En toppensemester i Wigan...?

Champions League har som bekant kickat igång i dagarna och den inledande omgången har väl inte bjudit på några större överraskningar, frånsett då kanske Inters hemmatorsk mot Trabzonspor. Nye Intertränaren Gasperini har väl inte någon pangstart på säsongen, men säger sig ändå ha fullt stöd från ägare Moratti. Och två matcher säger ju förstås ingenting.

Inget nordiskt deltagande i CL denna sässe alltså, men i Europa League som drar igång ikväll återfinns såväl Malmö FF som danskjävlarna i FC Köpenhamn och OB Odense. MFF, som kommer få ett mastigt höstprogram, då det nu står klart att den sista omgången av allsvenskan kommer att spelas enligt plan. Någonstans på vägen skall ju också ompelet av den tidigare avbrutna matchen mot Djurgården in på schemat.

Well, vad är det då MFF har att vänta i sitt fortsatta Europaäventyr? AZ Alkmaar, Metalist Charkov och Austria Wien har setts som en lite halvtråkig lottning publikmässigt, men det finns faktiskt intressanta poänger med alla tre motståndarlagen.

AZ är ju från en svensk horisont bekanta eftersom de två landslagsspelarna Rasmus Elm och Pontus Wernbloom håller till i klubben från oststaden Alkmaar. Klubben blev ju också den som till slut bröt de tre storklubbarnas hegemoni i den holländska ligan när de vann ligan 2009.

Austria Wien har kanske en mindre namnkunnig spelartrupp, men de har ju å andra sidan en historia med Malmö FF. När skåningarna nådde Europacupfinalen 1979 var det ju just Austria Wien som besegrades i semifinalen.

Metalist har en trupp med en hel mängd sydamerikaner och är, sannolikt i alla fall, en riktigt svår motståndare att komma förbi. Den ukrainska klubben lär också spela en indirekt roll i ett av de mest märkliga supporterskapen i fotbollsvärlden. 1969 var den då sovjetiska klubben på turné i England och under denna spelade de en vänskapsmatch mot dagens Premier League-klubb Wigan Athletic. Även om Wigan på den tiden var en Non League-klubb (de valdes in i Football League först 1978) så imponerade deras organisation och hemmaarena så mycket på en av Metalistledarna att denne i fortsättningen valde att sympatisera med Lancashireklubben. Ledarens namn: Michail Gorbatjov, sedermera generalsekreterare i kommunistpartiet och nedmonterare av supermakten Sovjetunionen.

...fast andra uppgifter gör förstås gällande att Gorbys (påstådda) Wiganengagemang grundar sig i ungdomsläsning av George Orwells Vägen till Wigan Pier...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0