Utredning

2005 anordnades friidrotts-VM i Helsingfors och bland minnesbilderna finns främst två saker.
1. Kajsa Bergqvist vann höjdhoppsguldet övertygande efter att ha kommit tillbaka från den allvarliga hälskadan som gjorde att hon missade föregående års OS.
2. Det var fullkomligt uruselt väder hela tiden.

Var Kajsa fanns ikväll har jag ingen aning om, men himlen var precis lika öppen denna gång och det var ingen tvekan om att hemmalaget tycktes trivas bättre än Sverige i vätan och blåsten. Ändå blev det alltså storebrorseger med 2-1 och är man svag för metaforer så kan man säga att Sverige lyckades rida ut stormen till slut.

Få individuella svenska insatser som stack ut idag, men till de bättre hörde tveklöst Martin Olsson. Killen tycks ju dessutom ha funnit Kanon-Keens dojor (skorna för mig hitåt...) uppe på farmors vind, då han i och med sitt 2-0-mål nu är uppe i fyra fullträffar på blott fem landskamper.

Sverige är, i och med segern, alltså klara som grupptvåa och nu återstår som bekant endast matchen mot vice världsmästarna Holland på tisdag. Och säga vad man vill om hela bästa tvåa-dealen, men detta upplägg innebär ju i vilket fall att vi får en synnerligen intrikat avslutning på det gruppbaserade kvalspelet.

Eller, ja, det behöver ju inte bli så. Seger mot Holland på Råsunda innebär ju att det svenska avancemanget är 'in the bag'. Lika enkelt blir det dock inte om Sverige skulle få nöja sig med ett kryss. Detta skulle i så fall innebära att Sverige förlorat sammanlagt åtta poäng och risken föreligger då att Danmark eller Portugal då förlorat färre. De båda står i nuläget på minus fem, men möts som bekant i Köpenhamn på tisdag. Ett oavgjort resultat innebär att Danmark, för närvarande grupptvåa på sämre skillnad, luggar Sverige; förutsatt alltså då att Råsundamatchen slutat oavgjort. Blir det däremot en segrare på Parken så kommer ju det laget som förlorar också de hamna på minus åtta. Då blir det alltså en fråga om målskillnad och Sverige måste då räkna bort de elva målen från de två San Marino-matcherna, vilket innebär att man hamnar på 17-9. Danmark sitter i nuläget på 13-5, men skulle alltså vid en förlust hamna på sämre skillnad än Sverige. Portugal å sin sida har i nuläget skilllnaden 20-10 och skulle alltså kunna förlora med uddamålet, men ändå hålla Sverige bakom sig. Notera att även Norge har en mikroskopisk möjlighet att blanda sig i kampen, om resultatet på Parken blir det rätta (seger för Danmark) samtidigt som man tokeldar hemma mot Cypern. Sannolikt står kampen mellan Sverige, Portugal och Danmark, men även Kroatien kan hota, då de i nuläget ligger tvåa i sin grupp på minus åtta pinnar. Kroaterna måste dock räkna bort sina segrar mot Malta (3-0 &  3-1) och har i och med detta bara fyra plusmål. Chansen finns ju dock att man smäller in ett gäng hemma mot Lettland. Kroatien har också fortsatt möjlighet att vinna sin grupp, förutsatt då att Grekland förlorar borta mot Georgien. Grekerna kan vid förlust inte vara med och fightas om platsen som bästa grupptvåa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0