Usual suspect...

Utvecklingen av eftermiddagens skiathlonlopp var delvis oväntad (glidet på Rickardssons klassiska skidor...), men utgången var förstås högst väntad. I denna tävlingsform är en Petter Northug i toppslag närmast oemotståndlig och det är klart att baggen inför den extatiska publiken i Kollen tog sig fram i rättan tid och bärgade en säker triumf före ryssduon Vylegzhanin och Chernousov. Ryssarna ser förresten fortsatt otäckt farliga ut inför den, enligt mig, enda verkligt legitima masstarten, nämligen stafetten.

Apropå masstarter: Jürg Capol, en av höjdarna inom det internationella skidförundet medverkade ju i vinterstudion i samband med världscuppremiären i Gällivare. Schweizaren hävdade då att FIS strävar efter att ha en balans mellan individuella och gemensamma starter. Capols begåvning är sannolikt lagd åt det humanistiska, då han kan tala fyra språk samtidigt (en salig blandning av schweizertyska, franska, norska och hemmagjord engelska, vilken i praktiken blir tämligen obegiplig). Det verkar sämre beställt med de matematiska kunskaperna. I VM avgörs ju fem av sex tävlingar med gemensam start...

Inga riktiga stormatcher idag (nej, ligacupfinalen mellan Arsenal och Birmingham räknas inte in i kategorin), men skall jag rekommendera något så säger jag toppmatchen Lille-Lyon i afton på TV10. Lyon, som verkar ha varvat upp ordentligt (stark insats mot Real M i veckan), gjorde ju hela 4-0 på Nancy förra helgen och är definitivt med i snacket. Det fjärde målet i den matchen kan förresten, även om det är något av en Jofaträff, ses ett par gånger om...

Imorgon kväll smäller det dock på riktigt: Milan-Napoli!

Upp som en sol...

Nu dags för damernas skidbytarlopp och kanske, kanske möjlighet till nya svenska medaljer. Charlotte Kalla gav ju ett fint intyck under sprinten så formen verkar finnas där i alla fall. Ett kraftprov blir det i de tunga Holmenkollenspåren, men frågan är om VM-löparna matchar 48-åriga skånskan Carina Hammarstrand när det kommer till hårdhet? Hammarstrand inledde igår med att köra kortvasan och fortsätter idag med tjejvasan. Sedan åker hon öppet spår i morgon och på måndag, halvvasan på tisdag, skate- och stafettvasan på fredag, blåbärsloppet nästa lördag och slutligen riktiga vasaloppet nästa söndag...

Gillar förresten verkligen snacken med Per Elofsson och Thomas Alsgaard inför loppen i VM. Två stora idrottsmän och två härliga personligheter.

I dagens 'vad hände egentligen med?' tänkte jag kort behandla Andy Van der Meyde. Holländaren breakade ju i det tidiga 2000-talets Ajax och han var ju som ni kanske minns med och skickade ut Sverige ur Portugal-EM 2004. Karriären gick ju sedan vidare till Inter och Everton, men höjderna från Ajaxtiden nådde den begåvade mittfältaren aldrig igen. I Everton blev det bara 12 matcher på fyra år och till slut blev förhållandet till managern David Moyes ohållbart och Van der Meyde lämnade klubben 2009. Transfermarkts diagram nedan över utvecklingen av Van der Meydes marknadsvärde säger det mesta egentligen. Nu meddelar han att karriären är över: -Jag slutar. Jag behöver inte ge någon intervju.






Formtopp

Dagens bästa: Att se reprisen av gårdagens sprintfinal med NRK:s kommentatorer. TV blir inte mycket bättre än så...

Inspirerad av framgången i Kollen tog jag en kvällstur i Ursvik igår och det gick riktigt bra faktiskt. Bra armar, bra ben, bra hjärta, bra lungor & bra skidor=Ett bra skidpass. Misstänker att Marcus Hellner kände något liknande igår kväll...

Att formen (min alltså) är god fick jag ånyo besked om under eftermiddagens löppass på gymmet. Cooper på 10.03 på löpbandet...Håkan Mild, eat my shorts (nåja, kanske inte ändå...)!

