Snart VM...!

Preppande av arenor och infrastruktur inför VM 2014 verkar gå sådär, men på ett område är i alla fall brassarna med tidigt i matchen. Det handlar om lottningen till kvalet som genomförs i Rio de Janeiro i afton. Kvalet i Asien och Centralamerika är förvisso redan igång (Vietnams Le Cong Vinh toppar skytteligan så här långt med sju mål) med utslagsmatcher, men riktig struktur på det hela blir det först i afton när (den riktige) Ronaldo med flera blandar leken. 

Till VM 2014 har 207 av FIFA:s 211 medlemsländer anmält sig. Det är Brunei, Bhutan, Guam och Mauretanien som av olika skäl väljer att utebli denna gång. För att vi skall få en god bild av vad som händer framgent så går vi väl igenom kvalet världsdel för världsdel.

Asien (4.5 platser): Har som ovan nämnts redan dragit igång med liret och 23 av de 43 länderna kan faktiskt redan nu planera för annat än VM-spel sommaren 2014. De 20 lag som fortafarande är med i jakten kommer ikväll lottas in i fem grupper med fyra lag i varje. De två bästa lagen i respektive grupp avancerar sedan till slutkvalet där de 10 lagen bildar två femlagsgrupper. De två i varje grupp till VM. Treorna gör sedan upp om en plats i playoff mot ett lag från en annan konfederation. Toppseedade är Japan, Sydkorea, Iran, Kina & Australien. Notera att Nordkorea, VM-deltagare i Sydafrika förra sommaren (även om Lasse Grankvist kraftigt ifrågasatte deras medverkan i samband med matchen mot Elfenbenskusten), återfinns i den fjärde seedningsgruppen.

Oceanien (0.5 platser): Kontinentens jätte Australien återfinns alltså i Asienkvalet även denna gång, vilket öppnar upp för Nya Zeeland, för övrigt VM:s enda obesegrade lag förra sommaren. Kvalet inleds med en fyralagsgrupp där segrarna tar sig vidare till de oceaniska mästerskapen, vilka också fungerar som VM-kval. Sju lag är diektkvalificerade för mästerskapen som avgörs genom en åttalagsserie med slutspel för de fyra främsta lagen. De slutgliga segrarna (med stor sannolikhet NZ) kan ladda för playoff mot ett lag från en annan världsdel.

Afrika (5 platser): 52 lag skall bli fem och 28 lag har initialt seedats. De 24 övriga lottas ikväll två och två mot varandra och de 12 segrarna joinar de seedade lagen och bildar 10 fyralagsgrupper. De 10 gruppsegrarna blir sedan fem via playoff-spel.

Nord- och Centralamerika (3.5 platser): Kanske den mest komplicerade av alla kvalzoner. I första omgången har redan Montserrat, Anguilla, Brittiska Jungfruöarna, Aruba (som rök i ett straffdrama mot Saint Lucia) och Turks- & Caicosöarna eliminerats. Deras besegrare lottas ikväll, tillsammans med de 18 lag som är seedade 7-25 i konfederationen, in i sex fyralagsgrupper. Vinnarna av dessa bildar, tillsammans de sex toppseedade lagen, tre nya fyralagsgrupper. De två bästa i dessa grupper går vidare till slutkvalet som alltså består av sex lag ('The hexagonal'). De tre bästa i denna till VM. Fyran till playoff. Storfavoriter till avancemang är i vanlig ordning USA och Mexiko.

Sydamerika (4.5 platser): Betydligt enklare här. Nio lag (Brasilien är ju som bekant direktkvalificerade) och rak serie. De fyra bästa till VM. Femman till playoff.

Europa (13 platser): Av förklarliga skäl det kvalet vi kommer att ha mest fokus på. 53 lag kommer att dras in i nio grupper. Gruppsegrarna självklart till VM, men ännu en gång kommer vi att få ställa resultat uppnådda mot olika motståndare mot varandra för att få fram resten av lagen. Och denna gång är det så jävligt att en av grupptvåorna inte ens kommer att få lira playoff. Eftersom antalet lag inte blir detsamma i alla grupperna så kommer resultaten mot de sist placerade laget att räknas bort i de grupper som har fler lag. Viss politik smyger sig också in i lottningen. Ryssland och Georgien kommer inte att ställas mot varandra (FIFA fixar...) precis som att Armenien och Azerbadzjan inte kommer att mötas (de två återfinns i samma seedningsgrupp). Sverige hittar vi i seedningsgrupp två, där också Frankrike, Montenegro, Ryssland, Danmark, Slovenien, Turkiet, Serbien och Slovakien finns. I första seedningsgruppen finns förstås elefanter som Spanien, Tyskland, Holland & Italien, vilka man givetvis gärna undviker. I stället känns Norge och Grekland, i alla fall på papiret, som mer överkomliga motståndare.

Ok, nu är ni med i matchen. Ikväll kommer vi också meddelas vilka zoner som kommer ställas mot varandra i playoff-spelet. I kvalet till Sydafika-VM var det Asien/Oceanien & Sydamerika/Nord- Centralamerika och det är väl inte helt osannolikt att man kör på det även denna gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0