I sammanfattande ordalag

När nu endast ett par ångestfyllda kvalmatcher (samt en cupfinal) av den svenska fotbollssäsongen är det väl på sin plats med en liten sammanfattning. Den här gången skall vi dock bortse från händelser på planen och istället foka på några av de verkligt stora snackisarna i fotbollssverige 2011.

Striden mellan fotbollsförbundet och landets supportergrupper har varit pågående under flertalet år och fick väl någon slags kulmen i och med fansens solidariska tysta protest i samband med ett par av höstomgångarna i allsvenskan och superettan. Reaktionerna på att supportergrupperna straffas kollektivt för enskilda individers handlingar har varit en av huvudpoängerna. Delvis kan jag köpa resonemanget, men samtidigt kan jag känna att många supportrar (långt ifrån alla) själva vill definiera vilket normsystem som skall råda och detta leder till en ytterst märklig balansakt.

Många supportrar fördömer, med rätta, enskilda handlingar som när folk kastar smällare eller springer in på planen under pågående spel, men värnar samtidigt om fotbollsläktaren som en etisk frizon, där det skall vara är ok att smäda andra människor (ofta i form domare och motståndarspelare) på ett sätt som inte skulle tolereras någon annanstans i samhället. När förbundet reagerar mot detta möts det med ramsor likt 'Martin Hansson är från Mora', vilket förstås är en passning från supportergrupperna att andra normer bör råda på läktaren. Att det i en miljö som tolererar (och värnar om) denna typ av aggressivt beteende ibland slår över ligger förstås inbäddat i sakens natur.

Sedan har vi förstås frågan om polisen och dess, numera, avgiftsbelagda bevakning i samband med matcher. Jag har varit på detta förut: Jag tycker verkligen att lagen och tolkningen av den är rimlig, men givetvis måste man hitta ett system, där inte olika föreningstyper drabbas olika hårt. Här måste förbundet med sin position kunna göra mer.

Från det ena till det andra: Läste i gårdagens DN att man till nästa säsong i Sanktan kommer att införa ett antal regeländringar. Den mest uppmärksammade innebär att inga tabeller kommer att räknas för flickor och pojkar som är under 13 år. Ett sätt att försöka stävja resultathetsen som är intressant. Martin Boman, ungdomsledare i Djurgården, menar att problemet främst ligger hos småklubbarna som i sin vilja att mäta sig med de större klubbarna resultathetsar tidigt. Ett kanske inte helt klockrent resonemang ändå. En annan förändring till nästa sässe är att bakåtpassningar till keeper förbjuds även i yngre åldrar. Helt klart ett steg i rätt riktning om ni frågar mig.

Avslutningsvis: Har fått en del reaktioner på förra veckans kändisdroppande och det är förstås kul. Denna vecka har dock inte bjudit på riktigt samma stjärnglans, utan ni får nöja er med mediaprofilen Jessica Gedin (på väg till tunnelbanan häromdagen) och skådisen Hans V Engström (idag på Waynes Coffee), mest (läs: endast) känd för sin roll som Uno i Rederiet...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0