Intressant också med AIK Fotbolls arenagrupps utspel om att Stockholmsarenan är det bästa alternativet för Gnaget kommande säsonger. Blir spännande att följa supporterreaktionerna på detta besked. Lade ju fram min uppsats i ämnet (om någon till äventyrs skulle vara sugen på att läsa så går det förstås att ordna) i januari och kunde utifrån denna konstatera att åsikterna om eventuellt spel på söder (till och med söder om söder för att vara korrekt) varierar kraftigt...

VM...

Första rundan av CL-åttondelarna är in the bag och egentligen är det väl bara våra danska vänner i FC Köpenhamn som vi helt kan avfärda när avancemang till kvartarna skall diskuteras. Annars kan man väl säga att det ser bra ut för England samtidigt som det ser dåligt ut för Italien (samtliga italienska lag alltså besegrade på hemmaplan). Känns förresten kul att man spritt ut liret över veckorna, så att man får möjlighet att se fler fighter.

Angelica Bengtsson alltså...Vad skall det bli av den tjejen egentligen?

Damernas sprintkval på g nu och därmed är också skid-VM igång på riktigt. Äntligen!


VM-Tips

Bara tre dagar (två om man räknar kvalificeringsloppen för blåbären på onsdag) kvar nu till skid-VM inleds och i år avgörs ju mästerskapet på den mest heliga skidmark som finnes, nämligen Holmenkollen norr om Oslo. Hjemmebane för baggarna alltså, så räkna med närmast otäck norsk nationalpatriotism när fenomenen Marit Björgen och Petter Northug beger sig ut i spåren för att bärga hem de förväntade guldmedaljerna. Men, hur blir det då? Kommer de att kunna leverera i den omfattning som fosterlandet kräver? Det är detta jag skall reda ut i föreliggande tips. Så här kommer det att gå:


Torsdag 24/2


Sprint damer (f):

1. Ariana Follis, Italien
2. Kikkan Randall, USA
3. Marit Björgen, Norge

Detta är Björgens sämsta guldchans (hon är likafullt favorit) och jag tror faktiskt att hon får nöja sig med en bronsblecka på sprinten. Speciellt upplopp i Kollen som bör passa regerande världsmästarinnan Follis väl. Svenskorna (närmast Hanna Falk, Charlotte Kalla & Ida Ingemarsdotter) bör kunna vara med och hugga också. Den mest ovissa damdistansen.

Sprint herrar (f):

1. Ola Vigen Hattestad, Norge
2. Anders Gloersen, Norge
3. Emil Jönsson, Sverige

Ovisst även här förstås, men min känsla är att norrmännen blir ytterst besvärliga att tas med. Emil Jönsson har hittills inte fått till det i mästerskap, men den här gången tror jag att han får med sig en medalj, även om det inte blir av ädlaste valör. Samtliga svenskar (utöver Jönsson så kör Marcus Hellner, Jesper Modin & Mats Larsson) har förresten god finalchans


Lördag 26/2


Skiathlon/Double Pursuit/Jaktstart/15 KM med skidbyte/Vad ni själva vill kalla det, damer. Gemensam start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Justina Kowalczyk, Polen
3. Therese Johaug, Norge

Det kommer säkerligen spricka upp redan på den klassiska delen, där vi kan förvänta oss att framförallt Kowalczyk och Saarinen kommer att gå hårt. Nyckeln för svenskhoppen, Kalla & Haag, är förstås att kunna hänga i något sånär under denna forcering, men jag tror, tyvärr, att det blir en övermäktig uppgift. Ingen kommer att vara i närheten av hota Björgen på denna distans.


Söndag 27/2


Skiathlon/Double Pursuit/Jaktstart/30 KM med skidbyte/Vad ni själva vill kalla det, herrar. Gemensam start:

1. Petter Northug, Norge
2. Dario Cologna, Schweiz
3. Matti Heikkinen, Finland

Det är tuffa banor i Kollen, vilket förhoppningsvis verkar utslagsgivande på masstarterna, men i detta lopp tror jag ingen kommer att klara av att gå ifrån. Räkna dock med att ryssarna Legkov och Vylegzhanin kommer att satsa hårt för att spräcka fältet. Och räkna med att flera av svenskarna kommer finnas med långt framme. Och räkna inte bort tyskarna som, trots en kass sässe, brukar gilla den här tävlingsformen. Och så fransmännen då. Och kanske italienarna. Och...ja, ni fattar. 30 man har chans att nå pallen, 1 gutt från Meråker, Tröndelag kommer att vinna.


