Febertopp...

Tony G får alltså gå från Hammarby med anledning av den prekära tabellsituationen. Kommande veckor får visa om det är rätt beslut att i stället sätta bajenlegenden Thom Åhlund vid rodret. Lite ironiskt blir det om man minns vad Hammarbys ledning sa när Gustavsson anställdes (han hade med nöd och näppe räddat kvar Degerfors i superettan två år i följd). "Vi har inte anställt Tony för det han har gjort, utan för det han kommer att göra".

Ni som är känsliga för otäcka bilder: Avstå från att kolla in bilden när Anderlechts polack Marcin Wasilewski bryter benet i matchen mot Standard Liege. Bara som en varning.

Det är otroligt roligt att Sverige för tillfället tycks få fram en rad unga spelare med stora framtidsutsikter, men visst är det också härligt när en 31-årig, tjänstledig idrottslärare, efter drygt 10 års harvande i mindre göteborgsklubbar, får chansen i stora IFK. Och tar den. Hannes Stiller bidrog till att sänka Elfsborg igår kväll och nu tycks flytten från Qviding bli permanent.

Vi har nu nått förstaplatsen på boklistan. Högst upp på podiet finns...

1. Nick Hornby - Fever Pitch

En väntad listetta, men vad ska man göra? Fever Pitch är en självbiografisk skildring som bygger på Hornbys erfarenheter som Arsenalsupporter under ett kvartssekel. Från att han för första gången får gå med sin far på Highbury 1968, fram till det tidiga nittiotalet då Premier League och de verkligt stora pengarna var på väg in i brittisk fotboll.
Hornby belyser naturligtvis en rad olika aspekter av fotbollen som sådan, men primärt är det förstås supporterperspektivet som är det centrala. Hur man som anhängare till en klubb helt enkelt inte har någon utväg (han använder vid ett tillfälle liknelsen att laget/klubben blir som en böld som inte går att operera bort). Fotbollen blir något som i stor utsträckning påverkar hans övriga liv (känns igen?).
Boken har självfallet en påtaglig arsenalsk prägel, Hornbys stora favoritspelare är Charlie George och Liam Brady, men utbytet är, vill jag påstå, minst lika stort även för oss som inte är Arsenalsupportrar. Hornby bjuder också på intressanta vinklar från de två stora läktartragedierna i den moderna engelska fotbollen (Heysel 1985 & Hillsborough 1989).
Fever Pitch handlar (precis som Hornbys andra böcker), förutom fotboll, väldigt mycket om hur det är att vara man. Ett ständigt aktuellt ämne kan man tänka. Jag tror (givetvis inte helt lätt att säga från min utsiktspunkt) faktiskt att man inte ens behöver vara intresserad av fotboll för att tycka om boken.
Slutord: Läs Fever Pitch omedelbart (och nej, det räcker inte att ha sett filmen från 1997 med bland andra Colin Firth och Ruth Gemmell) om ni inte har gjort det!

Ikväll ser jag Barcelona-Sporting Gijon. Zlatan ligadebuterar, men framförallt genrepar han inför Ungern på lördag. 22.00 på Tv4Sport. 


Kommentarer
Postat av: Joel W

Jag saknar verkligen "The Keeper of dreams" på listan!

2009-08-31 @ 20:46:54
Postat av: Pivote

The competition is murder...

2009-09-01 @ 21:25:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0