Årtiondets lag!

Först har det varit intensiva studieveckor, sedan har ledighet prioriterats, men nu är det åter dags för ett blogginlägg. Utan att det uppmärksammas speciellt mycket så går ju faktiskt decenniet mot sitt slut och vad passar då bättre än att utse årtiondets lag i fotbollsvärlden?
Kriteriet för att kvalificera sig är att spelaren ska ha varit aktiv under hela decenniet. Avfällingar som Zinedine Zidane och Oliver Kahn kommer alltså inte att beaktas. Inte heller nyare bekantskaper som Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo kan komma på tal.

Så här ser det ut:

Målvakt: Gianluigi Buffon, Italien, Parma/Juventus.
Buffon går en hård kamp med Iker Casillas och Edwin Van Der Sar om målvaktsplatsen. De tre har dominerat årtiondet och man får helt enkelt gå på meriter här. Världsmästartiteln från 2006 gör jobbet för italienaren.

Vänsterback: Ashley Cole, England, Arsenal/Chelsea.
Verkligen inte min favoritspelare, men vad ska man göra? Den genomgående bästa vänsterbacken under den berörda tidsperioden utan tvekan.

Mittback 1: John Terry, England, Chelsea.
En klippa i Chelsea redan pre-Roman. Blir kapten i laget.

Mittback 2: Fabio Cannavaro, Italien, Parma/Inter/Juventus/Real Madrid.
Ett självklart val. Leder Italien in i ännu ett årtionde.

Högerback: Javier Zanetti, Argentina, Inter.
Den fasta punkten i ett Inter som varit med om det mesta de senaste tio åren.

Mittfältare 1: Xavi Hernandez, Spanien, Barcelona.
Världens bäste passningsspelare ingår givetvis i laget.

Mittfältare 2: Andrea Pirlo, Italien, Inter/Reggina/Brescia/Milan.
Omskolad från dribblig ytter/forward till fenomenal pace-setter och mittfältsgeneral. Ett enkelt val.

Off mittfältare: Ronaldinho, Brasilien, Gremio/Paris-SG/Barcelona/Milan.
Slog igenom i Copa America 1999, men visst är det 00-talet som varit hans decennium. Ja, lite down de senaste säsongerna, men de stående ovationerna på Santiago Bernabeu 2005 är ett av de mest bestående minnena från de senaste tio åren. Ett fenomen.

Anfallare 1: Theirry Henry, Frankrike, Arsenal/Barcelona. Det finns förstås även plats för den elegante fransmannen. Fotbollsvärldens vackraste löpsteg?

Anfallare 2: Francesco Totti, Italien, Roma. Prinsen av Rom. Lirare, passningsgeni och guldskovinnare.

Anfallare 3: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, Malmö FF/Ajax/Juventus/Inter/Barcelona.
Zlatan gjorde faktiskt allsvensk debut för MFF redan hösten 1999 (då klubben som bekant degraderades), men det är förstås det nuvarande decenniet som är Zlatans som såväl spelare som mediefenomen. Ett unikum.

Hur skulle det funka i praktiken då? Pirlo och Xavi skulle nog vara intresserade att komma ner i samma ytor, men båda är tillräckligt skickliga för att lösa det problemet. Henry skulle få droppa ut lite till vänster, samtidigt som Ronaldinho finns något till höger på mitten. Zanetti kommer att se till att kanten clearas så att brassen kommer få rätt så mycket möjlighet att röra sig. Zlatan och Totti känns förstås som ett ganska avigt forwardspar, men jag tror nog att det skulle kunna fungera.


Fredrik Modin i OS-truppen? Och bara 12 forwards? Bengt-Åke vet uppenbarligen något som inte jag vet...


Goa gubbar?

Henrik Larsson presenterad som ny tränare i Landskrona. Någon mer än jag som tror att det kommer höja mediaintresset inför Bois premiärmatch mot Degerfors lite grann?

Degerfors som idag gjort klart med Andreas Ljunggren-Eriksson från Enköping. Offensiv mittfältare/forward som gjorde 9 mål på 16 matcher för nedflyttade ESK (tror inte han var med på Enavallen i somras, dock). Offensivt ser det ok ut nu. Vi får väl se om man lyckas få loss den unge mittbacken Jonas Olsson från Carlstad United oxå. Hänger nog lite på hur det går med Mario Simunovics övergång till Doncaster. Engelsmännen är, föga förvånade, inte så sugna på att betala pengar för en kontraktslös spelare, men DIF ska ha rätt till det så kallade utbildningsbidraget och det är i de förhandlingarna man nu befinner sig. Den som lever får se.

