Spanska sjukan

Ni minns kanske när dansken Ole Mörch skulle förvandla Trelleborgs brunkiga tjongare till finlirande pasningsekvilibrister? Om ni minns det så kommer ni kanske också ihåg hur det gick? Mörch lyckades inte sälja in sina idéer och Trelleborg hängdes av tidigt (var det 2001?). Det hjälpte inte att göra en hard reset med nygamle tränaren Alf Westerberg (vilket föranledde rubrikmakarna att växla från 'det ser mörkt ut' till 'Westerbergeffekt'), utan skånelaget åkte ur. En liknande transformation har Halmstads BK gett sig på inför denna sässe i och med anställningen av katalanen Josep Clotet Ruiz. Dessutom plockade man in ett gäng spanska lirare för att tillse att övergången till tiki-taca skulle bli så smooth som möjligt. Resultatet så här långt är nedslående. Blir det förlust i halvderbyt mot Helsingborg ikväll så är det sju pinnar upp till kvalplats för HBK. Förresten exakt det antalet poäng man hittills lyckats skrapa ihop. Halmstad, som näst efter IFK Göteborg, är det lag i årets allsvenska som varit i högsta serien längst.

Imorgon kliver då de svenska damerna in i VM-turneringen och för första gången någonsin ställs man mot Colombia.  Sverige repade ju med 2-0 i Göteborg mot Colombias latinamerikanska kusiner från Mexiko och känslan är väl att detta en match man bör vinna om avancemang från gruppspelet skall vara rimligt. Öppningsmatcher i VM har dock historiskt sett inte alls varit damlandslagets likör. På fem tidigare försök har endast en poäng bärgats. Detta mot Nigeria för fyra år sedan. Trendbrott imorgon förhoppningsvis...

Ännu saknas organisation och lirare, men till hösten har åter Manitobas huvudstad Winnipeg ett lag i NHL. Och visst känns det härligt att de även nu kommer att använda namnet Jets? Dessvärre är det för sent att hoppas på en återförening av förstalinan Tkachuk-Zhamnov-Selänne (de två förstnämnda har hängt upp rören), men man kan inte få allt. Var förresten nere i förrådet för en stund sedan och lyckades, i jakten på gummistövlar och flytväst, också gräva fram denna:


Fynd i förrådet!


Direct style

Om ni inte har insett det än så säger jag det nu: När fotbolls-VM avgörs i Brasilien 2014 så kommer förväntningarna på värdnationen att vara monstruöst stora (hur många miljoner dollar Nike kommer att mala ner i reklamfilmer med brassestjärnorna går nästan inte att föreställa sig). Världens bästa fotbollsnation bara måste bärga guldet på hemmaplan om tre år. Riktigt lika stort favorittryck vilar inte på Tysklands damer inför hemma-VM, men långt ifrån är det inte. Och tacka för det: Tyskland har ju fem raka EM-guld och två raka VM-guld i bagaget. Den enda turneringen på senare år som de inte vunnit är OS 2008, då Pia Sundhages USA knep guldmedaljerna. Med detta som utgångspunkt var det förstås av vikt att få en bra start och det blev också seger i premiären mot Kanada inför ett utsålt Olympiastadion i Berlin. Lite nerv i slutminuterna dock efter att Kanadas stjärna Sinclair frisparksreducerat tio minuter från slutet, men på det hela taget var matchen en uppvisning av de mycket direkt spelande tyskorna.

Lika direkt är inte alltid den superbegåvade babyfejan Giovani Dos Santos, men hans 4-2-mål mot USA i Gold Cup-finalen bar sannerligen artistens signum! Fotbollsgodis de luxe!

Efter att Degerfors åkt dit med 0-4 mot Falkenberg i onsdags (för övrigt första gången DIF blivit poänglösa mot halläningarna) så studsade man tillbaka och körde över Brage med hela 5-0 på Valla igår eftermiddag. Och eftersom superettan är en serie helt utan logik så behåller DIF serieledningen även efter kvällens match i Södertälje, då Qviding efter 13 segerlösa fighter mycket oväntat 1-0-besegrade Assyriska.

Upside down

Avståndet till elefanterna Barcelona och Real Madrid är givetvis enormt, men solkustens stolthet (?) Malaga CF gör i alla fall en rejäl satsning under Qatarägaren Shejk Abdallah Ben Nasser Al-Thani. Nu rapporteras det att 50-faldige landslagsmannen Joaquin ansluter från Valencia för ett antal miljoner euro. Tidigare i sommar har ju också Ruud Van Nistelrooy, Joris Mathijsen och Jeremy Toulalan kritat på för andalusierna och dessutom har man lyckats knyta den argentinske talangen Diego Buonanotte till sig. Lägg till detta att bland annat Martin Demichelis, Enzo Maresca och Julio Baptista signade i vintras och ni har en hel tunna med begåvning att ösa ur. Mannen som skall skapa en enhet av det hela är förresten den väldressade chilenaren Manuel Pellegrini som vi känner igen från Villarreal och Real Madrid.

