Hello Africa...!

Inget superfokus i svensk media direkt, men imorgon drar faktiskt de afrikanska mästerskapen (eller African Cup of Nations som det så läckert heter) igång med matchen Ekvatorialguinea-Libyen (Eurosport sänder i vanlig ordning). Jaha, tänker ni, men när får vi egentligen se de stora kolosserna i aktion då?

Svaret är: Det får ni inte. För årets turnering innehåller nämligen en hel ankrad av 'absent friends'. Fyra av de sex afrikanska nationer som lirade VM 2010 saknas i deltagarlistan, däribland storheterna Kamerun och Nigeria som båda fick sträcka vapen i kvalet.

Dessutom saknas de tre (!) senaste mästerskapens vinnare, Egypten, vilka lyckades med konststycket att bli sist i en kvalgrupp innehållande Niger (som knep gruppsegern med tabellraden 3-0-3!), Sydafrika och Sierra Leone. Missar turneringen gör också 2006 års VM-lag Togo, som först uteslöts efter att ha dragit sig ur 2010 års turnering på grund av attacken mot deras spelarbuss. Togolesarna klagade då hos FIFA och lyckades få rätt, men väl framme i kvalspelet räckte kunnandet inte till.

Vilka blir det då som gör upp om bucklan i ovannämnda storlags frånvaro? Tja, ett inte alltför vågat tips är väl att VM-kvartsfinalisten Ghana (som ju var så snubblande nära att bli första Afrikalag i VM-semi) finns med långt fram. Visserligen saknas Chelseaklippan Michael Esssien, men truppen innehåller förstås mycket godis ändå.

Närmast att utmana ghananerna är sannolikt grannlandet Elfenbenskusten som ju också de har en och annan hygglig lirare att tillgå, däribland de båda Tourébröderna, Gervinho och Salomon Kalou. Dessutom brukar ju alltid en viss Didier Drogba kunna leverera i de här sammanhangen. Visst frågetecken för målvaktssidan dock, då ständigt långbyxade Lokerenkeepern Boubacar Barry inte direkt är stabiliteten personifierad...

Utöver dessa två huvudfavoriter är det kanske läge att varna för de lite mer oglammiga nordafrikanska storheterna Tunisien och Marocko som båda bör ha möjligheter att kunna gå långt. Senegal och Mali är två andra lag som inte heller helt skall räknas bort i sammanhanget medan värdarna Ekvatorialguinea och Gabon bör vara chanslösa. Fast å andra sidan är ju hemmaplan alltid hemmaplan...


Ja, men då har ni lite koll på läget i alla fall. Nu laddar vi bigtime för tre veckor med bicycletarensningar, udda målvaktsingripanden och vansinniga frisyrer. Mycket nöje!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0