Och så landslaget då. Vintertruppen innehåller förstås mestadels unga spelare som skall miljötränas. Roligt med Häckenduon Tom Söderberg och Mathias Ranegie förresten.
Hamrén säger att han i ledningen vill ha stöd av folk som spelat på högsta nivå och det kan kanske vara en riktig tanke (just detta ansåg ju många vara ett problem för Lars-Tommy).
Marcus Allbäck får alltså förtroende permanent som "Player manager" eller något liknande. Jag tycker att Allbäck verkar vara en genomsympatisk person (en go' gubbe säger de visst där nere i väst), men frågan är om han inte är lite för nära spelarna alltjämt? Tidigare rumspolaren Anders Svensson är ju exempelvis kvar i truppen...
Däremot är jag odelat positiv till valet av Lasse Eriksson som målvaktstränare. Jag tror att både erfarenhet och goda värderingar (även utanför målvaktssfären) finns där.


Snö

Imponerande av ett skadedrabbat Everton att kriga till sig 3-3 på Stamford Bridge mot serieledande Chelsea. Trots ett kompakt spelövertag för hemmalaget så visade Everton att man genom mycket hjärta och utnyttjande av fasta situationer ändå kan lyckas få med sig poäng. Såg ni förresten Petr Cechs reaktion efter Evertons 3-3-kvittering? Plötsligt så var tvåmålsskytten Didier Drogba inte värd lika mycket längre...

Chelsea är förresten en av alla de klubbar som kopplas ihop med Ajaxanfallaren Luis Suarez inför januarifönstret (ja, Chelsea skulle ju egentligen inte få värva då, men...). Ni som inte har sett uruguayanen i aktion ännu: Se till och gör det! Helt klart en av den internationella fotbollens allra mest spännande spelare. En litet smakprov ges här.

Det blir inte lättare för Erik Edman att ta tillbaka vänsterbacksplatsen i Wigan när rivalen Maynor Figueroa gör mål från 57 meter! Känns inte så vågat att tippa att Edman snart spelar i Danmark.

En fråga: Om nu masstarter i längdåkning är så fantastiskt härliga, varför kör man de då aldrig i världscupen? Dagens 10 och 15-kilometerslopp i Davos gav i alla fall positiva svenska besked inför OS. Både Kalla och Hellner på pallen.

...och nu faller snön i Solna. Skidpremiär i Ursvik snart? Well, hoppas kan man ju alltid göra...




A day in the life

Idag satte självaste kronsessan Victoria spaden i marken, och byggandet av den nya nationalarenan vid Solna station är därmed igång. Blir nog en löprunda dit ner i afton för att kolla att allt ser okej ut.
Problemet för Svff är ju dock att man alltjämt saknar hyresgäst. Har ingen aning om hur det ser ut ekonomiskt, men AIK:are som vill vara kvar på Råsunda lever nog kvar i ett alltför romantiskt skimmer. Råsunda Fotbollsstadion invigdes 1937 och är en grå koloss, tydigt inspirerad av engelska arenor från samma tid (och tidigare...). Den "moderne" fotbollsbesökaren (eller snarare den typ av besökare klubbarna vill locka tills sig) kräver bättre faciliteter än vad dagens Råsunda kan erbjuda.
Sedan kan man förstås tycka att det är jävligt tråkigt att finalarenan från VM 1958 skall rivas och i stället ge plats för bostäder, men så är nu tiderna...

Swedbank sopar in en dryg miljard i bygget och då vill man ju förstås vara med och synas i arenanamnet. Känns ju tråkigt och opersonligt med storbankens namn i vart och vartannat arenanamn i landet, men det är väl ett pris vi får betala för nya moderna arenor antar jag.

Och så något helt annat: Följande celebriteter har jag sett den senaste veckan: Prins Carl Philip, sexualupplysaren Olle Waller och komikern (?) Sean Banan. På tre helt olika platser får jag tillägga...



Lotteri...

Teknikstrul och ett pressat schema har hållit mig borta från bloggen ett tag, men nu måste jag droppa in några rader inför fredagkvällens VM-lottning.

1. Räkna med att värdarna Sydafrika får en hyfsat behaglig lottning. Jag gissar att det blir Honduras, Paraguay och Schweiz som blir hemmanationens gruppmotståndare.

2. Vice världsmästarna Frankrike är andraseedade, vilket innebär att den gruppen som grodätarna lottas in i troligen kommer att brandas som "dödens".

3. Svt24 sänder spektaklet 18:30. Det är bara en timmes programtid som gäller, så kanske kan man för en gångs skull slippa allt annat bogus som brukar höra denna typ av evenemang till.


RSS 2.0