VM-Tips

Bara tre dagar (två om man räknar kvalificeringsloppen för blåbären på onsdag) kvar nu till skid-VM inleds och i år avgörs ju mästerskapet på den mest heliga skidmark som finnes, nämligen Holmenkollen norr om Oslo. Hjemmebane för baggarna alltså, så räkna med närmast otäck norsk nationalpatriotism när fenomenen Marit Björgen och Petter Northug beger sig ut i spåren för att bärga hem de förväntade guldmedaljerna. Men, hur blir det då? Kommer de att kunna leverera i den omfattning som fosterlandet kräver? Det är detta jag skall reda ut i föreliggande tips. Så här kommer det att gå:


Torsdag 24/2


Sprint damer (f):

1. Ariana Follis, Italien
2. Kikkan Randall, USA
3. Marit Björgen, Norge

Detta är Björgens sämsta guldchans (hon är likafullt favorit) och jag tror faktiskt att hon får nöja sig med en bronsblecka på sprinten. Speciellt upplopp i Kollen som bör passa regerande världsmästarinnan Follis väl. Svenskorna (närmast Hanna Falk, Charlotte Kalla & Ida Ingemarsdotter) bör kunna vara med och hugga också. Den mest ovissa damdistansen.

Sprint herrar (f):

1. Ola Vigen Hattestad, Norge
2. Anders Gloersen, Norge
3. Emil Jönsson, Sverige

Ovisst även här förstås, men min känsla är att norrmännen blir ytterst besvärliga att tas med. Emil Jönsson har hittills inte fått till det i mästerskap, men den här gången tror jag att han får med sig en medalj, även om det inte blir av ädlaste valör. Samtliga svenskar (utöver Jönsson så kör Marcus Hellner, Jesper Modin & Mats Larsson) har förresten god finalchans


Lördag 26/2


Skiathlon/Double Pursuit/Jaktstart/15 KM med skidbyte/Vad ni själva vill kalla det, damer. Gemensam start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Justina Kowalczyk, Polen
3. Therese Johaug, Norge

Det kommer säkerligen spricka upp redan på den klassiska delen, där vi kan förvänta oss att framförallt Kowalczyk och Saarinen kommer att gå hårt. Nyckeln för svenskhoppen, Kalla & Haag, är förstås att kunna hänga i något sånär under denna forcering, men jag tror, tyvärr, att det blir en övermäktig uppgift. Ingen kommer att vara i närheten av hota Björgen på denna distans.


Söndag 27/2


Skiathlon/Double Pursuit/Jaktstart/30 KM med skidbyte/Vad ni själva vill kalla det, herrar. Gemensam start:

1. Petter Northug, Norge
2. Dario Cologna, Schweiz
3. Matti Heikkinen, Finland

Det är tuffa banor i Kollen, vilket förhoppningsvis verkar utslagsgivande på masstarterna, men i detta lopp tror jag ingen kommer att klara av att gå ifrån. Räkna dock med att ryssarna Legkov och Vylegzhanin kommer att satsa hårt för att spräcka fältet. Och räkna med att flera av svenskarna kommer finnas med långt framme. Och räkna inte bort tyskarna som, trots en kass sässe, brukar gilla den här tävlingsformen. Och så fransmännen då. Och kanske italienarna. Och...ja, ni fattar. 30 man har chans att nå pallen, 1 gutt från Meråker, Tröndelag kommer att vinna.


Måndag 28/2

10 KM (k) damer. Individuell start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Justina Kowalczyk, Polen
3. Aino-Kaisa Saarinen, Finland

Möjligen så kan Therese Johaug eller Marianna Longa utmana Aikku om bronset, förutsatt att finskan har en off-dag. Inga andra åkare har medaljchans.


Tisdag 1/3


15 KM (k) herrar. Individuell start:


1. Lukas Bauer, Tjeckien
2. Dario Cologna, Schweiz
3. Daniel Rickardsson, Sverige

En av mästerskapets godbitar enligt mig. Hoppas att det blir rättvisa förhållanden (och inte som i Liberec 2009...) på denna enda intervallstart. Daniel Rickardsson övertygade storligen i genrepet i Drammen, men till det här loppet kommer alla att vara spetsade till max till skillnad från i lördags. Räkna inte heller bort den estniske räven Andrus Veerpalu som brukar kunna svinga med trollspöt när det vankas mästerskap. Givetvis finns det goda norska möjligheter också här...


