Äras den som äras bör...?

Precis som förra året följs utdelningen av Radiosportens prestigefyllda Jerringpris av en livlig debatt om huruvida rätt person vann (enligt gängse demokratisk norm är det densamma som den som fått flest röster) och vad priset i praktiken representerar. Är det egentligen rikets skickligaste, mest framgångsrika eller mest populära idrottare som skall prisas? Eftersom det är svårt, för att inte säga omöjligt, att jämföra olika prestationer med varandra så får man gå på att det är det tredje, nämligen populariteten, som är det i sammanhanget helt avgörande. Sålunda (ett ord vi ser för lite av!) kunde den Risifruttileende stugfavoriten Magdalena Forsberg kamma hem inte mindre än fyra plaketter (eller vad man nu får) under åren kring millenieskiftet.

När Therese Alshammar tilldelades priset för ett år sedan uppkom ju snabbt teorier om att en våldsam lobbyverksamhet i akt att fiska röster till Tessan ägt rum inom simsfären och i år är det alltså mot ridsportarna blickarna riktas eftersom hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson igår knep priset före skidfantomen Marcus Hellner. Kanske är det så det gått till också, men i så fall: vad säger egentligen det? Jo, det säger att idrotten/idrottaren i fråga är så populär hos ett visst antal människor (kan vi kanske säga att hon/han besitter en hög popularitetsdensitet...?) att dessa är beredda att lägga ner det engagemang (om vi nu för resonemangets skull antar att det är så här det gått till) som krävs för att sy in nästan hälften av rösterna.

Ett röstande som dock intresserar mig betydligt mer än ovannämnda är det som sker i samband med de amerikanska primärvalen. De fem kvarvarande republikanska kandidaterna battlar under våren i de olika delstaterna om vem som slutligen skall få utmana Barack Obama till höstens presidentval. På lördag är det dags för South Carolina, vilket på grund av det intrikata systemet (en bra genomgång av det hela ges här) är en av de viktigaste staterna att vinna. I förarsätet sitter just nu den tidigare Massachussetsguvernören Mitt Romney efter att ha vunnit i såväl Iowa som New Hampshire.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0