Tintin!

Omtalad Sverigepremiär i helgen för Steven Spielberg och Peter Jacksons Tintinfilm, vilket föranleder mig att anta en retrospektiv tur genom Hergés album för att reda ut vilka som egentligen är de bästa. Spielberg och Jackson har satsat på att köra en crossover mellan narkotikasmugglingsthrillern Krabban med Guldklorna (det album där kapten Haddock introduceras) och dubbelalbumet Enhörningens hemlighet/Rackham den rödes skatt (intrikat pusseldeckare följd av händelserik skattjakt), men inget av dessa album klarar min cut till topp-5. Denna ser istället ut så här:



5. Tintin i Amerika

I detta tidiga album åker Tintin till USA för att rapportera (ett av de fåtaliga tillfällen då han utövar den yrkesroll som han ofta benämns med. I regel kommer det ju annat emellan. Möjligen hade bloggen varit ett bra medium för Tintin) från gangsterkrigets Chicago och faktiskt uppträder kontemporäre maffiabossen Al Capone i berättelsen. Dramatisk action varvas med rikliga doser av politisk satir när mellankrigstidens USA porträtteras.


4. Solens tempel


Dramatisk uppföljning av albumet De sju kristallkulorna, där Tintin, Milou & Haddock åker till Peru för att rädda professor Kalkyl från Inkaindianerna. Innehåller mäktiga miljöskildringar och en maxad upplösning, då Tintin, Haddock & Kalkyl undviker att bli brända på bål tack vare en solförmörkelse. Raffinerat är bara förnamnet.


3. Det hemliga vapnet

Rafflande Kalla kriget-berättelse, där återkommande metonymstaterna Syldavien och Bordurien fightas om att lägga vantarna på Kalkyls futuristiska ultraljudsgenerator. Uppdiktade platser mixas med verkliga och bland annat görs ett stopp i Nyon; staden där CL-lottningarna numera brukar äga rum. 


2. Den svarta ön

Det första albumet jag läste och alltjämt ett av de absolut bästa. En falskmyntarhärva tar Tintin först till södra England och sedan via de skotska högländerna till slottet Ben More, där den slutliga uppgörelsen med skurkarna (ledda av den i senare album comebackande psykiatrikern Dr Müller) infaller. Precis som Tintin i Amerika så är Den Svarta Ön ett högoktaningt ur-askan-i-elden-album, där Tintins uppfinningsrikedom och kreativitet prövas många gånger. Milous svaghet för whisky (och hans helt sanslösa flyt med att hitta läckande Loch Lomond-tunnor) bidrar också till stor underhållning.     


1. Blå Lotus

Uppföljningen till Faraos cigarrer och enligt min mening det tveklöst bästa albumet i serien. Lejonparten av albumet utspelar sig i Shanghai, där internationella opiumbaroner (med den grekiske mafioson Rastapopoulos och den japanske agenten Mitsuhirato i spetsen) opererar. Frånsett att beskriva en rafflande knarkhärva så kritiserar Hergé i detta album också den japanska expansionspolitiken (jag misstänker att detta kan vara en av de första populärkulturella skildringar där japaner framställs som genuint onda; något som sedan anammats i tonvis med Hollywoodfilmer) under 1930-talet. Bäst av allt är kanske ändå miljöbeskrivningarna (riktiga eller oriktiga) som målar upp en fascinerande bild av den tidens Kina. Rekommenderas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0