Lasse Lager till Nigeria!

Dagens stora fotbollsnyhet från svensk horisont är förstås att Lars Lagerbäck blir ny förbundskapten i Nigeria. Helt galet spännande förstås, men är verkligen Lager killen att plocka in för en tremånadersoperation? Well, den som lever får se...

Jag vet inte hur många länder som håller på med curling och jag kan verkligen inte exakt redogöra för spelreglerna. Ändå måste det sägas: Att försvara ett OS-guld är inget annat än...stort. 

Damernas tremil ikväll körs tyvärr utan Anna Haag. Det är synd, för jag tror att Orsa-tjejen hade haft en god medaljchans. Nu blir det nog Kowalczyk, Saarinen och Björgen som gör upp om det. Kan Björgen (som jag tycker verkar vara en otroligt sympatisk person, även om det från norskt håll hävdas annat) verkligen ta sitt fjärde guld?

Femmil imorgon. Hade den gått med traditionell start skulle det vara helt magiskt. Nu kan det med tanke på formen hos svenskarna bli otroligt kul ändå, men varför, varför, varför masstart?

Äntligen!

Jag har varit i Oslo i några dagar och i takt med att de norska OL-medaljerna har ramlat in så har yran i vårat västra grannland nått allt större proportioner. Fram till att Sverige igår kväll, för första gången på 22 år i OS-sammanhang, segrade i längdstafetten alltså. En stafettseger i mästerskap är något jag personligen har åtrått sedan jag var mycket liten. Äntligen har dagen kommit!

Norge skyller på otur och dåliga skidor på Hjelmeseth (som alltså gick på ruggat, precis som Johan Olsson...), men faktum är att det ymniga snöfallet länge räddade kvar baggarna i matchen. Northugs forcering på sista var ju grym, men som LAG var Sverige överlägset.

Hockyen blev ju dock en besvikelse i och med förlusten mot Slovakien. Många klagar idag på att svenskarna var alltför ovilliga att ta skitgörat och gå på mål, men min uppfattning är att man bör spela med vad man har. Sverige har helt enkelt inte så många spelare av den typen på den här nivån. Hade ni exempelvis hellre velat se Per Ledin och Andreas Jämtin än Sedinarna?


Vitryssland anyone?

Det må vara hänt att Sverige inte vinner OS-hockeyn, men Vitryssland ikväll måste bara besegras! Det går ju inte att få bort ärren från 2002, men visst skulle en överkörning i afton lindra något lite? Tre vitryssar är kvar sedan den olycksaliga matchen i Salt Lake City. En av dem är målvakten Andrei Mezin...

Galet stort med Anjas brons förresten. Tjejen har så mycket tävlingshuvud att det inte är sant. Sex olympiska medaljer på nio starter!

Tydligen så ska det bli det ännu mer snö, och detta påverkar förstås den inhemska fotbollen. Exempelvis är Degerfors träningsmatch mot Carlstad United på söndag är i fara. Säsongspremiären känns just nu mycket avlägsen, men Allsvenskan skall enligt planen inledas den 16 mars. Vi får väl se hur det blir med det...


Ferry!

Alltsedan ett klockrent Sportnyttreportage för typ sju år sedan så har Björn Ferry varit en av mina absoluta idrottsfavoriter. Att han igår fick vinna OS-guld i jaktstart känns fantastiskt roligt och välförtjänt.

Det går bra nu kan man konstatera och visst kan flytet fortsätta. Ikväll är det Anja och Sprintar...

Hockeyn drar ju för svensk del igång inatt också (det börjar bli tufft med tiderna nu känner jag). Det ska bli mycket intressant att få se Sedinarna med Weinhandl igen. Och Foppa med Zäta. Och Bäckström med Alfredsson. Ja, ni fattar... 

Champions League hamnar ju lite i bakgrunden, men vi ska försöka styra en stream på någon av matcherna ikväll. Simultankapaciteten kommer alltså att testas till det yttersta...


Kalla!

Mitt ibland skidskyttejaktstarter, hockey och champions league så måste jag ju naturligtvis slänga in en hyllning till Charlotte Kalla. Tärendötjejen pallade ju favorittrycket på 10 fritt och bärgade den första svenska medaljen i Vancouver. Bilden när Kalla inser att hon faktiskt har vunnit kommer ju att bli en svensk idrottsklassiker.

...och vad nära medalj det var för Marcus Hellner. Satsningen höll tyvärr inte hela vägen, men Hellner har verkligen den närmast unika förmågan att ta ut sig maximalt. Nästan otäckt när han låg i målfållan flera minuter efter målgång.

Två saker jag har reagerat på under OS hittills:
1. Svenska truppens mössor. Flera personer bör ha haft möjlighet att säga stopp. Ingen har gjort det.
2. Magdalena Forsbergs oförmåga att stå still när hon ska berätta något från den mixade zonen. Nästan Robert Kronberg-varning på det faktiskt.

Du kan lita på teknikens under...

