Addicted

Ett av mina återkommande referensverk i den här bloggen är, som ni säkert känner till, Nick Hornbys debutbok; det självbiografiska eposet Fever Pitch. Jag kommer med all sannolikhet återvända till detta storverk flera gånger, men idag skall jag i stället ta avstamp i ett annat av Hornbys alster; nämligen (den delvis självbiografiska) romanen High Fidelity. Bokens jag, den skivbutiksägande 30-nånting-killen Rob Fleming , drivs av två saker:
1. Sitt stora musikintrese.
2. Sitt maniska behov av att göra listor av absolut allting.

Riktigt där är väl inte jag, men det går ju inte att komma ifrån att det är kul med listor; så inspirerad av gårdagens Tintinranking så är det idag dags att göra en topp-5 på ett annat tema. Idag ger jag er det som enligt min mening är de fem bästa fotbollsbiografierna. Jag vill direkt säga att detta är en genre som måste behandlas med stor försiktighet och anledningen till detta är enkel: Oerhört mycket är skräp. Denna reserverade hållning kan visserligen innebära att man missar ett och annat guldkorn, men samtidigt undviker man också att kasta bort tid på böcker som är helt igenom usla. Nåväl, här har ni:


5. Nacka och drömmen om det goda livet - Gunnar Persson

Råmaterialet gör naturligtvis en hel del här. För inget svenskt fotbollsöde är väl lika fascinerande som det om Lennart Skoglund från Katarina Bangata 42 på Södermalm i Stockholm? Gunnar Persson är dock en skicklig stilist som låter oss komma verkligt nära Nacka på den livsresa som till slut ändades på precis samma plats som den inleddes. Lika vackert som sorgligt.


4. The Keeper of Dreams - Ronald Reng


Helt sanslös bio om tyske amatörmålvakten Lars Leese som via en osannolik händelsekedja hamnar i nyblivna Premier League-laget Barnsley. Inblicken i den engelska fotbollens alkoholkultur är skakande. Och brutalt underhållande. En bra guide till det tyska seriesystemet under de två bundesligadivisionerna får man på köpet.


3. Guld och Gröna Planer - Gunnar Nordahl & Wille Engdahl


Utgiven redan 1954 då Nordahl alltså fortfarande eldade in mål för sitt Milan. Intressant tidsdokument, inte minst för att boken säger mycket om dåtidens svenska inställning till professionell fotboll (Nordahl var ju det första svenska utlandsproffset, frånsett ett par Nordamerikaemigranter på 1920-talet). Dessutom ovärderligt bildmaterial såsom exempelvis en treårig Thomas Nordahl i trampbil.


2. Full Time: The Secret Life of Tony Cascarino - Tony Cascarino & Paul Kimmage


Cascarino var under en 1980- och 90-talet en tämligen osexig forward i bland annat Millwall, Aston Villa och Chelsea, men i denna fantastiska berättelse framträder han som en ytterst fascinerande karaktär. En bakgrund som frisör och en fäbless för att bevista gayklubbar gör att Cascarino sticker ut en del från den gråa fotbollslirarmassan. Därutöver redogör han för sin ytterst dubiösa koppling till det Irland (han är född i Orpington, söder om London) som han kom att göra 88 landskamper för. Löjligt läsvärd.


1. Addicted - Tony Adams & Ian Ridley 

Får jag bara rekommendera en fotbollsbiografi så måste det bli denna. Mångårige Arsenalkaptenen Adams är smärtsamt utlämnande i denna bok som utkom i slutet av hans framgångsrika karriär. Adams ofta begränsat diplomatiska beskrivningar av medspelare, motspelare och managers är en stor del av behållningen, men det som ändå genomsyrar boken är förstås Adams långvariga alkoholmissbruk. Detta är ärlighet när det är som bäst. Läs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0