Årtiondets lag!

Först har det varit intensiva studieveckor, sedan har ledighet prioriterats, men nu är det åter dags för ett blogginlägg. Utan att det uppmärksammas speciellt mycket så går ju faktiskt decenniet mot sitt slut och vad passar då bättre än att utse årtiondets lag i fotbollsvärlden?
Kriteriet för att kvalificera sig är att spelaren ska ha varit aktiv under hela decenniet. Avfällingar som Zinedine Zidane och Oliver Kahn kommer alltså inte att beaktas. Inte heller nyare bekantskaper som Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo kan komma på tal.

Så här ser det ut:

Målvakt: Gianluigi Buffon, Italien, Parma/Juventus.
Buffon går en hård kamp med Iker Casillas och Edwin Van Der Sar om målvaktsplatsen. De tre har dominerat årtiondet och man får helt enkelt gå på meriter här. Världsmästartiteln från 2006 gör jobbet för italienaren.

Vänsterback: Ashley Cole, England, Arsenal/Chelsea.
Verkligen inte min favoritspelare, men vad ska man göra? Den genomgående bästa vänsterbacken under den berörda tidsperioden utan tvekan.

Mittback 1: John Terry, England, Chelsea.
En klippa i Chelsea redan pre-Roman. Blir kapten i laget.

Mittback 2: Fabio Cannavaro, Italien, Parma/Inter/Juventus/Real Madrid.
Ett självklart val. Leder Italien in i ännu ett årtionde.

Högerback: Javier Zanetti, Argentina, Inter.
Den fasta punkten i ett Inter som varit med om det mesta de senaste tio åren.

Mittfältare 1: Xavi Hernandez, Spanien, Barcelona.
Världens bäste passningsspelare ingår givetvis i laget.

Mittfältare 2: Andrea Pirlo, Italien, Inter/Reggina/Brescia/Milan.
Omskolad från dribblig ytter/forward till fenomenal pace-setter och mittfältsgeneral. Ett enkelt val.

Off mittfältare: Ronaldinho, Brasilien, Gremio/Paris-SG/Barcelona/Milan.
Slog igenom i Copa America 1999, men visst är det 00-talet som varit hans decennium. Ja, lite down de senaste säsongerna, men de stående ovationerna på Santiago Bernabeu 2005 är ett av de mest bestående minnena från de senaste tio åren. Ett fenomen.

Anfallare 1: Theirry Henry, Frankrike, Arsenal/Barcelona. Det finns förstås även plats för den elegante fransmannen. Fotbollsvärldens vackraste löpsteg?

Anfallare 2: Francesco Totti, Italien, Roma. Prinsen av Rom. Lirare, passningsgeni och guldskovinnare.

Anfallare 3: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, Malmö FF/Ajax/Juventus/Inter/Barcelona.
Zlatan gjorde faktiskt allsvensk debut för MFF redan hösten 1999 (då klubben som bekant degraderades), men det är förstås det nuvarande decenniet som är Zlatans som såväl spelare som mediefenomen. Ett unikum.

Hur skulle det funka i praktiken då? Pirlo och Xavi skulle nog vara intresserade att komma ner i samma ytor, men båda är tillräckligt skickliga för att lösa det problemet. Henry skulle få droppa ut lite till vänster, samtidigt som Ronaldinho finns något till höger på mitten. Zanetti kommer att se till att kanten clearas så att brassen kommer få rätt så mycket möjlighet att röra sig. Zlatan och Totti känns förstås som ett ganska avigt forwardspar, men jag tror nog att det skulle kunna fungera.


Fredrik Modin i OS-truppen? Och bara 12 forwards? Bengt-Åke vet uppenbarligen något som inte jag vet...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0