Vilka får äran...?

Imorgon (eller senare idag egentligen. Klockan har hunnit bli en del ser jag...) avgör FIFA vilka länder som arrangerar VM-slutspelen 2018 respektive 2022.

2018 kommer turneringen garanterat att spelas i Europa. Kandidaterna är:

England
Ryssland
Holland/Belgien
Spanien/Portugal

Enligt oddssättarna gäller Ryssland som knapp favorit, men deras bud är också kantat med en del hinder. De enorma avstånden inom landet ses som en svårighet samtidigt som landet haft stora problem med rasism på läktarna de senaste åren. Dessutom skippar Vladimir Putin att resa till Zürich, vilket antas försvåra röstvärvning på plats.

Spanien/Portugal ligger också bra till, men kan falla på att FIFA inte verkar så pigga på att två länder delar på arrangemanget. Inget problem anser kampanjledaren Miguel Angel Lopez som menar att de två länderna närmast är att betrakta som syskon. Kanske det, men två länder är det i vilket fall.

England vibbar många för och de kommer också med en stark delegation. Premiärminister Cameron backas upp av prins William och David Beckham. England har ju arenorna med sig, men antas lida av att engelska tidningar grävt fram uppgifter om oegentligheter inom FIFA. Att England tidigare arrangerat VM samt att landets liga håller högsta klass antas också försvåra möjligheterna, då FIFA har uttryckt en önskan om att "sprida" fotbollen. Vad nu detta innebär.

Den stora outsidern är Holland/Belgien och även de har alltså ett-land-policyn att kämpa emot. Kampanjgeneralen Ruud Gullit menar dock att deras VM skulle bli det grönaste någonsin. Detta beroende på de relativt små avstånden spelorterna emellan. Bra point i dessa tider kanske, men frågan är om det räcker...?

2022-turneringen kommer däremot inte att spelas i Europa. Detta beroende på att kandidaterna är:

Australien
Japan
Sydkorea
Qatar
USA

Tro det eller ej, men det lilla oljelandet Qatar gäller faktiskt som huvudfavorit i nuläget. Pengar är ju inget problem och arabernas bud backas dessutom upp av sådana finlirare som Josep Guardiola och Zinedine Zidane. Den senare menar att det efter att det 2010 varit Afrikas tur, 2022 är dags för Mellanöstern. FIFA verkar dock inte helnöjda med att 10 av 12 arenor ligger inom en radie av 30 kilometer.

Australien anses också ha bra chanser. Det välarrangerade OS:et i Sydney år 2000 visade att kängurulandet har kapaciteten att fixa stora evenemang. Ett problem med Australien är dock tidszonen, vilken skulle innebära luriga sändningstider för de europeiska Tv-bolagen (och det är en bra poäng).

Sydkorea och Japan brottas också dem med tidszonsproblematiken. Dessutom delade ju de två länderna på VM så sent som 2002. Om något av de klarar att ro hem turneringen skulle det vara mycket överraskande.

USA kan vara ett lockande alternativ för FIFA, då ett slutspel där sannolikt skulle vara gynnsamt ekonomiskt för världsorganisationen. Stora arenor genererar sannolikt också stora intäkter. Minus för amrisarna är att de arrangerade VM relativt nyligen samt att det är oklart hur positiva den amerikanska regeringen/staten är till budet. Precis som i fallet för ryssarna kan också de stora geografiska avstånden bli ett problem.

Well, imorgon vet vi... 



Apropå VM förresten: Galet att Sveriges damer för tredje gången i följd lottats mot såväl USA som Nordkorea i gruppspelet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0