Reflektion

Som ni kanske vet så avslutades EM-kvalets gruppspel igår kväll och efter att ha sorterat bland intryck och uttryck kan vi konstatera en sak: Trenden håller i sig. Sedan FIFA (1998) och UEFA (2000) drog igång med playoffspel för merparten av kvalens tvåor så har Sverige varenda gång lyckats att undvika detta öde, trots att man i princip inför varje kvalspel kvalitetsmässigt har bedömts befinna sig bland de lag som bör tvingas till detta. 

Skälen till att Sverige kunde besegra Holland på Råsunda (btw: Sannolikt var det den sista tävlingslandskampen någonsin på arenan) var flera och många i och kring laget förtjänar förstås de rosor som tidningarna idag ger dem. Vi får dock inte glömma att de vice världsmästarna kom till Stockholm för att försvara en fin svit och inte för att kvalificera sig för EM, för även om de bjöd upp (läs: dominerade stora delar av matchen) till kamp denna kalla höstkväll så märktes det att det inte brann riktigt lika mycket i ögonen hos bortalirarna som hos deras gulklädda motståndare.

Många svenskar gjorde dock heroiska insatser och skall man nämna någon speciell så väljer jag att lyfta fram den lejonhjärtade alingsåsaren Johan Elmander. Slutligen befriad från den nummer 10-position som Hamrén oförklarligt ofta placerat honom i fick han möjlighet att slita sönder den holländska backfyran med sina mäktiga löpningar. Elmader fixade de fasta situationerna som innebar 1-0 & 2-2. Lägg sedan till detta hans underbara förarbete till Ola Toivonens 3-2-mål. Bragdstämpel no doubt.

Undrar förresten vad som hade hänt om Holland kvitterat till 3-3 samtidigt som Danmark hållit 2-0 mot Portugal? Hade detta blivit utgången så hade Sverige och Portugal haft exakt samma poäng, målskillnad och antal gjorda mål.

Den stora bragden i kvalspelet i stort har dock ingenting med Sverige att göra, utan det handlar förstås om Estlands avancemang till playoff från mardrömsgruppen med Italien, Serbien, Slovenien och Nordirland (de tre förstnämnda VM-lag förra sommaren). Det blir inte mindre imponerande när man betänker att esterna dessutom på vägen kostat på sig en förlust mot Färöarna...!

Fokus på landskampandet i Europa dessa dagar, men lite i skymundan har ju faktiskt Sydamerika dargit igång sitt maratonlika kval till VM 2014. Argentina plumpade mot Venezuela inatt, så sommarens Copa America-mästare Uruguay tog möjligheten att ta täten efter att ha klarat 1-1 i den svåra bortamatchen mot Paraguay. Diego Forlan gjorde förresten Uruguays mål och detta innebär att han nu ensam är landets bäste landslagsmålskytt genom tiderna. Interanfallaren står nu på 32 mål, vilket är ett mer än VM 1930-hjälten Hector Scarone.

Till sist: Igår kväll var Ola Toivonen tveklöst på rätt plats vid rätt tillfälle, men i söndags eftermiddag var inte timingen lika klockren. Toivonen lämnade Grimsta IP med kvarten kvar då hans moderklubb Degerfors IF låg under med 0-3 mot BP och missade därigenom det vulkanutbrott som innebar upphämtning till 3-3 och därmed fortsatt hopp (om än litet) om allsvenskt kvalspel för DIF.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0