Måndag 28/2

10 KM (k) damer. Individuell start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Justina Kowalczyk, Polen
3. Aino-Kaisa Saarinen, Finland

Möjligen så kan Therese Johaug eller Marianna Longa utmana Aikku om bronset, förutsatt att finskan har en off-dag. Inga andra åkare har medaljchans.


Tisdag 1/3


15 KM (k) herrar. Individuell start:


1. Lukas Bauer, Tjeckien
2. Dario Cologna, Schweiz
3. Daniel Rickardsson, Sverige

En av mästerskapets godbitar enligt mig. Hoppas att det blir rättvisa förhållanden (och inte som i Liberec 2009...) på denna enda intervallstart. Daniel Rickardsson övertygade storligen i genrepet i Drammen, men till det här loppet kommer alla att vara spetsade till max till skillnad från i lördags. Räkna inte heller bort den estniske räven Andrus Veerpalu som brukar kunna svinga med trollspöt när det vankas mästerskap. Givetvis finns det goda norska möjligheter också här...


Onsdag 2/3

Sprintstafett damer (k):

1. Norge (Falla/Björgen)
2. Finland (Saarinen/Lähtenmäki)
3. Slovenien (Fabjan/Majdic)

VM:s minst upphetsande tävling. Går dessutom dagen före damernas riktiga stafett, vilket innebär att det är oklart vilka som verkligen kommer att gå.


Sprintstafett herrar (k):

1. Sverige (Jönsson/Modin)
2. Norge (Hattestad/Brandsdal)
3. Ryssland (Morilov/Kriukov)

Tror faktiskt Sverige vinner här, men det tipset grundar sig mest i att jag tror att Northug kommer att avstå denna distans.


Torsdag 3/3

Stafett 4x5 KM (k+f) damer:

1. Norge (Skofterud/Johaug/Steira/Björgen)
2. Finland (Niskanen/Saarinen/Lähtenmäki/Roponen)
3. Sverige (Ingemarsdotter/Haag/Rydqvist/Kalla)

Har känts som ett givet norskt guld, men varken Skofterud eller Steira gav något klockrent formbesked i Drammen. Ändå svårt att gå emot hemmafavoriterna. Det svenska laget känns, i och med Ingemarsdotters formpeak, faktiskt ganska solitt, men finskorna blir luriga, särskilt som de också har Muranen och Sarasoja att bolla med ifall någon av ovan nämnda skulle falla ifrån. Intressant att se också vilken sträcka Kowalczyk går för det polska laget. Går hon första så kommer sannolikt fältet att spricka av ordentligt, vilket kan påverka resten av loppet.


Fredag 4/3

Stafett 4x10 KM (k+f) herrar:

1. Ryssland (Volzhentsev/Legkov/Sedov/Vylegzhanin)
2. Norge (Rönning/Johnsrud-Sundby/Svendsen/Northug)
3. Sverige (Rickardsson/Olsson/Södergren/Hellner)

Misstänker att svaret på frågan Norge eller Sverige blir Ryssland. Klarar skidskytten Emil Hegle Svendsen av att leverera på tredjesträckan blir dock baggarna svårstoppade. Sverige kör sannolikt med samma uppställning som vann i Whistler, men osäkerheten kring såväl Johan Olssons som Anders Södergrens form gör att det är svårt att tro på svenskt guld i nuläget.


Lördag 5/3

30 KM (f) damer. Gemensam start:

1. Marit Björgen, Norge
2. Charlotte Kalla, Sverige
3. Marthe Kristoffersen, Norge

Sista damloppet och många åkare kommer att vara trötta i slutskedet av mästerskapet. Det tror jag kan öppna för Charlotte Kalla på pallen, förutsatt att Tärendötjejen själv klarar av det, sannolikt, hårda matchandet. Åker Björgen loppet vinner hon.