Börjar bli något spänd inför kvällens två fristilslopp. De yttre förhållanderna verkar ju vara helt bananas, så valet av rätt grejer kommer nog bli väldigt avgörande. Frankrike tycks ju ha lyckats med vallningen i både skidskytte och nordisk kombination så de blir nog grymt farliga i herrloppet. De troligen tungåkta banorna borde ju ändå gynna tekniker som Kalla och Hellner tycker man...

Zlatan bröt ju till slut sin måltorka i går kväll, men ändå fick Barca inkassera säsongens första ligatorsk mot ett hungrigt Atletico. Något som verkar vara på tapeten hos kommentatorerna på både fyran och Plus är att leta fram obskyr kuriosa a lá NHL. Igår fick man till exempel veta att Barcelona inte har vunnit på Vicente Calderon sedan 1984. När man har kommit dit som serieledare alltså. 

Lördagskvällens trevliga festligheter solkades något av att bankomaten på Kungsgatan valde att äta upp mitt kort. Dessutom ansåg sig banken ha full rätt att rycka de pengar som aldrig kom ut ifrån mitt konto. Kanske hade Nisse Hellberg fel när han sjöng om tillit till teknikens under?


OS-Tips

Inatt invigs vinterspelen, i vad jag förstår, ett regnigt och blåsigt Vancouver. Tydligen är det fara för såväl skicross/snowboard (brist på snö) och helgens alpina fartgrenar (hårt väder).

Känslan är som vanligt att media haussar de svenska medaljförhoppningrna in absurdum, men lite glitter skall det väl ändå kunna bli? Låt oss gå igenom de största svenskgrenarna för att få oss en bild av vad vi har att vänta oss.

Längdåkning: Massor med svensk medaljtradition förstås och det blev ju inte mindre än fem bläckor i Turin. Blir nog något sämre utdelning nu och jag tror på tre medaljer: Kalla på 10 fritt (silver), Jönsson/Hellner i sprintstafett (silver) samt damstafetten (brons). De svenska traditionella åkarna kommer bort i masstarterna och i herrstafetten tror jag att Sverige får ge sig i en medaljstrid som kommer att innehålla rekordmånga lag. Tror dessvärre också att Emil Jönsson, i strid med massor av norskar, blir utan medalj i den individuella sprinten.

Skidskytte: Också här blir det tre svenska medaljer och samtliga kommer Helena Jonsson att vara inblandad i. Tror att hon vinner guld på något av de längre loppen samt bärgar ett individuellt silver utöver det. I stafetten blir det en bronspeng. Flera av herråkarna är profiler (inte minst Björn Ferry, Sveriges skönaste idrottare alla kategorier), men några medaljer blir det inte.

Alpint: Sitter och kollar reprisen på Svt:s Anja Pärson-dokumentär (-det finns inga jeans som passar mina ben, men å andra sidan har de en funktion...) och får känslan av att Anja lyckas att sätta formen även till detta mästerskap. Tror att hon vinner kombinationen. I övrigt tror jag inte på några svenska medaljer utför, även om jag hoppas på André Myhrer - världscupåkaren som också lirar i After ski-bandet.

Ishockey: Att vinna OS-guld i lejonets egen kula skulle ju vara sjukt stort, men jag tror tyvärr inte att Tre Kronor kommer att räcka till den här gången. Damerna torskar bronsmatchen mot Finland.

Resterande grenar har jag begränsad pejl på, men drar till med att damcurlarna fixar ett brons.

Summan av kardemumman blir alltså två guld, tre silver och tre brons. En tillbakagång jämfört med 2006, men ändå en god utdelning om man blickar lite längre bak i tiden.

Ja, nu vet vi hur det kommer att gå. Kommer nog ändå att kolla lite bara för att vara på den säkra sidan...

Hann tyvärr inte se så mycket av Svt:s arkivfrossa förra helgen, men visst är dylika initiativ public service-TV on a high?

Sämst tvåa eller...?

Vi får väl skicka ett tack till vår blågule vän Andrey Shevchenko (Stavningen? Den är ju fan olika varje gång...) som lyckades dra in Sverige i en EM-kvalgrupp som, på förhand i alla fall, ser klart överkomlig ut. Minst en andraplats skall bara bärgas i en sån här grupp. Att sedan Anders Svensson kör med argumentet att Sverige spelade jämnt mot Holland för sex år sedan är väl lite sådär

Lite orolig blev jag dock ändå för Finland i söndags. Smet in på Skytteholm och kikade andra halvlek av Djurgården-GIF Sundsvall. Förutom att nye finske mttbacken Jani Lyyski (apropå stavning förresten..) såg bra ut så bjöd Daniel Sjölund på ett riktigt läckert lobbmål.

...och Ungern är väl inte det allra roligaste, men det blir ju ändå några sköna förbundskaptensmatcher. Erwin Koeman mot fosterlandet Holland och dessutom så ställs ju de två före detta AIK-tränarna Stuart Baxter och Erik Hamrén mot varandra.