Något har hänt med Svt Texts sportsidor. Normalt är ju detta en stabil och pålitlig informationskälla (benämningen 'tattarinternet' har tidigare känts såväl inkorrekt som missvisande), men på senare tid tycker jag nästan att det har varit mer fel än rätt. Visst kan man köpa ett och annat syftningsfel i stridens hetta och att rubrikerna ofta är simplistiska ('Luleå straffade Brynäs'...), men någonstans måste det finnas en lägstanivå både språkligt och innehållsmässigt och denna har man, enligt min mening, inte regelbundet lyckats nå på sistone.

I rätt så kraftig uppförsbacke befinner sig också Saab. Det är knappast Petters Det går bra nu som liras i sytyrelserummet för pengar rullar inte alls in som de ska för den svenska biltillverkaren. Tusentals medarbetare har blivt utan paycheck i midsommar och frågan är om lösningen på problemet är att släppa in den omdiskuterade ryske oligarken Vladimir Antonov som delägare? Fortsättning följer med säkerhet.

Det allra säkraste tecknet på att världen är i oordning är dock ändå när ett Tom Prahl-coachat lag släpper in sju (7!) mål i en allsvensk match...


To be continued

Stort drama två kvällar i rad i U21-EM, då semifinalplatserna skulle fördelas. I lördags chockades ju Danmark av Island, vilket innebar att Vitryssland kunde ta sig vidare trots 0-3-torsk mot Schweiz. Vitryssland, Island och Danmark slutade förresten alla på tre poäng och med målskillnaden 3-5. Jämnt värre med andra ord.

I den andra gruppen stod avancemanget igår kväll mellan England och Tjeckien och när Danny Welbeck kastade sig fram och nickade in Daniel Sturridges cross med kvarten kvar så såg Stuart Pearce mannar ut att vara på väg mot semi. Tjeckerna vände dock genom sena mål av inhopparna Jan Chramosta och Tomas Pekhart och får därmed det tvivelaktiga nöjet att gå upp mot de imponerande schweizarna på onsdag. Spanien cruisade samtidigt enkelt fram till gruppsegern via 3-0 mot Ukraina och möter därmed Vitryssland i sin semifinal. Elimineringen av engelsmännen tvingar förresten fram en inofficiell bronsmatch (precis som i stora EM lirar man inte om bronsbleckan) innan finalen på söndag. Detta på grund av att de tre återstående europeiska OS-platserna skall fördelas. Eftersom OS nästa år som bekant arrangeras i London så är England, i egenskap av värdnation, redan kvalificerat.

Blev dessvärre förhindrad att se El derbi i mellersta fyran i lördags, men av de rapporterna jag tagit del av så tycks det som att Skås 2-0-seger var i sin ordning. Kul för de gulgröna att få vinna mot ärkerivalerna Ekerö. Enligt uppgift så har detta inte skett i seriesammanhang sedan 1986 eller något liknande så det kanske var på tiden ändå. Trots förlusten så behåller EIK serieledningen och möjlighet att försvara denna ges på onsdag, då numera Robert Laul-lösa (tror jag iaf) Vasasällskapet kommer till Träkan.

Serieledning var det ja. Även Degerfors IF befinner sig ju i denna position efter att Brommapojkarna 1-0-besegrats på Valla i lördags. Visst ser det lovande ut för DIF så här långt, men som vi alla vet kan det vända fort. Nästa svåra hinder är Falkenberg borta på onsdag. Dessutom riskerar Degen att tappa såväl duktige mittbacken Christoffer Wiktorsson (utgående kontrakt) som speedige wingern Christophe Lallet under sommarfönstret.

Sommar sommar sommar

Av förklarliga skäl så ges årets U21 betydligt mindre utrymme i svensk media jämfört med turneringen på hemmaplan för två år sedan, men, Viasat har ändå varit pigga och sytt in det hela så de flesta fighterna kan avnjutas på TV10. För det är ju faktiskt så att ett gäng av kontinentens kommande storspelare medverkar. En kille ni bör lägga på minnet är den lille schweizaren Xherdan Shaqiri (redan A-landslagsman) som för närvarande gör vulkanaska av Islands försvar.

