Tabellstudier

Så här mitt i säsongen så känner bloggen att det är tid att göra en halvtidssammanfattning av läget i de stora europeiska ligorna. Frånsett England så har ju också alla de stora ligorna kortare eller längre uppehåll i samband med vinterhögtiderna, vilket ger lite mer tid till funderingar om var det hela skall ta vägen fram emot våren.

Tyskland: I Bundesliga har ju unga Borussia Dortmund ryckt åt sig en mäktig ledning. Hela tio pinnar har de gulsvarta ner till sensationslaget Mainz och Ruhrrivalen Bayer Leverkusen. Tysk fotbolls verkliga monster, Bayern München, finns ytterligare fyra poäng bakom och även om bayrarna brukar bli starkare ju längre säsongen lider så tycks poänggapet alltför stort. Om nu inte ynglingarna i Dortmund börjar darra på manschetten förstås. I botten finns bland annat 2007 års mästare VfB Stuttgart och även årets CL-lag Werder Bremen ligger risigt till. Däremot har storsatsande Schalke 04 (som bekant vidare i CL) börjat röra på sig efter en svag start.

Frankrike: Jag vet inte vilken term grodätarna använder, men på svenska skulle vi kalla det getingbo. Mellan ligaettan Lille och tian Montpellier skiljer det fyra (4!) poäng. Många om budet med andra ord och i oktetten mellan Lille och Montpellier återfinns inte oväntat flera av the usual suspects. Bland dessa finns det föregående decenniets dominanter, Lyon, samt fjolårets mästare, Olympique Marseille. De båda är ju också alltjämt kvar i CL, vilken betydelse det nu kan ha. Räkna med drama, hursom!

Spanien: Inte oväntat är det ett tvåhästars-race i La Liga mellan de två giganterna Barcelona och Real Madrid. De förstnämnda har övertaget efter att ha dängt till Real med hela 5-0 för en dryg månad sedan. En del har ju satt frågetecken för katalanernas truppbredd, men reservernas uppvisning mor Rubin Kazan i sista CL-rundan tyder på att det finns goda alternativ, även om någon av superlirarna skulle gå sönder. Fast Real har Mourinho. Och C.Ronaldo. Och Di Maria. Och Alonso. Och...ja, ni fattar. Svårt att sia, naturligtvis. Det enda vi kan vara tämligen säkra på är att de två inte kommer att släppa ifrån sig särskilt många poäng heller under vårsäsongen.

Italien: Jag har ju flertalet gånger i bloggen flaggat för att Serie A är den kanske mest intressanta ligan att följa detta spelår. Detta till stor del beroende på att inget lag är tillräckligt stabilt för att gå ifrån, vilket borgar för att flera lag kan vara med länge i scudetto-racet . Milan toppar ju tabellen (och är därmed vintermästare), men visst känns det som att detta till stor del är courtesy Ibrahimovic? Så värst välfungerande som enhet har ju egentligen inte de rödsvarta varit under hösten. Närmast bakom lurar ju Napoli och sensationslaget (eller?) Lazio, men inte heller Juventus och Roma är så farligt långt efter. Och kanske kan Inter tack vare segrar i sina hängmatcher blanda sig i snacket igen?

England: När alla andra ligor tar helgledigt så maxar britterna (även skottarna kör ju på) spelschemat och ibland sägs det att det är runt jul och nyår som ligan avgörs. Lite överdrivet kanske, men visst finns det många poäng att kamma hem (och inte minst att förlora...) om formen är god. Manchester United leder ju ligan trots att de drabbats av flera inställda matcher (Storbritannien har ju lamslagits av "the big freeze". Mao, det har varit nollgradigt...) och de ser i nuläget ut som den starkaste titelkandidaten. Dels för att de är obesegrade så här långt, men framför allt för att de vinner rätt matcher. Arsenal gjorde ju ett statement mot Chelsea i måndags, men sedan blev det bara 2-2 mot Wigan. Chelsea å sin sida bröt sin dystra svit hemma mot Bolton och är alltså fortfarande med. De andra topplagen, Manchester City och Tottenham, är de enda som vunnit dubbelt i mellandagarna, så toppen är tight när liret fortsätter på nyårsdagen. Jämnt är det också i botten efter att Wolves överraskande vunnit på Anfield häromdagen (Liverpools miserabla sässe fortsätter alltså...). West Ham är nu jumbo, men The Hammers är bara två pinnar efter Birmingham (som förvisso har två matcher mindre spelade) som finns ovanför strecket.

Från övriga ligor kan nämnas att PSV ryckt åt sig en fyrapoängsledning i Holland, att Rangers och Celtic (The Bhoys har ju som bekant förstärkt med former swedish international Freddie Ljungberg i mellandagarna...!) i vanlig ordning battlar om titeln i Skottland samt att storlaget Galatasaray är löjligt avhängda i den turkiska superligan. 2000 års UEFA-cup-mästare befinner sig brutala 19 poäng bakom ligaledande Trabzonspor!


Till sist: Gott nytt år på er!






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0