When Saturday Comes...

Som straff för att Togo uteblev från afrikanska mästerskapen så stängs de ute från de två kommande turneringana. Skälet ska, enligt CAF, vara att regeringen lade sig i beslutet att hoppa av. Politik och idrott hör ju inte ihop, eller?

Hur kan förresten Egypten vara så dåliga i VM-kvalspel, men i stort sett överlägsna när det kommer till de afrikanska mästerskapen? Låga odds på att knäcker även Ghana i finalen imorgon...

Jag har inte tippat på ett bra tag, men när tips-sm drar igång nu i eftermiddag så har jag faktiskt en kupong redo. Går ut hårt och siktar på 10 rätt utan utdelning.

Till slut gick det inte längre, utan efter veckans cupförlust fick Ciro Ferrara packa ihop som Juve-manager. Han ersätts ju av Alberto Zaccheroni, som, vad jag vet, blir den förste att ha basat över samtliga de tre stora i Italien. Och det är ju förstås stort...


Semifinaler

Sitter och knackar på en seminarierapport, men har ändå med ena ögat följt semifinalen i Australian Open mellan Andy Murray och Marin Cilic. Skotten Murray visade sig vara den klart starkare och möter alltså Roger Federer eller Jo-Wilfried Tsonga i final natten mot söndag. Ska Murray kunna bli den förste brittiske GS-segraren sedan Fred Perry (US Open 1936, ja, jag var tvungen att kolla upp)?

Och apropå skottar. Alex Ferguson lyckades ju alltså föra sitt Man United vidare till ytterligare en final, då City till slut kämpades ner i ligacupen. Måste förresten ha varit den hetaste matchen i den turneringen på många år.

I eftermiddag/kväll går också semifinalerna i afrikanska och det är två riktiga prestigekarameller som bjuds. Algeriet lurade ju Egypten på VM-platsen i höstas, så revanschbegäret lär vara enormt hos egyptierna (som ju dessutom kan nå sin tredje raka final). I den andra semin drabbar Nigeria och Ghana samman. De två västafrikanska storheterna har ju framförallt på ungdomsnivå slagits om världsherravälde (Ghana vann ju U20-VM i höstas), men deras insatser så här långt i CAN har varit något diffusa och svårtydda.

Lördag 23.1.10

Peter Forsberg gör comeback i Modos bortamatch mot Frölunda i afton och kommer att bilda kedja med Markus Näslund och Niklas Sundström. Håller han? Och hur många matcher behöver han inför OS?

Jag har bara sett delar av Sveriges träningsmatcher i mellanöstern, men det tycks ju vara Emir Bajrami som stuckit ut lite från den gråa massan. Det som är lite oroande med det nya landslaget är att organisationen känns en aning velig. Plötsligt (verkar det som) kommer man på att Christian Wilhelmsson också håller till på den arabiska halvön och att det skulle kunna vara intressant att se honom i aktion. Resultatet blev ju att Marcus Allbäck fick vända på flygplatsen, då visum sakandes. Vi får väl hoppas att det är barnsjukdomar...

Veckans lirare: Wayne Rooney. I tisdagens ligacupmatchen mot City utkämpade han en mäktig duell med Carlos Tevez. Idag gjorde han fyra mål på Hull. Frågan är om han någonsin varit bättre?

Spel på resultatet...

Grupp A i afrikanska är nu avslutad och till slut fick stjärnspäckade Mali ge sig i kampen om kvartsfinalplatserna. Angola och Algeriet ordnade bekväma 0-0 mot varandra, vilket innebar att de båda tog sig vidare. Eurosports nye expert Erik Niva (intressant rekrytering förresten) menade att fotbollsvärlden på sätt och vis var skyldig att ge algerierna en sådan här möjlighet, och syftade då förstås på den infamösa matchen i VM 1982, då Västtyskland och Österike myglade bort just Algeriet från avancemang.

Degerfors träningsspelar nästa helg mot Djurgården i Stockholm, men ve och fasa: matchen har förlagts till Bosöns inomhushall, där man inte har möjlighet att ta emot publik. Riktigt jävla tråkigt.

Har aldrig tidigare hört talas om någon som har besökt Oman, men nu har såväl vår studievägledare, kung Carl XIV Gustaf samt givetvis fotbollslandslaget bevistat arablandet inom loppet av en veckas tid. Oh man!

Ja, vi får väl se hur Hamrén formerar laget på onsdag. Vi får väl se liraren Emir Bajrami från start?

...och apropå lirare (eller snidare som radiosportens Lars-Gunnar Jansson brukar uttrycka det): Detroits Pavel Datsyuk bjöd i matchen mot Chicago på en variant av Linus Omarks lobbstraff. Kan ses i den här länken. Känsligt...