I eftermiddags presenterades årets sommarpratare och många intressanta namn finns med på listan. Både Håkan Juholt och Carl Bildt kommer exempelvis att figurera och från en idrottslig horisont kan bland annat Patrik Sjöberg, Sven Nylander och Henrik Larsson (som borde ha massor av intressanta saker att berätta, men min spontana känsla är ändå att det blir svintråkigt) nämnas. Inleder det hela gör förresten veteranen Mark Levengood (som medverkar för femte gången) den 26 juni och jag skrattade till lite grann när Levengood i Rapports intervju refererade sitt sommarpratande som ett 'harvande'. Stänger butiken gör ingen mindre än Leif GW Persson den 21 augusti.




Den som väntar på något gott...

Tack vare mål från Pablo Gonzalez och Marco Rigoni så kunde Novara igår 2-0-besegra Padova i den andra playoffmatchen till Serie A. Eftersom den första matchen slutade mållös så innebär detta att Novara för första gången på 55 år (när man åkte ur 1955/56 hade man för övrigt smålänningen Ivar Eidefjäll i laget. Tveklöst ett av de mer anonyma svenska utlandsproffsen) lirar i Serie A till hösten. Till skillnad från promotionkollegorna Atalanta och Siena verkar man också kunna undvika att bli indragna i den senaste matchriggningshärvan. Vill ni förresten ha italienska synonymer på begreppet 'riggad match' så föreslår jag Offsides EM-special från 2004 (nr 4?), där italienska journalister (naturligtvis konspirationsteoretiska till tusen inför och efter Sverige-Danmark) staplar upp mängder av sköna glosor på området...

Såg för en stund sedan en repris av Svt:s morgonprogram och ramlade in i Mats Nyström-intervju med en kvinna som jag tror var generalsekreterare i advokatsamfundet. Temat var den senaste tidens mediadrev mot kungen och intresserade mig egentligen ytterst lite, men jag gillade att se att den ofta ganska mellanmjölkige Nyström visade upp en rapphet och aggressivitet i frågorna som man inte så ofta ser från honom (kanske också för att jag inte följer Gomorron eller vad det heter så slaviskt).

Något som sportredaktionerna uppmärksammat mycket är Carolina Klüfts årsdebut i Hässleholm, men jag måste säga att den tidigare Europa- världs- och olympiska mästarinnan i sjukamp känns superljummen och ointressant för närvarande. Kanske byter jag fot om hon börjar hoppa längder upp mot sju meter...?

Har varit sjuk i helgen, vilket innebär att öldrickning i solen har fått bytas ut mot varmt vatten och honung inne i det fort som är min lägenhet. Mitt sängliggande tillstånd har av förklarliga skäl också lett till att jag konumerat en del TV de gångna dagarna och igår såg jag bland annat dokumentären 'Lennon och New York' på Svt, vilken handlar om John Lennons tid i USA från 1971 fram till hans död 1980. Yoko Ono och Elton John hör till de som berättar minnesbilder från den aktuella tiden (en hel del material med Lennon själv finns också med). Intressant att följa ex-beatlen från hans depraverade leverne i Hollywood till hans tid som hemmapappa (då han bland annat satsade på att bli grym på att baka bröd) med sonen Sean. Rekommenderas.

All cred till Erik

Ja, så uttryckte i alla fall Emir Bajrami det till Tv4 direkt efter 5-0 mot Finland, men jag misstänker att kvällstidningarna kommer hitta ytterligare en nyckelfigur till att det östra broderlandet kunde besegras...

Hamrén skall dock prisas efter att det svenska laget bjudit på ett offensivt försvarsspel av mycket god kvalité. Inte minst 3-0-målet var ju en direkt konsekvens av ett aggressivt presspel. Skönt att se!

...men det är förstås svårt att komma förbi Zlatan Ibrahimovic en sådan här kväll. Malmöpågens tre mål betyder förresten att han passerar såväl Tomas Brolin som Agne Simonsson i antalet landslagsmål. Ibra är nu uppe på en åttondeplats på listan med sina 28 baljor. Möjlighet till vidare avancemang finns till hösten, då Martin Dahlin (29), Marcus Allbäck (30), Kennet Andersson (31) och Gunnar Gren (32) samtliga är inom räckhåll. Upp till topptrion Sven Rydell (49), Gunnar Nordahl (43) och Henrik Larsson (37) är det dock alltjämt en bit...

Svenska flaggans dag (eller vad det heter numera)...!

I FIFA:s ansträngningar att rentvå sig från anklagelser om korruption så har dess ordförande Sepp Blatter nu inrättat en 'Council of Wisdom', bestående av holländske legenden Johann Cruyff, operatenoren Placido Domingo samt den tidigare amerikanske utrikesminstern Henry Kissinger (servade under både Nixon & Ford). Vaskar dessa gentlemän fram sanningen, månne...?