Söndag 6/3

50 KM (f) herrar. Gemensam start:

1. Petter Northug, Norge
2. Jean-Marc Gaillard, Frankrike
3. Giorgio Di Centa, Italien

Det tråkigaste med VM är att detta lopp inte går med individuell start. Det var ju i det här loppet Anders Södergren skulle få kröna sin karriär med att vinna ett individuellt VM-guld. Nu har förstås Södergren (förutsatt att formen anländer) vissa chanser ändå, men han är inte huvudfavorit på något sätt. Eftersom detta är VM:s sista lopp så kommer troligen många av toppnamnen att vara slitna och vi kan nog räkna med att flera av dem också stryker sig från detta lopp. Detta, i kombination med de tuffa banorna i Kollen (var där och körde förra vintern och kan intyga att uppförsbackarna verkligen går uppåt...), tror jag innebär att vi slipper den allra värsta formen av sällskapsresa. Men att bli av med Northug inför den chauvinistiska hemmapubliken? Nja...


Ok, då vet ni hur det går. Ovan med viss reservation för vallamissar och sjukdomar förstås...



P.S. Har ingen aning om hur det kommer att gå i backhoppning och i nordisk kombination. Vill ni veta det så får ni leta upp någon annan sida (alternativt titta på tävlingarna)...


When Saturday comes 2.0

FA-cupen är förstås aldrig mer FA-cupen än när conferencelaget Crawley Town får resa till Old Trafford och ta sig an Premier League-ledarna Manchester United. Har scoutat Crawley som hastigast och upptäckt att den mest kände spelaren som representerat West Sussex-klubben sannolikt är Wimbledons nittiotalsreserv Peter Fear. Då förstår ni nivån ungefär...

Genrep inför längd-VM idag i Drammen och Ida Ingemarsdotter visade med sin femteplats på 10k att hon absolut har i stafettlaget att göra. Ingemarsdotters sluggande och, när hon är i form, vägvinnande åkstil minner faktiskt en del om den stil som Thomas Wassberg hade. På herrsidan imponerade Daniel Rickardsson enormt (men är han i form för tidigt?), men de andra svenska insatserna känns oroväckande svaga. Frågan är om det är OS-laget rakt av som skall gå stafetten i Kollen?

Namn på husdjur är, som ni vet, ett ständigt aktuellt tema (bland annat behandlat i Solsidan härom veckan) och igår morse stötte jag på såväl Emilia (klassisk tax) som Tudor (diffus sunkgrå golvmopp) på min väg till tunnelbanan...

Tog förresten en härlig skridskotur på mälarisen i förmiddags. Bilder hade sannolikt erbjudits er läsare om det inte hade varit för att luren/kameran nu är inne på sin fjärde servicevecka (samma fel som den redan tidigare varit inlämnad för)...



Tema: Hyllning

Två av vår tids största har idag (vad vi vet, oberoende av varandras beslut) slutligen bestämt sig för att de respektive karriärerna är till ända. Det är egentligen inte i något av fallen förvånande då skadeproblemen som bekant varit ständigt närvarande på senare år. Likheterna mellan Peter Forsberg från Domsjö, Örnsköldsvik och Ronaldo Luiz Nazario de Lima från Bento Ribeiro, Rio de Janeiro är förresten flera:

-Båda slog igenom tidigt. Foppa tog sig som sjuttonåring in i Modos A-lag redan säsongen 1990/91 (fast han saknades i samlaralbumet, där årsbarnet Markus Näslund var med) och blev världsmästare med Tre Kronor redan 1992. Ronaldo var ju också bara sjutton då han som tandställningsprydd junis ingick i 1994-truppen och fick se Romario & co spela hem Brasiliens första VM-guld på 24 år i USA. Sedan for han till PSV Eindhoven och mer än fyllde ut den tröja som just Romario hade lämnat efter sig i den holländska storklubben. Vid 21 års ålder hade båda världen för sina fötter.

-Båda hade förmågan att kombinera extraordinär teknisk briljans med enastående fysisk kapacitet.