Onsdag 2/3

Sprintstafett damer (k):

1. Norge (Falla/Björgen)
2. Finland (Saarinen/Lähtenmäki)
3. Slovenien (Fabjan/Majdic)

VM:s minst upphetsande tävling. Går dessutom dagen före damernas riktiga stafett, vilket innebär att det är oklart vilka som verkligen kommer att gå.


Sprintstafett herrar (k):

1. Sverige (Jönsson/Modin)
2. Norge (Hattestad/Brandsdal)
3. Ryssland (Morilov/Kriukov)

Tror faktiskt Sverige vinner här, men det tipset grundar sig mest i att jag tror att Northug kommer att avstå denna distans.


Torsdag 3/3

Stafett 4x5 KM (k+f) damer:

1. Norge (Skofterud/Johaug/Steira/Björgen)
2. Finland (Niskanen/Saarinen/Lähtenmäki/Roponen)
3. Sverige (Ingemarsdotter/Haag/Rydqvist/Kalla)

Har känts som ett givet norskt guld, men varken Skofterud eller Steira gav något klockrent formbesked i Drammen. Ändå svårt att gå emot hemmafavoriterna. Det svenska laget känns, i och med Ingemarsdotters formpeak, faktiskt ganska solitt, men finskorna blir luriga, särskilt som de också har Muranen och Sarasoja att bolla med ifall någon av ovan nämnda skulle falla ifrån. Intressant att se också vilken sträcka Kowalczyk går för det polska laget. Går hon första så kommer sannolikt fältet att spricka av ordentligt, vilket kan påverka resten av loppet.


Fredag 4/3

Stafett 4x10 KM (k+f) herrar:

1. Ryssland (Volzhentsev/Legkov/Sedov/Vylegzhanin)
2. Norge (Rönning/Johnsrud-Sundby/Svendsen/Northug)
3. Sverige (Rickardsson/Olsson/Södergren/Hellner)

Misstänker att svaret på frågan Norge eller Sverige blir Ryssland. Klarar skidskytten Emil Hegle Svendsen av att leverera på tredjesträckan blir dock baggarna svårstoppade. Sverige kör sannolikt med samma uppställning som vann i Whistler, men osäkerheten kring såväl Johan Olssons som Anders Södergrens form gör att det är svårt att tro på svenskt guld i nuläget.


Lördag 5/3

30 KM (f) damer. Gemensam start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Charlotte Kalla, Sverige
3. Marthe Kristoffersen, Norge

Sista damloppet och många åkare kommer att vara trötta i slutskedet av mästerskapet. Det tror jag kan öppna för Charlotte Kalla på pallen, förutsatt att Tärendötjejen själv klarar av det, sannolikt, hårda matchandet. Åker Björgen loppet vinner hon.



Söndag 6/3

50 KM (f) herrar. Gemensam start:

1. Petter Northug, Norge
2. Jean-Marc Gaillard, Frankrike
3. Giorgio Di Centa, Italien

Det tråkigaste med VM är att detta lopp inte går med individuell start. Det var ju i det här loppet Anders Södergren skulle få kröna sin karriär med att vinna ett individuellt VM-guld. Nu har förstås Södergren (förutsatt att formen anländer) vissa chanser ändå, men han är inte huvudfavorit på något sätt. Eftersom detta är VM:s sista lopp så kommer troligen många av toppnamnen att vara slitna och vi kan nog räkna med att flera av dem också stryker sig från detta lopp. Detta, i kombination med de tuffa banorna i Kollen (var där och körde förra vintern och kan intyga att uppförsbackarna verkligen går uppåt...), tror jag innebär att vi slipper den allra värsta formen av sällskapsresa. Men att bli av med Northug inför den chauvinistiska hemmapubliken? Nja...


Ok, då vet ni hur det går. Ovan med viss reservation för vallamissar och sjukdomar förstås...



P.S. Har ingen aning om hur det kommer att gå i backhoppning och i nordisk kombination. Vill ni veta det så får ni leta upp någon annan sida (alternativt titta på tävlingarna)...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0