Scheisse...

Idag slår Sportbladet upp att ingen svensk kanal tycks vara intresserade av att sy in returen mellan MFF och Rangers på onsdag. Viasats Per Tellander hänvisar till logistiska problem, men det känns halvtamt måste jag säga. Ville man verkligen ha matchen så skulle det förstås gå att fixa. Robert Laul bloggar också om ämnet och anser att en lösning borde kunna nås. I sak är jag helt med honom, men det är lite typiskt Lauler och hans polare att reagera först när de märker åt vilket håll det blåser.

Och vad skall man då säga om Sveriges VM-kvallottning? Det såg ju rätt ok ut till Ronaldo började dra in de förstaseedade lagen där han (för svenskt vidkommande) kom att misslyckas kapitalt...

Så vad är det då vi har att vänta oss?

Tyskland: Vid sidan av Spanien den absoluta nitlotten bland de förstaseedade lagen. Tyskarna har ju som bekant tagit medalj i de tre senaste mästerskapen och man har ett ungt lag som bara blir bättre. Dessutom finns det mängder av talang som trycker på underifrån. Stabiliteten i kvalspel är också den välkänd. Sällan har tyskarna ens varit nära att missa ett slutspel. Vid två tidigare VM-kval (1966 & 1986) har Sverige och (Väst-)Tyskland drabbat samman. Resultaten vid bägge tillfällena: Germanskt avancemang (och sedermera VM-final...) och svenskt VM framför TV:n.

Irland: Sverige har spelat mot 'The Republic' vid två tillfällen de senaste 20 åren. Båda gångerna i Dublin och både gångerna med nedslående resultat för de svenske. 1999 blev det 0-2 (Magnus Kihlstedts bästa landskamp) och 2006 slutade det 0-3 (Alexander Östlunds sämsta landskamp). Båda gångerna förvisso vänskapslandskamper och båda gångerna alltså på bortaplan, men känslan är att blågult haft oerhört svårt för de aggressiva irländarna. Minns också att Sverige bara fixade en poäng av sex möjliga mot kusinerna från Nordirland i 2008-kvalet. Den enda gången Sverige och Irland drabbat samman i tävlingssammanhang var faktiskt i kvalet till det förra VM:et som avgjordes i Brasilien (1950). Sverige hemmabesegrade då irländarna med 3-1 på Råsunda och lyckades sedan (trots att Nils Liedholm och Gunnar Gren då gjort Gunnar Nordahl sällskap i Milan och därmed inte längre var tillgängliga för landslagsspel) vinna i Dublin med samma sifrror. kanske är det de resulaten vi skall ta med oss in även i detta kval?

Österrike: Känns förvisso inte särskilt heta för tillfället (även om de har en liten möjlighet att nå en playoff-plats i EM-kvalet), men har som bekant ställt till det förut för Sverige. Namnet Andreas Herzog ger en ju fortfarande obehagskänslor. Förnuftet säger dock att österrikarna inte kommer räcka till i det här sällskapet.

Färöarna och Kazakstan är förstås gruppens solklara 'fall guys', även om bortamatcherna kan bli lite halvluriga.

Summan av kardemumman då? Allt annat än tysk gruppseger skulle vara en sensation. Sverige och Irland krigar sannolikt om andraplatsen, men betänk att en grupptvåa alltså inte ens får playoffa denna gång och risken för att förlora mycket poäng på vägen är stor i detta motstånd. I dagsläget måste vi bedöma de svenska VM-chanserna som tämligen begränsade...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0