EM-kvalandet fortsätter alltså mot Finland  imorgon och den finske förbundskaparen Mixu Paatelainen tar med sig bilder från hockey-VM-finalen för ett par veckor sedan för att få en positiv känsla när han och hans mannar kliver in på Råsunda. Paatelainen, som lirade i Skottland under många år (Dundee Utd, Aberdeen, Hibernian, St Johnstone & St Mirren var klubbarna han representerade som spelare), talar förresten engelska med en helt egen finsk-skotsk accent, vilken är härlig att höra.

Studieterminen är avslutad sedan i onsdags, vilket innebär att ökad möjlighet till annan läsning ges. Jag har precis gett mig in i Guy Walters bok om Berlin-OS 1936. Mycket brevväxling mellan de gamla IOK-stötarna så här långt, men det känns ändå som det är peggat för 'a good read'. Den som lever får se...




Nemas problemas...

Johan Elmander recenserade i efter matchen-intervjun den svenska insatsen som fantastisk och även om detta kändes som en monumental överdrift så var 4-1 i Chisinau både enklare och behagligare än vad jag hade väntat mig. För efter det tidiga ribbskottet från den lurige Suvarov kunde ju Sverige via ett par enkla mål (moldavkeepern Namasco som storspelade på Råsunda agerade betydligt korpigare igår kväll) relativt lugnt gå hem med de tre poängen.

Det torde redan nu stå klart för de flesta att vice världsmästarna Holland inte kommer att låta sig fångas in så enkelt. Inte ens om Sverige skulle sopa rent resten så är det säkert att vi kan klippa de orangea. Med andra ord så har snacket om bästa grupptvåa (vilken går direkt till EM. Resterande tvåor play-offar) redan kommit igång och lite hjälp på vägen bjöds i och med att England och Schweiz för en stund sedan lirade 2-2 på Wembley. Schweizarna hade förresten ledningen med 2-0 efter två finurliga frisparksmål av Bayer Leverkusens Tranquillo Barnetta. Detta resultat innebär att Montenegro ikväll kan gå till gruppledning, förutsatt att Bulgarien besegras hemma i Podgorica.

I den löjligt jämna superettan är förresten IK Brage ny ligaetta efter att Åtvidaberg i eftermiddags fått åka hem tomhänta från Domnarsvallen. Matchens endå mål prickades in av den långe strikern Johan Eklund och detta innebär alltså att Borlängeborna kan fira lördagskväll som serieledare. Imorgon har dock både Assyriska och Degerfors möjlighet att passera masarna i tabelltoppen.

Slökikar just nu på Diamond League-friidrott från Eugene, Oregon (där två omdiskuterade starter görs av Justin Gatlin & Caster Semenya) och noterar att amerikanerna även på de kortare distanserna kör på gammalt hederligt målsnöre. Läckert att se!

Tobbe är klar

Ja, för nu har firma Hamrén/Allbäck levererat elvan för kvällens fight mot Moldavien och i denna ingår alltså Blåvittanfallaren som tillsammans med Ola Toivonen och Johan Elmander skall fixa det framåt i Zlatans frånvaro. Har på känn att det kan bli en jobbig kväll i Chisinau (uttalas kiss-i-now för er som undrar), men tror ändå på en krampaktig 1-0-seger efter ett Kim Källström-skott via en moldavisk försvarare.

Surfade förresten in på Soccernet för en stund sedan och nåddes där av nyheten att Spurs signat en av Premierships verkliga trotjänare, nämligen den 40-årige amriskeepern Brad Friedel (som, tror jag iaf, innehar rekordet i antal Premiermatcher i rad) som ansluter från Aston Villa. Det är ju något visst med spelare som orkar hänga i fast ljusen i födelsedagstårtan blivit många till antalet. Vad detta innebär för den kapable, men tämligen grodbenägne brasilianaren Heurelho Gomes framtid i klubben är ännu oklart.

Även i Italien har Silly dragit igång och mest talas det, inte oväntat, om de unga sydamerikanerna Alexis Sanchez och Javier Pastore. Faktum är dock att den italienska säsongen på planen ännu inte är till ända. Igår inleddes nämligen playoff-spelet till Serie A med att Reggina och Novara lirade 0-0 samtidigt som Padova (där för övrigt Brad Friedels 94-polare Alexi Lalas gjorde ett par säsonger under mitten av nittiotalet) hemmabesegrade Varese med 1-0. Returer väntar på söndag.


RSS 2.0