Hommage till Thomas Wernersson

Ni minns kanske att Thomas Wernersson var lite av en multitaskingkung under sin tid som expert i Svt:s fotbollskväll? Wernersson hade ju i regel följt tre-fyra allsvenska fighter parallellt och kunde sedan i magasinprogrammet ge en fullödig analys av var och en av dem. I alla fall påstod han sig kunna göra det...

Att uppdraget var, och är, svårt, visade sig i afton då jag själv försökte kika in såväl damfinalen Japan-USA som Copakvartsfinalen mellan Brasilien och Paraguay. Till Wernerssons försvar skall dock sägas att inte alla de allsvenska matcher som han bevakade nådde upp till samma nivåer av dramatik som den som bjöds från Frankfurt respektive La Plata ikväll.

För japanskorna såg slagna ut vid 0-1 och de såg slagna ut vid 1-2, men via dassigt amerikanskt försvarsspel kunde de kvittera två gånger om och eftersom den andra utjämningen kom bara minuter från slutet i förlängningen så gick de in i läggningen med 'the upper hand'. Och då hjälpte det föga att USA-keepern Solo lekte Jerzy Dudek inför straffarna.

Målen var färre, men dramat på samma nivå, när Brasilien följde Argentina ut ur Copa America. Vi har sett Paraguay i denna typ av match förut. Dels mot Spanien i VM förra året, men än mer minnesvärda är kanske de heroiska insatserna mot Spanien (den gången också) och Frankrike 1998. Med andra ord: Ett uppoffrande och galet tätt försvarsspel kombinerat med en enastående målvakt. 1998 hette burväktaren i fråga José Chilavert. Idag hette han Justo Villar. Det spelade ingen roll vad brassarna kom med. Närskott från Pato (där Villar gjorde en helt vansinning benparad), en pressad vänsterdrive från den unge Ganso (som enligt Jesper Hussfelt är en combo av Zinedine Zidane och Rivaldo) och flera möjligheter för Robinho (som var bättre än vad man sett honom på länge). Villar fixade allt. När det hela gick straffar kändes utgången närmast given. De brasilianska straffskyttarna såg livrädda ut när de ställdes inför den mäktige Villar och Paraguaykeepern klarade enkelt Thiago Silvas straff samtidigt som Elano, André Santos och Fred inte var i närheten av att träffa mål. Och då räckte det ju för Para att Riveros och Estigarribia pangade in sina straffar för att semiplatsen skulle vara i hamn. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0