Skräll!

Det är inte bara glädjande, utan rent av rörande, att läsa att Rasmus Elm genom att förnya sitt kontrakt med Kalmar, sett till att de röda smålänningarna kan casha in ca 30 miljoner i övergångssumma från AZ. Hade Elm väntat till efter säsongen och gått som Bosman, så hade KFF fått nöja sig med utbildningsbidraget på ca 3.5 millar (och Elm hade samtidigt kunna få mer själv). Killen är inte bara en bra fotbollsspelare utan han verkar också ha både hjärnan och hjärtat på rätt ställe.

I gårdagens sportnytt berättade Svt om skrällottningen i CL (Barcelona mot Inter, Zlatan mot Mourinho, Eto'o mot Pep o.s.v. Båda lagen kommer troligen enkelt att gå vidare och matcherna i sig bli tämligen oviktiga, men det är det ju ingen som tänker på). Om vi försöker ha i alla fall lite fötroende för UEFA (och inte tror på rykten om uppvärmda lottningskulor som det talades om för något år sedan) så borde vi ju inse att det inte kan skrälla i en lottning. Eller är det så att att Platini & co har hittat ett sätt att påverka slumpen? (Notera att det här alltså handlar om UEFA och inte FIFA, vilka konsekvent fixar drömlottningar till VM:s värdnationer.)

Vi har nu nått till boklistans andraplats...

2. Gordon Jeffrey - Spela mot mål

En bok som jag ärvde av min far och som kom att bli min barndoms kanske mest älskade. Spela mot mål handlar om 15-årige Frank Ashton som i början av boken får chansen att spela final i skolcupen på favoritlaget Milbury Towns' hemmaarena. Efter ett mindre lyckat resultat tror han att chansen till en professionell karriär är borta. Utveclkingen blir dock en annan. Han får chansen att spela med MIlbury Towns juniorlag och tar så småningom också en plats i det engelska pojklandslaget. Det stora målet är dock att till slut få springa ut på plan som A-lagsspelare i Town.
Town, som ligger i den engelska fjärdedivisionen har en lokalrival, nämligen Milbury Rovers. Rovers är å sin sida ett av landets bästa lag.
Även om boken alltså utspelar sig i en fiktiv miljö så förekommer också verkliga lag i serierna. Bland annat Bradford, Crewe och Halifax hör till dem som Town tampas med.
Naturligtvis är storyn bra, men Spela mot mål introducerade mig framförallt till den engelska fotbollen och dess givna koppling till arbetarkulturen (Milbury ligger vid en kanal och ett stort skeppsvarv finns i staden). Jag har försökt lista ut vilken verklig stad som står modell för romanens Milbury. Min teori är att det antingen handlar om Ipswich (som ju också heter Town, omslagets tröjor påminner också dem om Ipswichs) eller Bristol (Kanalstad, samt att de har två lag i ligasystemet).
Summa summarum: Också detta en underbar bok om fotboll.

Till sist: Under gårdagens introduktionsföreläsning i idrottspsykologi förekom ett visst mått av frågesport. Något som fick föreläsaren att fråga om undertecknad har drag av autism (jag kände till att Sveriges senaste förlust mot England inträffade 1968). Bra eller dålig start på kursen???


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0