-Båda klarade av att resa sig när de var uträknade av de flesta. Foppa i samband med Sveriges guld i OS i Turin 2006 och Ronaldo vid Korea/Japan-VM 2002.

Inte lätt att välja i godispåsen när det kommer till sådana här fenomen, men jag väljer att länka dessa: Foppas kvittering till 5-5 i den famösa vändningen mot Finland 2003 (personligt minne: Jag följde matchen via en lumparkompis referat av radioreferatet. Våra befäl tog cirka fem minuter före nedsläpp beslutet om att vi skulle spola upp nån jävla minkabel. Båten som låg bredvid hade Viasat...) och Ronaldos mål mot AIK i cupvinnarcupen på Råsunda 1997 (personligt minne: Jag var där...).

Slutligen: Detta är långt ifrån det bästa inlägg som skrivits på bloggen, men det är, i linje med dagens datum, skrivet med kärlek...










Tema: Sågning

Jag måste säga att Inga-Britt Ahlenius sågning av Ban-Ki Moons ledarskap i gårdagskvällens Skavlan var en av de skönaste jag har hört på riktigt länge (och intressant att hon hänvisade till norska kollegan Mona Juul som, enligt Ahlenius, verkligen sågar generalsekreteraren). Man blir nästan frestad att läsa hennes rapport, faktiskt. In på Svt play och kika snarast om ni missade det igår.

Mindre än två veckor till skid-VM nu och en del oro bland svenska skidfans att det svenska vallateamet kan få problem med det presumtiva vårföret i Holmenkollen. Förhoppningsvis går det bättre än senast det var VM i Norge. Året var 1997, platsen Granåsen, Trondheim och Mathias Fredriksson var, tja, inte helt lyrisk över sina skidor på stafettens förstasträcka. Se här i detta episka klipp!

En annan gammal favoritsågning är Rafa Benitez (då i Valencia) recension av nyförvärvet Ricardo Oliveira: -Jag köpte en soffa, men fick en stol... Oliveira, som ju sedan kom att göra ett par bra säsonger i Spanien (främst i Real Betis), lirar förresten nuförtiden sin fotboll i arabemiratlaget Al Jazira...




Smack!

Såg endast delar av kvällens match mot Ukraina och kan med andra ord inte riktigt uttala mig om vilka som gjorde mest rätt och vilka som gjorde mest fel. Lyckades förstås missa Ibras nedbröstning, Elmanders pärla och Hamréns, likt en frikyrkopastor, utsträckta armar. Tror inte jag tar i om jag påstår att utan nämnda sekvens hade denna match varit utraderad ur medvetandet inom en vecka.

Och fotbollssändningar på Eurosport kan vara en prövning, men många skratt blir det i alla fall åt huvudkommentatorn Micke Bergvalls bisarra språkbehandling...

Mest uppmärksammat i dagarna annars: Kammarrättens dom om att idrottsföreningar som också är aktiebolag skall få stå för poliskostnaderna i samband med matcher. Ett hårt slag, inte minst för Stockholmsklubbarna, men det är egentligen svårt att argumentera för att samhället (ofta benämnt 'vi skattebetalare') skall stå för notan. AIK:s VD Annela Yderberg hävdade i gårdagens ABC-sändning att domen är beklaglig eftersom idrottsföreningsaktiebolagen (kan det verkligen heta så?) inte drivs i vinstsyfte (vilket förstås är paradoxalt, med tanke på att detta är själva idén med ett aktiebolag. I sak har hon dock rätt: Det är i stort sett omöjligt att göra pengar på idrott i Sverige), men det håller inte riktigt, tycker jag. Hursom: Fortsättning i frågan lär följa...



Fin linje...

Alpina VM sparkar igång i Garmisch med damernas Super-G-tävling och naturligtvis finns Anja Pärson bland de presumtiva medaljörerna. Det jag tycker är lite märkligt i alpint är faktumet att det är en ledare, inte någon neutral funktionär, som sätter banan. Under tiden då Anjas stora rival var kroatiskan Janica Kostelic så var det ju till och med de båda åkarnas fäder som turades om (ja, det var väl några andra ibland också) att sätta banorna...

