Skamligt

Ett ofta återkommande diskussionsämne är ju den svenska nationalismen och den allmänna uppfattningen är väl att en identifikation med Sverige endast kan ske i idrottssammanhang (detta tema behandlades utförligt av Fredrik Lindström i serien Världens modernaste land som gick för något år sedan). Denna misstänksamhet mot nationella manifestationer medför också att vi är förhållandevis milda i kritiken av vårt eget land. Ofta skylls landets problem på den för tillfället sittande regeringen eller det tämligen diffusa "politikerna".
Irland är, som ni vet, något helt annat. En nationalstat tämligen sent bildad ur en kamp mot överheten. Irländarna är inte heller sena att manifestera sin nationella patriotism, tydligast uttryckt i samband med S:t Patricks day. Denna nationella identifikation medför också möjligheten att vara bottenlöst kritisk. Tydligt exempel i Svt:s Rapport häromdagen: När en irländska kvinna ombads att kommentera landets prekära ekonomiska situation svarade hon helt kort: -This country is a disgrace. Går det egentligen att föreställa sig att en svensk skulle ha kunnat uttrycka något liknande?

Skamligt var också Real Madrids uppträdande i slutet av matchen mot Ajax igår kväll. De medvetna röda på Xabi Alonso och Sergio Ramos borde rendera nämnda spelare avstängning minst en slutspelsmatch. Även Mou (för det är klart att det är han som har mastermindat det hela) borde få någon form av avstängning. Smutsigt uppträdande av Real, rent ut sagt.

En annan medverkande (enligt laguppställningen iaf. I liret syndes han inte mycket) i ovannämnda match var Luis Suarez och även han har en avstängning att vänta framöver. Inte för någon aktion igår, utan för att han i lördagens match mot PSV skall ha bitit (!) PSV-spelaren Otman Bakkal. Två matcher i skamvrån ansåg Ajax kunde vara nog, men det holländska förbundet tyckte å sin sida att det var aningen milt och drog till med sju matchers avstängning för uruguayanen...


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0