Med hjärtat på rätt ställe

Barcelona har ikväll möjlighet att gå ifrån i La Liga efter Real förlorat i Bilbao. Uttrycket är förstås slitet, men visst tycks det finnas en anda och stolthet hos de rödvitklädda baskerna som man inte riktigt ser i andra lag. Ingen personifierar denna själ och detta hjärta tydligare än mittbacken Fernando Amorebieta. Killen är totalt kompromisslös och lär ha orsakat åtskilliga blåmärken hos miljardlirarna i Real i afton.

Martin Broberg tvingas vila från fotbollen en månad efter att man upptäckt en begynnande hjärtmuskelinflammation hos den unge DIF-mittfältaren. Det är givetvis tråkigt, men ändå skönt att man hittar felet i tid. 

Förstår inte riktigt varför man fryst Mattias Fredriksson helt från OS. Det kommer ju självklart att behövas reserver i Vancouver då det snarare är regel än undantag med sjukdomar under stora mästerskap. Är veteranen verkligen så obekväm att ha med i truppen? 


Hello Africa!

Efter det fruktansvärda förspelet, med attacken mot Togos spelarbuss, så drog i alla fall ändå de afrikanska mästerskapen igång igår kväll. Terroristerna måste väl känna att deras aktion har gett ett visst resultat då världen plötsligt har fått upp ögonen för Cabindaprovinsen och den situation som råder där.

Jag vet inte om det är av godo eller ondo, men fokus flyttades i alla fall över till själva fotbollen i samband med öppningsmatchen. Värdnationen Angola hade ju 4-0 med kvarten kvar mot Mali (som ansåg sig goda nog att ha både Seydou Keita och Mohammed Sissoko på bänken från start), men lyckades på ett helt osannolikt sätt att tappa till 4-4. Ni missade väl inte Kanoutés powernick som betydde 2-4-reducering? Klass...

Apropå konstiga resultat: I eftermiddags kraschade VM-klara Algeriet mot underdogen Malawi med hela 0-3. Vi får väl se om favoriten Elfenbenskusten pallar trycket mot Burkina Faso i kvällens match...

Rami Shaaban är Eurosports nya expert, vilket jag tycker känns lite sådär. Jag gillar nämligen Rami och kommer tycka att det blir lite plågsamt att få höra honom dra kommentatorsklyschor under tre veckors tid.


Sverige vinner i längden

OS i Vancouver närmar sig och glädjande nog så ser de svenska längdåkarna ut att vara i gott slag. Seger för Daniel Rickardsson igår och Hellner är totaltvåa i Tour de ski. Frågan är hur det svenska stafettlaget kommer att se ut i Vancouver? Rickardsson och Johan Olsson på klassiskt troligen. Och var står Anders Södergren egentligen i dagsläget?

Stabaek har redan tackat nej. Därför vänder sig nu gamle överstegskungen Denilson (den riktige alltså, inte namnen i Arsenal) till Tromsö för provspel. Hade man satt en hundring på det för tio år sedan så...

Sverige slogs ju ut i JVM-semin mot de blivande mästarna USA, men man får ändå säga att det ser mycket positivt ut för svensk ishockeys framtid. Finalen mellan jänkarna och Kanada var förresten helt klart värd att nattvaka för. Vilken match!


Shock defeat!

En och annan pint lär nog slinka ner i Leeds i afton efter att league one-ledarna överraskande slagit ut självaste Manchester United ur FA-cupen. Jermaine Beckford blev segerskytt för de vita och Man U är för första gången under Alex Fergusons ledning utslagna redan i tredje rundan. Det som känns något trist är dock att storklubbarnas inställning till den äldsta fotbollsturneringen i världen alltmer liknar den som man i många år har haft till ligacupen. Det vill säga att den fungerar som matchträning för reserverna (undantaget givetvis Chelsea som mönstrade i princip sitt bästa lag mot Watford och vann med 5-0).

Såg andra halvlek av Zaragoza-Deportivo. Zaragoza var för ett par år sedan lite av ett favoritlag för mig, då de hade en rad fina spelare så som Pablo Aimar, Savio och bröderna Milito. Ofta medverkade man då i sevärda tillställningar. På något märkligt sätt lyckades de ramla ur trots denna imponerande spelarkader och först den här säsongen är de tillbaka. Bjöd på trevligt spel emellanåt, men saknar tyngd framåt och nygamla topplaget Deportivo klarade 0-0 utan större problem.

JVM-semin mot USA klockan 02.55 i natt är ett viktigt genrep inför OS. Inte för spelarna, men väl för oss TV-tittare, då man måste lära sig att behärska tidsskillnaden på bästa sätt.

RSS 2.0