Landskamp mot Cypern ikväll alltså, med ett relativt B-betonat svenskt lag. Frågan är dock om inte Johan Wiland (som står idag) på allvar kan börja utmana Andreas Isaksson om förstaspaden den här säsongen? Blir mycket intressant att följa Wiland i CL-åttondelarna mot Chelsea kommande veckor. Imorgon byter man då manskap, då det är fight mot antingen Rumänien eller Ukraina (vilka möts ikväll. Det är alltså frågan om en turnering i miniformat. Räknade ni ut det med ena lillfingret? Borde jag alltså ha förstått det redan i gårdagens inlägg? Svar: Ja).








Review

Haninge i lördags och Degerfors andra träningsmatch för året. 4-0 mot seriekonkurrenten Hammarby är givetvis glädjande siffror, men som vanligt när det handlar om försäsongsfighter: Svårvärderat...

Det mest intressanta med matchen var förstås trial-målvakten Simon Enqvist. Rent i protokollet är ju så bra det bara kan bli, men å vad svårt det är att göra en god bedömning på endast 90 minuters fotboll. Skönt att lagledningen har bättre underlag (och förhoppningsvis också är skickligare på att bedöma...)!

Lite osäker på hur nära lördagens Hammarbylag var det som söderbröderna kommer mönstra till seriestart, men oj vad svaga de grönvita var i omställningsspelet anfall-försvar. Mycket att jobba på där för Franzén & co, men tid finnes fortfarande som sagt. Och tänk vad mycket oförlöst talang det finns hos Sebastian Castro-Tello och Simon Helg...

Skid-SM avslutades ju igår med 10/15 klassiskt och i samband med detta så presenterades ju också truppen till Holmenkollen-VM. Mest uppmärksammat inte oväntat vilka som fick fringe-platserna. Tiio Söderhielm, Jens Eriksson och Teodor Petersson blev det på herrsidan och Sara Lindborg får chansen bland damerna trots mycket diffusa resultat under säsongen.

Landslagsläger på Cypern i veckan och Sverige skall ju spela två landskamper på två dagar. Den första mot värdnationen och den andra mot Rumänien eller Ukraina (när bestäms egentligen detta...?). Väldigt tråkigt att Albin Ekdal skadade sig i söndagens match mot Catania och därmed inte kan medverka...

Till sist: Jag är ju alldeles för ung för att ha fått uppleva Mario Kempes, men undrar ändå om inte Edinson Cavani är en variant av skyttekungen från 1978-VM i modern tappning? Rivig, snabb och med ett fantastiskt skott. Och så håret då förstås...

The game's gone mad

Sista värvardagen igår och den relativa nykterhet som ändå präglat vinterns transfermarknad kastades ut genom fönstret (sic!) då Liverpool först signade Andy Carroll från Newcastle för runt 350 millar och därefter släppte Fernando Torres till Chelsea för ytterligare 150 miljoner. Jag gillar förvisso det jag har sett av Carroll, men, men... Frågan är om han flyttar hem till Steven Gerrard med en gång (Carroll blev ju efter stök på stan dömd att under en tid bo hemma hos Newcastles lagkapten Kevin Nolan)?

Det svenska transferfönstret är som bekant öppet ett tag till och tur är väl det för Degerfors IF eftersom man är i behov av att rekrytera ytterligare en målvakt. 22-årige ålänningen Simon Enqvist provspelar i dagarna och måste, då han nyligen flyttat till Örebro på grund av studier, ses som ett hett spår i nuläget. Enqvist, med förflutet som reservkeeper i IFK Mariehamn, recenserar sig själv på följande sätt i dagens KarlskogaKuriren: 'Jag skulle inte säga att jag är värdelös på någonting'. Lovande eller...?

Erik Hamréns 34-manna-trupp till Cypernlägret ger väl en hint om vilka som är med i snacket inför vårens kvalmatcher. Notabelt att MFF:s Jimmy Durmaz är med, samtidigt som klubbkamraterna Guillermo Molins och Jiloan Hamad får stanna hemma.


RSS 2.0