Skuldfrågan

Inte oväntat rullar såpan om Frankrikes avgörande mål mot Irland vidare. Tydligen skall hela spektaklet diskuteras på högsta nivå i samband med VM-lottningen nästa vecka.
Vem är det då egentligen som är den största syndaren i frågan? Martin Hansson säger förstås en del. Näst intill katastrofalt (även om katastrof aldrig är ett bra ord i idrottssammanhang) att missa en så given handboll kan man tycka. Men som någon tidning (tror det var The Times) visade grafiskt, så var såväl Hansson som hans assisterande skymda och kunde alltså inte se handsen (däremot föregås handsen av en offside, men det är inte det vi diskuterar nu). Följaktligen kunde de inte heller blåsa för den. Att de kunde haft en annan position och därmed sett situationen bättre är en helt annan fråga.

Theirry Henry då? Ja, det är klart, säger folk. Han tar med handen och konsekvensen av detta blir att Frankrike når VM. Henry bad ju efteråt om ursäkt och sade att han till och med kunde tänka sig ett omspel, men vem kan egentligen förebrå honom för att han inte är ärlig i stridens hetta? VM-plats på spel för f... Vissa röster menar att han borde gjort en Mats Wilander och erkänt, men det är inte riktigt samma grej som att spela om en poäng i tennis som ni förstår...

...och dessutom: ska man strikt följa regelboken så gjorde inte ens Theirry Henry något fel. Reglerna säger ju att för att domaren skall blåsa så skall handsen vara avsiktlig. Synonymer till ordet avsiktlig kan exempelvis vara: överlagd, planerad, uppsåtlig, medveten. Det som sker är egentligen en ren reflex från Henrys sida. Bollen är på väg bort och en signal i Henrys hjärna säger: ta bollen med handen så den inte försvinner iväg! Planerat?, överlagt? avsiktligt? Ni inser ju att det hela blir löjligt och hade Hansson och co sett situationen så hade de självklart blåst av och varnat fransmannen.
Det som kvarstår är dock regeltolkningen som sådan. Det händer i princip aldrig att en spelare tar bollen med handen avsiktligt. Ändå är det just detta som skall bedömas (alltså avsikten).
Jag vill gå så långt som att påstå (även om det kan bli fruktansvärt hårt i vissa fall) att om tar bollen på handen i spelet fotboll så bör det vara frispark/straff. Det är enda möjligheten att komma ifrån tolkningssituationer.




Kommentarer
Postat av: Boo

OK - nu ser vi fram emot EM, för Sveriges del. Efter seedningen, Sverige i andra seedningsgrupp, blir det intressant inför kvallottningen i Polen i februari.

Drömlottningen: Kroatien, Sverige, Bulgarien,Makedonien, Lichtenstein, Färöarna.

Mardrömslottningen: Spanien, Sverige, Irland, Slovenien, Kazakstan, Azerbajdzjan.

2009-11-27 @ 09:18:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0