Rapport från en snödriva

Årets första DIF-match på plats är avklarad i och med lördagseftermiddagens utflykt till Torvalla IP i Haninge. När det så stod 0-3 efter 23 minuters spel så var det inte bara minusgraderna som gjorde att man kände sig kall inombords. Det blev dock bättre och det ska faktiskt sägas att Hammarby visade upp en otrolig effektivitet i första. Några fler chanser än de som ledde till mål hade man knappt.

3-4-förlust blev det alltså i slutändan och det är förstås i stort sett omöjligt att veta hur man skall tolka det. Med positiva ögon: Degerfors spelade under stora delar av matchen jämnt med ett lag som föregående säsong befann sig två steg högre upp i seriepyramiden. Med mer negativa: Ånyo släpper man in många mål och Sebs målvaktsspel var allt annat än övertygande. Dessutom var söderlaget långt ifrån ordinarie. Jag tror dock ändå att de flesta rödvita ser lördagens match som ett rejält kliv framåt efter 0-6 förra helgen.

...och det var härligt att få se Johan Bertilsson spela fotboll igen. Ingen fantastiskt insats kanske, men två riktigt läckra, målgivande stick. Det första till Andreas Ljunggren-Erikssons premiärmål i DIF. Det andra till Samuelssons 3-4-reducering. Skönt att Samme också fick komma med i målprotokollet förresten.

Bridge over troubled water...

Imorgon skippar jag Merseysidederbyt för att i stället åka ut till Haninge och se Degerfors möta Bajen i säsongens andra träningsmatch. Känns förstås som en helt riktig prioritering.

Snart dags för längd-WC i Canmore också. Hoppas att de svenska åkarna känner sig bättre än vad jag kände mig under dagens eftermiddagstur. Riktigt segt gick det...

Är du fotbollsspelare i Premier League (och därutöver landslagskapten för England...) får du räkna med att ditt privatliv kommer att skärskådas och penetreras så djupt som bara är möjligt. John Terrys snedsteg har redan ljudligt uppmärksammats av publiken i både Burnley och Hull. Nu tycks också bindeln i landslaget ryka. Frågan är hur mycket affären påverkar Wayne Bridges möjligheter att komma med i VM-truppen i sommar? Det känns väl ändå som att han får ta den tyngsta smällen i hela soppan?

I ligan så kommer troligen United ta täten imorgon eftermiddag. Lämplig uppgift hemma mot jumbon Portsmouth. Dessutom går matchen på årsdagen av Münchenkatastrofen 1958, vilket säkert än mer bidrar till att Unitedspelarna vill göra rätt för sig. 

Blir det medaljregn?

Sports Illustrated tror att Sverige kommer att bärga 15 medaljer i Vancouver-OS (blir det verklighet så överträffas alltså rekordnoteringen från Turin, 14). Det tror inte jag, men vill ändå vänta med att leverera mitt tips till någon dag innan spelen börjar. Återkommer i frågan.

Längdåkarna generalrepar imorgon i Canmore (OS-banorna 1988 för övrigt). Formbesked från Anders Södergren, tack! Tror att att det krävs att han är i tämligen god form om stafettvinst skall vara ett rimligt mål.

EM-kvalet lottas på söndag och möjliga dröm/mardrömsgrupper listas av bland annat AB. Det viktiga är ju förstås vilka Sverige drar från första, tredje och möjligen fjärde seedningsgruppen. Alltså de som blir konkurrenter till avancemang. Vilka man får från de lägsta seedningsgrupperna är av underordnad betydelse. Får man exempelvis Azerbadzjan från svagaste poolen så kan det i sig vara en besvärlig bortamatch, men det gäller i så fall flera lag i gruppen. Skönt i alla fall att Danmark är i samma pool som Sverige den här gången...


DIF-DIF 6-0....

Resultat i tidiga träningsmatcher är ju inte av största vikt, men 0-6 i söndags mot det andra DIF känns väl sådär får man säga. Förhoppningsvis exponerades i alla fall brister som går att jobba med fram till säsongsstarten om drygt två månader. Kanske blir det något bättre redan i nästa träningsfight, vilken spelas mot seriekonkurrenten Hammarby på lördag.

...och förra säsongen inledddes faktiskt med 1-5 mot Carlstad United i första träningsmatchen. Sedan gick det ju som bekant bättre.

Rangers försprång i skotska PL får Celtic att agera. Förutom Robbie Keane, som lånas in från Spurs, så plockar man också Diomansy Kamara från Fulham. Att Fulham släpper Kamara är väl ett tecken på att man är rätt så nöjda med vad David Elm har presterat i sina inhopp på sistone?

Har nu plöjt igenom senaste Offside. Tidskriften firar ju tio år med återkoppling till ett gäng gamla reportage. Allra mest läsvärt var nog ändå Henrik Ysténs text om Åtvidaberg. Det är faktiskt helt makalöst att brukslaget lirar allsvenskt 2010.


RSS 2.0