaocentern Fernando Llorente kan bli den som fyller Villas skor...

Italien kommer, precis som när de vann VM 2006, till turneringen samtidigt som en präktig härva (Italien är ju på något sätt härvornas moderland) håller på att rullas upp på hemmaplan. Ytterbacken Domenico Criscito har fått lämna truppen eftersom hans namn finns med i utredningen om uppgjorda matcher medan Juventus Leonardo Bonucci verkar få åka med trots detta. Också fantommålvakten Gianluigi Buffon har hamnat i blickfånget då han skall ha degat ca 1,5 miljoner Euro på olika typer av spel hos en tobakshandlare i Parma (...!). 2006 lyckades man samla laget trots de yttre stormarna och vann turneringen (även när de vann VM 1982 så sammanföll detta med en stor utredning hemmavid), och Gli Azzurri sitter givetvis på spelarresurser som få andra. 0-3 mot Ryssland igår var dock inget vidare genrep att ta med sig in i EM...

De två lag som utmanar de sydeuropeiska storheterna är Kroatien och Irland, vilka båda gjort sig kända som besvärliga och svårbesegrade landslag. Vad gäller spelarkvalitet så finns den väl i större omfattning hos enheten från Balkan, där främst Tottenhams Luka Modric sticker ut. Irländarna kallar förstås upp den absoluta majoriteten av sina lirare från den engelska ligafotbollen, men lagets största profil återfinns nog ändå på tränarbänken där den karismatiske Giovanni Trappatoni residerar. Räkna med kors, vigvatten och vokabulär från italienarens sida. 


Grupp D

Ukraina medverkar för andra i ett stort mästerskap och denna gång alltså som co-hosts, vilket som ni vet innebär att man inte behövt kämpa sig igenom ett tufft kvalspel. Detta betyder att Oleg Blochins lag fått ägna de två senaste åren åt vänskapsmatcher (två av förresten dem mot motståndarna i EM-premmen, Sverige), vilka förlöpt med blandade resultat. Igår genrepade man mot Österrike och föll med 2-3 efter att tydliga brister i försvarsspelet visats upp (enligt uppgift, that is...). Truppmässigt jobbar man primärt med lirare från hemmaligan och de enda utlandsbaserade spelarna är de två långhåriga blondinerna Anatoly Tymoschuk och Andrej Voronin. Lagets talisman är alltjämt den numera 35-årige anfallaren Andrej Shevchenko, men stora skadeproblem de senaste åren har innebrit att såväl framträdanden som mål varit sporadiska på sistone. Mycket talar dock ändå för att Sheva startar mot Sverige om en dryg vecka.

England har under våren gjort allt för att matcha Italien vad gäller turbulens och för att kunna matcha itaienarna så har man satsat på förbundskaptensbyte, interna truppkonflikter och, förstås, en hel rad med skador. Lägg därtill att deras bäste spelare, Wayne Rooney, är avstängd de två första EM-matcherna. Nytillträdde förbundskaparen Roy Hogdson kan åtminstone trösta sig med att han har bra koll på en av gruppmotståndarna efter alla sina år i svensk fotboll. Och trots att man fått stryka såväl Gareth Barry som Frank Lampard sista veckan så håller jag britterna som knappa gruppfavoriter.

Det stora kaoslaget i VM för två år sedan var ju tveklöst Frankrike, men i år verkar det finnas mer harmoni hos grodätarna då spelarnas förtroende för den gamle backhjälten Laurent Blanc som förbundskapten tycks massivt. Kvalitet finns ju tveklöst i laget, inte minst framåt där Franck Ribery och Karim Benzema kan se tillbaka på utmärkta klubbsäsonger. Mer tvekan bakåt då, där Milans semigalne Phillipe Mexes väntas hålla ihop styrkorna.

Sverige då? Ja, Hamréns manskap kommer till Kiev som glasklara underdogs i D-gruppen (hos alla andra än svensk press), men chansen att ta sig vidare finns absolut. Nyckeln är förstås att Zlatan Ibarhimovic möjligheter att kreera befrias samtidigt som det under kvalspelet stundtals skakiga försvarsspelet sitter. Vissa skadebekymmer innebär att man fått moderera en del med elvan, men vi kan nog utgå från atrt de som får chansen mot Serbien på tisdag är i princip desamma som sedan kliver ut på Olympiastadion i Kiev den 11:e.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0